• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GTK a Qt jsou frameworky/toolkity, knihovny, na kterých jsou postavené jednotlivé aplikace a případně celá prostředí.

HARPER
    HARPER --- ---
    Jak vlastně pojmout co je základni prostředí? Gtk a qt znám, jsou tak nejznámější, Xfce patří také mezi tyhle dva,nebo už bere něco z gtk? A co mate atd. Tohle je pro mě úplně neznámá,tak hluboko se v počítačích nevyznám. Na práci v konzoli jsem úplně tupej, takže potřebuju klikaci prostředí no a tam bych rád ať je co nejmíň komplikací. Pokud jedu na Xfce, tak se snažím vyhnout věcem co jsou pro kde atd. Kdysi v počátcích jsem mel Ubuntu snad s 3 desktopama a přepínal,ale dělalo to jen bordel, do každého se nacpaly appky z těch ostatních. Tak se to snažím udržet na jednom optimalizovaném na max.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JINX: Tedy máš pravdu, že když máš nainstalováno víc kompletních prostředí to také jde (potom je můžeš přepínat.tak když měníš parametry jednoho prostředí v jiném, může dojít k veselým situacím.

Když nastavuješ jen to spuštěné, je to v pořádku.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JINX: Pokud jde o javu, python a další tak to k programu(pokud to potřebuje) musíš mít bez ohledu na prostředí.Tedy žádný rozdíl.

LXQT a KDE: jo máš pravdu Ale prováděl jsem to i s LXDE a dalším.

Dnes běží uživatelské programy víc odděleně. takže jestli to natáhne GTK2 aplikaci a vedle GTK3 aplikaci a ta třetí je QT už nehraje takovou roli a i v novější distribuci může dokonce běžet program se starší knihovnou vedle programu s novější. To už dřív dělalo problémy.

Celé to QT, GTK a další v podstatě určuje jak bude vypadat prostředí, menu, nabídky, odkud se budou stahovat programy, jaký program nastaví obrazovku, jak se spravuje RAM, schránku a tak.
    Na úrovni uživatelských programů třeba určoval zda má zavírátko vlevo, nebo vpravo a zda má ostré nebo kulaté rohy. Některé zvrhlosti naštěstí zmizely.

Některé programy (a přibývají) si nesou všechny potřebné závislosti sebou a je zcela jedno v jakém prostředí běží. V podstatě jsou uzavřené ve svém světě.
    Ostatní si natáhnou z disku k sobě do paměti knihovny které zrovna potřebují.
    Dá se říct, že program spuštěný v jiném prostředí, sežere stejně prostředků, jako v prostředí pro které byl napsán.

V důsledku když nemáš ve své distribuci program který chceš, a je v jiné, tak ho nainstaluješ z jiného zdroje a po splnění závislostí bude jako v té jiné distribuci. O ty závislosti navíc se se zmenší jen místo na disku.
    JINX
    JINX --- ---
    ERGOSUM: ty jsi zase vybral priklad s lxqt a kde coz je oboji qt, realne se pak natahne x dalsich gtk2/gtk3 aplikaci, nedejboze jeste nejaka java nebo neco jineho jako wxWidgets nebo FOX toolkit... pak je to vsechno nekonzistentni a zbytecne to zere pamet nebo se pletu?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MCKIDNEY: No minulý měsíc jsem na slabém stroji řešil 400M na kořenovém disku, které jsem potřeboval uvolnit. Ale to je extrém po experimentech. :-)

Jinak je rozdíl dodatečných knihoven v řádu desítky až nizkých stovek KB na běžící aplikaci. Takže kvůli tomu určitě paměť nedojde.A ta funkčnost by se stejně musela nějak dotáhnout.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ERGOSUM: To te sub 500MB knibovny nezachrani.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MCKIDNEY: To záleží, kolik čeho ti běží současně. A větší množství rozežraných webových stránek, když zrovna stahuješ ti dovede ukázat limity.

Navíc mnoho programů prostě počítá s tím, že máš paměti mnohem víc než před 20 lety.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JINX: Každá distribuce je přestavou někoho, kdo ji sestavil. Pokud ti tak vyhovuje tak fajn. Nainstaluješ co potřebuješ, případně odinstaluješ co nechceš a hotovo.
    Když váháš, kterou distribuci vybrat a v každé ti něco schází, máš možnost přidat co ti schází i napříč distribucemi.

Pak jsou programy mimo distribuce, které podporují pár distribucí(nebo jen jednu) a to v ne zrovna aktuální verzi. Když to pořebuješ, dá se i to. Vezmi si takovou e-občanku, nebo některé CADy

Do paměti taháš jen co máš spuštěné a i z toho jen něco. (to je zjednodušené, ale zatím stačí) Pokud tedy v LXQT nespustíš program pro KDE tak jako by na disku nic s KDE nebylo. A když dávám přednost lehkému prostředí, tak ja nainstalované a běží jen to nutné.

Dnes se navíc část prostředí stěhuje do programů. (je to bezpečnější, ale zabere to víc místa na disku i v paměti. Je to ve způsobu instalace. Do určité míry je pak jedno, v čem ten program běží.

Na druhou stranu mít všechny programy ve všech prostředích a udržovat je ve všech distribucích by byla noční můra. Většina uživatelů je spokojená ve své distribuci a schází jim jen pár věcí.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pameti je vesmes dost, takze i na starych strojich nevidim bonus v puritanstvi.
    HARPER
    HARPER --- ---
    CHOROBA: no, já provozuju Linux na strojích i 20 let starých,proto s tím tak laboruju :) nerad vyhazují funkční věci :/
    JINX
    JINX --- ---
    ERGOSUM: a v cem presne spociva vyhoda ze natahnu x knihoven do pameti? proc vsechno nemuze byt v jednom toolkitu?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HARPER: to mne trapilo pred 20 lety, dnes je to asi vcelku jedno`
    HARPER
    HARPER --- ---
    Jj vím to,ale snažím se tomu vyhnout,přeci jen si to sebou tahá spoustu věcí které to potřebuje. Snažím se držet pokud možno jednoho základu. Přijde mi divné mít Xfce nacpane vecma z qt, proč nejí rovnou do lxqt pak. Myslím že to pak má vliv i na běh systému, nebo se pletu?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: A to víš, že můžeš prostředí kombinovat? Jednotlivé programy můžeš mít různých prostředích.
    Tady nám například Lubuntu (v LXQT) a v něm na disky GParted(Gnome) a Správce diskových oddílů KDE.
    Jistě. řekne si to o závislosti, ale ne o celou nadstavbu.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Zkoušel jsem teď MX a ta jejich Xfce verze je docela pěkná a vymakana. Taky jsem chvilku koukal na tu fluxbox verzi,ale tam to byla dost bída, openbox Sparky je mnohem líp udělaný. Dal jsem i pár hodin s live miniOS a líbí se mi čím dál tím víc, jen mám pocit že je tam Xfce s qt promixovany a teda nevím jestli to nemá vliv na běh - to samé ten fluxbox MX byl nacpaný vecma co běžně bývají v Xfce. Pořád se snažím poskládat něco úplně light,ale nejsem tak zběhlý,aby sosnul třeba jen Debian základ a doplacal to podle sebe.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    MEJLA77: neco takovydleho by ti nepomohlo?
    How to Run Any Linux Distribution from a Hard Disk
    https://www.tecmint.com/run-linux-live-images-from-hard-disk-in-linux/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    MARASAN: bohužel ne, ale dík
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MEJLA77: mas v biosu usb legacy? to muze pomoct
    HARPER
    HARPER --- ---
    MEJLA77: já bootuju z USB mašinu starou 20 let, máš tam nějaký hw problém,nebo je to ošetřeny sw proti USB bootu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam