• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem Chinnamon opustil. Bylo to nějaké divné a nesourodé a ty indikátory spuštěných apek mi fakt otravovaly život. Takže nyní Debian a Gnome na Waylandu. A hned první objev. Jako byl Ubuntu rychlostně něco mezi MacOS a Windows, tak Debian je srovnatelný MacOS. Dokonce o malinko rychlejší!
    [HOWKING @ HARDWARE ( Královská odnož IT )]
    HARPER
    HARPER --- ---
    HOWKING: ok, no Mint je verze 22, já na něj přešel z Ubuntu někdy když byl snad u čísla 4, což musí být víc než 15 let nazpátek, tehdy mě začalo Ubuntu štvát a myslím že cinnamon si u Mintu začali vyvíjet někdy okolo verze 10, takže bych je za úplně nový distro nebral. A LMDE je teď taky tuším 6,takže i s tím už nějaký ten rok pracují. Ale jasný,pokud ses schopnej si to nastavit podle sebe,proč ne rovnou Debian,já jsem levej jako šavle a pohodlnej,takže sahám po pěkné nachystaném systému kde to někdo nadesignoval a učesal do přijatelného stavu hned po startu. Já už si jen doinstaluju svoje pitominy a jednou za dva tři roky to prezehlim novou verzí.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Momentálně mě sere u Cinnamonu, že u aplikací není příznak zda běží. A nevím jak ho tam dostat. Jinak jsem už asi vyřešil i pouštění do konkrétních ploch, jak jsem zvyklý. (devilspie2)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já jsem konzervativní. Tyhle nová distra zazáří a zase zapadnou. I z toho důvodu nezkouším Mint, i když je nejrozšířenější. Co je to ten Mint? Takové Linuxy za mých mladých let nebyly :D (Takže Debian, Ubuntu, Fedora, Suse, a tím to asi končí :D)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: s/natrixie/na trixie/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: prejdi rovnou natrixie, desktop to snese.
    HARPER
    HARPER --- ---
    HOWKING: LMDE jsi nezkoušel,kdyz jedeš na tom cinnamonu? Přeci jen to prostředí vyvíjí lidi od Mintu, a snap tam snad není, flatpak asi jo no, já to nezkoušel,nemám na to dost výkonný hw, poslední dobou právě jedu všechno s Xfce/Máte (Mint)/openboxem(sparky)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Zkus třeba sparky, je to takový ucesanejsi Debian, teda mi tak prijde
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ZBYNEK: Jo to si říkám, že ta konfigurace v ~/ není úplně štastná.
    Mozilla software jde kdyžtak nasměrovat myslím na jiné profily, ale je to trošku vopruz.

Lepší asi sdílená data hodit mimo /home no.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SPIKE411: Sdílení /home bych silně nedoporučil, různé distribuce mají různé verze aplikací a v některých případech by se to mohlo prát (např. profil firefoxu/thunderbirdu se neotevře ve starší verzi)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Jen si chci vybrat. Pak už pojedu jen jednu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jako klidně můžeš mít ty distribuce nainstalovaný vedle sebe, jestli máš dost velkej disk, a přepínat mezi nima podle nálady, že jo. :D
    (A /home můžeš sdílet.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Mám zálohované vše :) Clonezilla a 8TB NAS jsou v permanenci :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: Hele a máš to Ubuntu aspoň někde zálohovaný, nebo to vždycky odstřelíš?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Hoďte na něj deku!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    howking@debian:~$ sudo apt install -t bookworm-backports libgl1-mesa-dev libegl-mesa0
    :D
    Zase na Debianu s Chinnamon :)
    _TONIK_
    _TONIK_ --- ---
    SPIKE411: Jo, to by davalo vetsi smysl. Nevim, proc jsem si ted myslel, ze to balikuje ubuntu. Kazdopadne funguje to bez problemu a neni to snap.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    SPIKE411: Dohadování jestli snap nebo flatpak mi trochu připomíná doby minulé, kdy si vývojáři dle svého božstva vybírali deb nebo rpm. Bohužel opět trpí uživatelé, kteří z různých důvodů jdou jinou cestou než autor konkrétní aplikace.

Izolace je fajn, ale asi nevidím důvod proč to spojovat s distribučním kanálem; na sandboxování snad stačí pár příkazů při spuštění...
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    trocha sebepropagace, kdyby vadilo omlouvám se za spam

moje autorská stránka na rootu, většina příspěvků je o Linuxu

Daniel Novotný - Root.cz
    https://www.root.cz/autori/daniel-novotny/

blog, také většinou texty o Linuxu a IT

Kritické množství Dannyho - Root.cz
    https://blog.root.cz/kriticke-mnozstvi-dannyho/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam