• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANIELSOFT: hele me se ted na Archu asi 2x divne svihly X a nesla klavesnice, mysitko normalne jo. ale sel zabit x server. zatim blamuju posledni upgrade ;)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já mám zase podezření, že u mě to dělá ten video driver, protože jsem měl dlouho puštěnej a zapauzovanej film a ono to dekódování jede přes ten HW žejo a třeba se to tam nějak potento

druhá možnost je: nedávno mi hardwarově přestala fungovat myš, tak jsem kupoval novou, ale vzal jsem nějakou s nějakýma tlačítkama navíc, který ani nepotřebuju a třeba stisk jednoho z nich něco takhle, dělá, ale neměl by

teďka mám znovu puštěný video, tak jak půjdu na večeři nechám ho v pauze a uvidím, jestli se to znovu sekne nebo ne
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Aha, tam mám zapnuty:
    systemctl status fstrim.timer
    ● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
    Loaded: loaded (/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; preset: enabled)
    Active: active (waiting) since Tue 2025-05-06 16:02:23 CEST; 28min ago
    Trigger: Mon 2025-05-12 00:02:42 CEST; 5 days left
    Triggers: ● fstrim.service
    Docs: man:fstrim

Warning: some journal files were not opened due to insufficient permissions.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    lsblk -D
    NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
    loop0 0 4K 4G 0
    loop1 0 4K 4G 0
    loop2 0 4K 4G 0
    loop3 0 4K 4G 0
    loop4 0 4K 4G 0
    loop5 0 4K 4G 0
    loop6 0 4K 4G 0
    loop7 0 4K 4G 0
    sda 0 512B 2G 0
    nvme0n1 0 512B 2T 0
    ├─nvme0n1p1 0 512B 2T 0
    ├─nvme0n1p2 0 512B 2T 0
    └─nvme0n1p3 0 512B 2T 0
    howking@debian:~$ findmnt -no SOURCE,OPTIONS /
    /dev/nvme0n1p2 rw,relatime,errors=remount-ro
    howking@debian:~$

Nemám asi zapnutý trimm, tím to bude. Zkusím zjistit jak jej aktivovat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: spis znama (a popsana) situace.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už jsem googlil. Ne nemyslím, že jde disk do háje.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: Známý problém? Nebo nerozumím hantýrce? :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HOWKING: "vanová křivka" strikes back!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak se mi to ráchlo znova a už vím proč?
    Klávesnice zamrzla - capslock nesvítil, zkratky nic nedělaly, ssh přístup nereagoval. Reset, ale zafunoval. Po resetu to najelo do biosu. V biosu nebyl vidět žádný disk, dokud jsem to nevytáhl ze zásuvky.
    Takže se rácha NVMe disk.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    asi nějaký skvrny na slunci, mně dneska přestala fungovat klávesnice a "psací" kurzor, Mint 22 Cinnamon, Nvidia proprietární GPU driver

myšovat šlo úplně všechno, tak jsem to pomocí té myši restartoval a dobrý

řekl bych nějakej náhodnej glitch asi
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANYSEK: i gemini mi ted tvrdi, ze nejspis CPU, mozna MB, pameti nejspis nee.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DANYSEK: ja uz menil i pameti i motherboard, zbyva cpu
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Tohle se mi dělo na notebooku před reinstalací... A kousalo se to výhradně ve firefoxu, ale stejně ho pořád používám :)

Na desktopu občas vytuhne X server, ale to se snadno vyřeší přes ssh
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARASAN: a nebude to od pameti...? MCE "bank 5" by na to tak nejak ukazovalo...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Mi mrzne jeden desktop, uz par let - v letnim kanclu. Nejspis CPU, uz objednavam novy takle pred letem.

DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: ja tohle teda znam i s MacOS (nekdy tak 8-9 let nazpet, kdy jsem byl nucen uzivat)...

Ad linux - novejsi platformy zvladnou pstore, kde se data k nejakymu podivnemu padu daji casto dohledat, i kdyz selze vse okolo (journal je zavisly na fungujicim filesystemu). Je to samozrejme hodne low-level...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja zistit ze to je mrtvy:

capsloc - numlock - dyz se nerozsviti/nezhasne je to asi fakt mrtvymrtvy
    ctrl+alt+Fx prepinasni console, obcas i kdyz je to zdnlive mrtvy, nahodi se login do cli
    ctrl+alt+backspace - restart X/ Wayland - jo, obcas to pomiuze

kdyz je to mrtvy mrtvy, tak podrzet dlouho reset/power on, dokavad se stroj neotoci, pak se cihnout do logu na veci tesne pred poslednim bootem bootem /var/log/syslog pripadne journalctl -b -1 a doject pomoci mezeriku az k mistu udalosti ;D
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Tohle se mi obcas stavalo. Podezrival jsem z toho grafiku. Vyrazne casteji se to stavalo na stroji s nvidii. Sem tam se mi to stane i na pracovnim nebo ex-pracovnim laptopu, ale je to tak zridka, ze to neresim. Ani to nvidii neresim, jen si zanadavam po Linusove stylu :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Also
    Magic SysRq key - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Magic_SysRq_key
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Možná něco bude v logu z journald?

Můžeš taky zkusit rozchodit sériovou konzoli.
    Linux Serial Console — The Linux Kernel documentation
    https://docs.kernel.org/admin-guide/serial-console.html
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MARASAN: To mě nenapadlo zkusit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam