• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Mi je líto do toho dávat prachy, ale současně proč to vyhodit když to nějak běží, plus když to nechám ležet na stole,tak to stejně nikdo nebude chtít,protože to vypadá jako šrot. Ale pokud mi tam SSD za 300 pomůže zvýšit komfort,můžu to zkusit.

Je vidět že už má něco za sebou :) původně byl dotykový,ale dotyk ty pády nerozdychal, zbytek běží. Jo, takhle jsem ho nerozflakal já,ale osoba co ho vlastnila přede mnou,já to jen osadil Linuxem :) Včera jsem tam narval Javu, běhá mi remnants of precursors bez pádu z nedostatku paměti,tak minimálně v tom ta ram pomohla

GILHAD
    GILHAD --- ---
    HARPER: Nebe a dudy :) Já to kupoval, ještě když to bylo nové (jako kategorie netbooky) a od té doby používám běžně jako kapesní přenášecí počítač, zatímco doma mám "velký stacionární" AMD Ryzen 9 3900X s 24 thready a 32GB RAM. Oba letos dostaly novou instalaci Gentoo a jak jim to oběma svědčí :) Na obou mám naistalované prakticky totéž, rozdíl v rychlosti a pohodlí je samozřejmě značný, ale když jsem venku, tak stejně můžu prakticky cokoli, co doma - a proto ten malý tahám ssebou všude :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nska sou podle me popelnice plny ssd disku od 32GB vejs
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jo mám, všechny tyhle potato mašinky mám skládané z různých daru a popelnic,případně jsou to me stroje kupované dávno tomu. Jsem teď zjistil že mám doma 3 notasy, jedno mini PC a v práci ve skříni další noťas. A všechno je to 10+ let starý, no,možná i víc vzhledem k tomu,že je 2025 :) jedna ta mašina měla hybrid HDD, ale nakonec jsem ho vytáhl a strčil do nějakého externího boxu. Koukal jsem že sdd jdou snad od 300 pořídit, tak uvažuju že vynechán nějaký to pivo a zkusím to tam namontovat.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jako esli tam mas tocici disky,tak budes se zmenou na ssd hodne prekvapenej ;)
    HARPER
    HARPER --- ---
    GILHAD: koukám,že ten athlon je výkonové totožný s tím atomem, to SSD mělo nějaký signifikantní vliv na výkon? Přeci jen se dají 2,5" SSD sehnat za pár korun. Jen co budu dělat s těma vyloupanyma HDD, už teď mám 3 kousky narvané do krabiček jako externí disky o obskurních kapacitách 160-320gb :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Tak hlaseni, opravdu to pomohlo, web jede ochotněji,jde mít víc tabu otevřených. Nakonec to nebyl špatný krok,zvlášť když jsem těch 8gb sehnal v podstatě zadaco. Nakonec jsem takhle povýšil hned dvě brambory - obě jen s Openboxem , jeden C1037U a jeden athlon k325 ten měl dva sloty,tak jede dual channel - zda se mě to podobné "rychlý" i když ten Celeron by měl být výkonnější.Mozna že tomu athlonu pomáhá dedikovaná grafika, kdo ví. Sranda je,že ty stroje jsou cca 15 let starý a dá se na nich provozovat v podstatě poslední Debian (sparky Linux)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Cajk dík,dám to tam
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: 4 na 8 je dobry.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HARPER: Me to u Intel(R) Atom(TM) CPU N2800 @ 1.86GHz docela pomohlo. A ze to nepřetýká na swap ještě neznamená, že to nejdřív nezahazuje cache a buffery, které by to klidně ještě mohlo s víc pamětí podržet. Takže to vzápětí zase bude číst tu samou věc bramborovým procákem z pomalé periferie. (SSD je taky gamechanger)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jo,právě to používám na net,film,DOSBox,nějaký MP3, ale i s těma 4 to běhá,ještě jsem neviděl že by někdy odkládal do swapu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HARPER: jestli to este v Chrome dokaze vyrenderovat stranku, tak proc ne
    HARPER
    HARPER --- ---
    Ma cenu zvyšovat RAM v bramborovým počítači, nebo to pak stejně bude brzdit procak? Bavíme se o skoku 4 na 8 v Celeronu 1037U
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ... potrebujes vlastni TUI!
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    HOWKING: z toho si nic nedelej, u vetsiny soucasnejch gui a webu si myslim, ze ux tam delaji mentalne zaostali z duvodu inkluze.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: Tyve, ono se to killne, když na tu hlášku zmáčkneš esc. Jako úplně totální kokotina, kdo to vymyslel, to byl inteligent a profesor ergonomie.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: sis to nemel killnout :-P
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    hodina výpočtu v prdeli :-(
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Dá se nějak zakázat ta nabídka "vynutit ukončení", která se zobrazuje, jakmile má nějaký program jen trochu víc práce? Je to neskutečně otravné a i nebezpečné, protože jsem na to párkrát zbrkle i klikl. Na co vůbec něco takového existuje? Když budu mít zájem killnout aplikaci, tak si ji killnu sám.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    V jednovláknových úlohách se výkon všech OS v podstatě neliší (pokud tedy nejedou na HW, kde 50% výkonu padne na režii systému).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam