• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    linux - Multithreaded support in 7za - Super User
    https://superuser.com/questions/433945/multithreaded-support-in-7za

U 7z záleží, který algoritmus používáš, DEFLATE je třeba jednovláknový.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: dost z nich ma commandline argument s poctem threads, hledals? treba xz, zstd atp. A pak je tu perlovskej parallel, ze?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jaký archivační program použít, který bu se integroval do systému a používal všechna vlákna procesoru? Pracuju s soubory stovek GB a rozpakovat takto velký soubor v 7z jednovláknově je fakt oser. (něco co by umělo najednou aspoň zip, 7z, rar)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hezky beha linux na AMD. premejslim furt jakou EMUlation station a zatim asikoupim todle
    Minisforum UM780 XTX Mini PC Ryzen 7 7840HS processor
    https://store.minisforum.com/products/minisforum-um780-xtx?srsltid=AfmBOooDF3MQBCn0o7VDiQU0oFjDFwL3R-6V97WwlC6Uk9ZYyZYXEs5X

ta 780m vcelku naklada
    HARPER
    HARPER --- ---
    Sakra,rozběhal jsem itch a kupodivu mám tak 80% úspěšnost na spouštění těch games. Ale je to slabota a bude to chtít lepší stroj. Přes léto ještě ne, teď nechci sedět u PC,ale na zimní večery bude třeba něco pořídit. Zajímavé stroje v té cenové kategorii do 10kkc mají ryzen5 5500u, máte někdo vyzkoušený jak se to chová s Linuxem? Ty stroje jsou bez OS, tak počítám,že i výrobce tak nějak uvažuje o tom,že si tam kupec hodí něco jiného než Win.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ERGOSUM: jj, mě to prijde pravě docela dobrý, když tretina disků vydrží skutecně nepretrzitou zátěž.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MLEKAR_STEIN: Vlastně to znamená, že nejméně třetin disků vydrží spolehlivě fungovat déle než 1800 dní v kuse v tom zápřahu.
    Jistě. Cenovky jsou také jinde, ale kde mám SSD tak i stařičké EEE stále funguje. a tam opravdu není žádná špička (chystám na něm sdílený disk v domácí síti). Ohledně novějších se nebojím vůbec.
    Plotny jsou dobré na dlohodobou archivaci.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MLEKAR_STEIN: Vzhledem k tomu jak jsou SSD vytížené u mě a faktu že zálohuju zůstávám v klidu.
    Navíc nemám problémy s nárazy během provozu NTB jako u ploten. Takže v důsledku vydrží déle.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ERGOSUM: koukam na tempo měneni disků v kriticke infrastruktuře a v podstatě se do pěti let protočí tak polovina az 2/3 na reklamaci (z menších jednotek tisíc disků)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARASAN: Měl jsem podobný názor.
    Do doby, než jsem se dozvěděl, že běží 24/365 na serverech v kritické infrastruktuře.
    Časy se mění. A to je přes 10 let.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    MARASAN: ten mě nedávno po 3 letech běžnýho provozu - bootování dvou systémů - data jsou na NAS a exterákách - pěkně vypek!!!
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: Ja teda prevazne pouzivam Samsungy PRO.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    chcipaj hlaven levny ssd, co se k nim clovek chova osklive. starej Intel 320 120G jede od roku 2011 jak novej )
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: mi běží pracovní stanice nonstop už pár let, je tam SSD a zatím žádný průser, to samé dalších 7 stanic kolegů v kanclu. Ty PC nevypínáme,takže tam musí být natočených hodin bambilion a ještě se nestalo že by někomu SSD umřelo, PC nám mění tak co 4 roky odhaduji. Běží na tom CAD, objemy dat jsou docela velké. Je to teda na win, ve svých Linux mašinách jedu ext4, nějaké doporučení na jiny FS pro SSD disky?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: mi vydrzi ve workstationu na stole asi 2 roky
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: když to chcípne,tak půjde zpátky HDD no, to SSD snad neumře po pár týdnech užívání,ne? Ten noťas běží cca 20h týdně max
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: priprav se na zivotnost SSD, co mam zkusenost, tak odchazi docela spolehlive, hodne jim skodi spatny chlazeni. Je potreba mit v supliku po ruce nahradni a sledovat SMARTem nebo analogicky (nvme-cli apod.), jakmile zacne hnit, je cas nahradit.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Mi je líto do toho dávat prachy, ale současně proč to vyhodit když to nějak běží, plus když to nechám ležet na stole,tak to stejně nikdo nebude chtít,protože to vypadá jako šrot. Ale pokud mi tam SSD za 300 pomůže zvýšit komfort,můžu to zkusit.

Je vidět že už má něco za sebou :) původně byl dotykový,ale dotyk ty pády nerozdychal, zbytek běží. Jo, takhle jsem ho nerozflakal já,ale osoba co ho vlastnila přede mnou,já to jen osadil Linuxem :) Včera jsem tam narval Javu, běhá mi remnants of precursors bez pádu z nedostatku paměti,tak minimálně v tom ta ram pomohla

GILHAD
    GILHAD --- ---
    HARPER: Nebe a dudy :) Já to kupoval, ještě když to bylo nové (jako kategorie netbooky) a od té doby používám běžně jako kapesní přenášecí počítač, zatímco doma mám "velký stacionární" AMD Ryzen 9 3900X s 24 thready a 32GB RAM. Oba letos dostaly novou instalaci Gentoo a jak jim to oběma svědčí :) Na obou mám naistalované prakticky totéž, rozdíl v rychlosti a pohodlí je samozřejmě značný, ale když jsem venku, tak stejně můžu prakticky cokoli, co doma - a proto ten malý tahám ssebou všude :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nska sou podle me popelnice plny ssd disku od 32GB vejs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam