• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    ZBYNEK:
    BOD:
    To vypada dobre. Fedoru uplne nechci, protoze mam tak nejak osahany SUSE a chtel jsem se podivat jak to vypada jinde. Kdyz uz jsem zacal zkoumat Ubuntu tak se nejak samo nabidlo Kubuntu.
    Dik
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    IMPROVIZACE: pokud si chceš nastavovat gui, tak používej KDE
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Me teda neprestava udivovat na jak moc rozbitym hardwaru dokaze linux nejen nabootovat ale i bezet. Videl jsem na vlastni oci veci, kterym bych jinak neveril ze jsou mozne. Ale to neznamena, ze ustoji vsechno, no.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    Dotaz: o Linuxu toho moc nevim a nikdy jsem nemel v rukou zadny distro co ma GUI. Chtel jsem neco testnout na domaci pouziti. Vzal jsem to co mi prislo nejrozsirenejsi.. Ubuntu. Mam s tim jeden na prvni pohled banalni problem. Temer neexistujici customizace docku. Nainstaloval jsem si extension manager a tam taky nejsou skoro zadny moznosti. Googlil jsem, ale nenasel jsem nic. Tak se zeptam tady. Muzu mit v docku nejen ikonky otevrenejch veci, ale i nejakej text toho co to je? Me se podle obrazku blbe orientuje..
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    proč do toho vůbec rejpu je, že donedávna jsem používal open source driver (nouveau) a teď mě kamarád přesvědčil, že proprietární je v dnešní době lepší

co kvituju s povděkem je hlavně právě hladší přehrávání videa jak v browseru, tak v dedikovaném přehrávači
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já když nechal podruhý dlouho pauznutý to video tak komp dál šlapal jak švýcarské hodinky se vším všudy

ten kiks se stal jenom jednou, čili to beru jako nějakou jednorázovou záležitost, kterou nebudu řešit
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    btw recenze na alza :-D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: todle mel znamej, vydrzel asi rok. u tech bacha pac maj spoustu revizi a dost lzou o vykonnu a TBW
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Koukám, že mám záruku 36 měsíců - tak jestli se to projeví na MacOS, tak jsem v klidu :)
    https://www.alza.cz/apacer-as2280q4-2tb-d5838409.htm
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: To tak bývá, když se šetří na nepravém místě - máš kupovat SSD s pětiletou zárukou, ne tyhle levné sračky...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Fun fact. Jestli se disk ukáže vadný tak je to přesně dva roky a měsíc po koupi. Tedy po záruce. Předpokládám, že na NVMe 3 roky záruka, jako na plotnové disky není.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Stejně se mi kdysi dávno chovalo SSD ve woknech... Občas 3x za den, občas 3 týdny nic. Hraj si, jak uznáš za vhodné
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Myslím že je takto může kousnout i ovladač. Nějaký nedokončený, nebo jinak polosrozumitelný příkaz. Vyzkouším, zda se to stane i na MacOS a podle toho budu vědět, zda je chyba hardwarová.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Tohle neporazíš jinak, než koupí nového disku...

Zamysli se, když po resetu disk není v biosu, tak kde asi bude chyba?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    :-D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Hmm, tak ani ruční trimm nepomohl, zase disk zmrzl. Tohle neumím porazit. Holt návrat na MacOS a uvidíme, zda to třeba nebude padat i tam a disk skutečně umřel. Mrzí mě to, protože jsem si na Linux tak zvykl, že uživatelsky se mi jeví lepší jak MacOS.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Vřele doporučuji nainstalovat BleachBit. Pomáhá. Jde to sice i samostatně z konzole, ale jde i o čas.
    Webové stránky, zvláště mapy, emulátory, nadměrný počet karet a podobně na slabším počítači způsobují zamrznutí. Zvlášť když se přidá málo místa na odkládání.
    Nenažraná stránka je horší než video.

Je pravda, že na Widlich jsem problémy pri pouze 500M na disku neměl (po Vistách). Tam to padá mnohem dřív. :-D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANIELSOFT: hele me se ted na Archu asi 2x divne svihly X a nesla klavesnice, mysitko normalne jo. ale sel zabit x server. zatim blamuju posledni upgrade ;)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já mám zase podezření, že u mě to dělá ten video driver, protože jsem měl dlouho puštěnej a zapauzovanej film a ono to dekódování jede přes ten HW žejo a třeba se to tam nějak potento

druhá možnost je: nedávno mi hardwarově přestala fungovat myš, tak jsem kupoval novou, ale vzal jsem nějakou s nějakýma tlačítkama navíc, který ani nepotřebuju a třeba stisk jednoho z nich něco takhle, dělá, ale neměl by

teďka mám znovu puštěný video, tak jak půjdu na večeři nechám ho v pauze a uvidím, jestli se to znovu sekne nebo ne
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Aha, tam mám zapnuty:
    systemctl status fstrim.timer
    ● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: enabled)
    Active: active (waiting) since Tue 2025-05-06 16:02:23 CEST; 28min ago
    Trigger: Mon 2025-05-12 00:02:42 CEST; 5 days left
    Triggers: ● fstrim.service
    Docs: man:fstrim

Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    lsblk -D
    NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
    loop0 0 4K 4G 0
    loop1 0 4K 4G 0
    loop2 0 4K 4G 0
    loop3 0 4K 4G 0
    loop4 0 4K 4G 0
    loop5 0 4K 4G 0
    loop6 0 4K 4G 0
    loop7 0 4K 4G 0
    sda 0 512B 2G 0
    nvme0n1 0 512B 2T 0
    ├─nvme0n1p1 0 512B 2T 0
    ├─nvme0n1p2 0 512B 2T 0
    └─nvme0n1p3 0 512B 2T 0
    howking@debian:~$ findmnt -no SOURCE,OPTIONS /
    /dev/nvme0n1p2 rw,relatime,errors=remount-ro
    howking@debian:~$

Nemám asi zapnutý trimm, tím to bude. Zkusím zjistit jak jej aktivovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam