• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARASAN: a nebude to od pameti...? MCE "bank 5" by na to tak nejak ukazovalo...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Mi mrzne jeden desktop, uz par let - v letnim kanclu. Nejspis CPU, uz objednavam novy takle pred letem.

DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: ja tohle teda znam i s MacOS (nekdy tak 8-9 let nazpet, kdy jsem byl nucen uzivat)...

Ad linux - novejsi platformy zvladnou pstore, kde se data k nejakymu podivnemu padu daji casto dohledat, i kdyz selze vse okolo (journal je zavisly na fungujicim filesystemu). Je to samozrejme hodne low-level...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja zistit ze to je mrtvy:

capsloc - numlock - dyz se nerozsviti/nezhasne je to asi fakt mrtvymrtvy
    ctrl+alt+Fx prepinasni console, obcas i kdyz je to zdnlive mrtvy, nahodi se login do cli
    ctrl+alt+backspace - restart X/ Wayland - jo, obcas to pomiuze

kdyz je to mrtvy mrtvy, tak podrzet dlouho reset/power on, dokavad se stroj neotoci, pak se cihnout do logu na veci tesne pred poslednim bootem bootem /var/log/syslog pripadne journalctl -b -1 a doject pomoci mezeriku az k mistu udalosti ;D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Tohle se mi obcas stavalo. Podezrival jsem z toho grafiku. Vyrazne casteji se to stavalo na stroji s nvidii. Sem tam se mi to stane i na pracovnim nebo ex-pracovnim laptopu, ale je to tak zridka, ze to neresim. Ani to nvidii neresim, jen si zanadavam po Linusove stylu :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Also
    Magic SysRq key - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_SysRq_key
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná něco bude v logu z journald?

Můžeš taky zkusit rozchodit sériovou konzoli.
    Linux Serial Console — The Linux Kernel documentation
    https://docs.kernel.org/admin-guide/serial-console.html
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: To mě nenapadlo zkusit.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: dlouhy drzeni resetu nefunguje?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už podruhé mi to totálně zamrzlo. Při normálním práci, žádné velké vytížení. (jinak to běží bez náznaku jakékoli chyby). Ale když to zamrzne, tak nejde pohnout ani myší a nefunguje ani reset tlačítko (to z MacOS neznám). Je třeba prostě vytáhnout zástrčku ze zdi. Jak detekovat proč se to děje?
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: nebo MAbox linux. Arch s grafickým instalatorem a open boxem. Vymazlene
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: už si s tím hraju, mezitím se mi povedlo i ten antix rozjet a padla mi huba, 148mb rám po startu v grafickém prostředí. Live z USB, je to plný aplikaci a je to stejné ošklivý jako MX :) live pupy v tom max provedení 283mb, je to teda vzhledově dost hezčí, jdu si hrát s těma dalšíma verze má. Dnes to pro změnu testuju na AMD E1 se 4g ram
    BOD
    BOD --- ---
    MEJLA77: Ještě jde vyměnit mechanika, co jsem zatím rozebíral, tak byli na jednom šroubku, ke kterému je přístup zespodu, dvě mi tu leží případně /Brno
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Asi nejednodušší bude říct, že je to "stejný" puppy základ a na něm prostředí a možnost balíčků Debianu (pro BookwormPup) a vybrané aplikace.
    "* Compatibility: A Puppylinux distribution can also be built and assembled using packages and components from another Linux distribution called in Puppy the “binary compatible” distribution. The choice of a binary compatible distribution determines the availability of additional packages, among other things."
    Je to tedy 5+ distibucí
    Computer Operating System Releases: PuppyLinux
    https://wikka.puppylinux.com/HomePage

A nebo to prostě spustíš a ono to chodí
    Puppy Linux Screenshots
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/screenshots.html

Základ je jádro. To mají distribuce společné (i když může mít úpravy). Nad tím je grafické prostředí, balíčkovací systém, nástroje pro správu a předpřipravené aplikace, jak to ten který tvůrce ditribuce považuje za nejlepší. Pokud to nepřipadá nejlepší i tobě, tak si to přispůsobíš svým potřebám. To platí tak nějak obecně.

Časem se dopracuješ k přelomu, kdy sedneš k cizímu počítači, děláš co potřebuješ a po nějaké době se zeptáš na operační systém, případně distribuci / verzi, aby řeč nestála. Pro běžné použití v tom ale pro tebe nebude problém. :-) (Poobně jako na vyvrtání díry potřebuješ vrtačku, ale už ne konkretní typ, konkretního výrobce. Ano s některou se ti pacuje podstatně líp.)
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: tady jsem zmatený, ta věc je postavena na 3 různých základech? Bookwormpup je na debianu jo
    HARPER
    HARPER --- ---
    JUNIOR: nikdy jsem nezkoušel nic jiného než věci na debianu,mrknu na to,ale mám obavy že i to málo co vím tady nebude vůbec stacit
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: screens vypadají krásně, zkusím
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JUNIOR: Ten jsem neznal. někdy vyzkouším.
    Já podobně používám
    Puppy Linux Home
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    HARPER: Co https://www.porteus.org/ ? Pokud ti nevadí, že je to slack distro. Tenkrát jsem to potřeboval rozjet na něčem hodně prehistorickém a tohle bylo jediné co mi zafungovalo
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    a Bodhi? tam je enlightenment (nebo jak se to pise)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Mám pocit že jsem ho kdysi zkoušel a taky na tom nebehal, takhle jsem právě před těmi lety došel k tomu Sparky - jsem s ním spoko, ale občas prostě nakouknu i jinam. Třeba to kolibriOS je malý zázrak,ale ještě to není použitelný, stejně to haiku. Zkoušel jsem i čistě Debian ale furt se vracím na Mint/sparky podle výkonu toho počítače který zrovna mám :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam