• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: "na astrodatech bych poznal každý vadný bit". To mě zaujalo, jak to poznáš? (např. bit flip v paměti

Jinak z nových disků co by měl být schopen dobrého kontinuálního zápisu - levné to není:
    Seagate FireCuda 530 w/Heatsink 2 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME Solid State Drive

Co jsem u mě koukal, ale nepotřebuji kontinuální zápis:
    Data Units Written : 34564169 (17.70 TB)

HOWKING: Tak pod tím sériovým číslem žádné SSD Apacer nevede :D.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Používám to přes dva toky a prošlo tím minimálně 100 TB dat bez chyby (na astrodatech bych poznal každý vadný bit) . Ale vzhledem, že jsou to vždy obrovská data,tak je namáhaný celý povrch disku a je to sotva 50 zápisu na buňku, tak nečekám, že by byl díky tomu před smrtí.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Tak napiš revizi a řadič. Jinak je to normální TLC, takže žádný zázrak co do spolehlivosti to nebude.

Pokud to nemá Phison řadič a DRAM cache tak to opravdu za nic nestojí

HOWKING: Jedna věc je co je deklarované a co se opravdu děje při zapisování. Když bude problém ve firmwaru je ti jedno, že je to rychlé, když je to zapsané špatně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: Tak jsem asi tu správnou trefil. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: psal sem to nize, ten disk je dobrej, jen je problem esli mas tu spravnou revizi se spravnym radicem. , esli ne, tak je to sunt strasnej
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Dyť to není tak strašný bazmek. Má deklarovanou rychlost po celé ploše a souvisle. I když ho dám třeba přes DD zaplnit celý, tak jede na full speed (to se dnes už snad ani nedá koupit - co jsem kupoval sata ssd, tak všechny podvádějí, mají nějakou cache, cca 100 GB jedou na full a pak to padá na trapných pár desítek MB/s - zkoušel jsem je vracet jako vadné - úspěšně a ty co jsem dostal se chovaly úplně stejně nezávisle na značce. Takže se i nového disku bojím. Všichni začali podvádět. O tomhle vím, že jede tak jak slibuje a v celém ploše a souvisle - to já potřebuju, protože u zpracování astrodat zapisuju a čtu i víc jak TB dat za jednu sesion a chci abych nečekal hodiny. U mě je úzké hrdlo disk a ne procák.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Ten disk se může jevit jako funkční a jednou za čas udělá bum. Ten disk je opravdu nekvalitní a můžou tam být i schované problémy s firmwarem, které se ani nedozvíš.

Odpověď: Ne, tím by to nemělo být. NVMe ovladače jsou jaderný modul a jestli si instaloval nějaký Blubluntu nebo podobný klon, taky ty by to měli mít vyřešené jadernými moduly, které se nahrajou když je nový HW detekován. Pokud není detekován i tak, můžeš nahrát modul ručně nebo vynutit jeho nahrání při startu.

Jinak se můžeš podívat do repa, kde najdeš zdrojové kódy pro NVMe (můžeš se podívat jak je tvůj bazmek podporován a možná i v jaké revizi, protože se evidentně jednotlivé revize dost podstatně lišily): https://github.com/torvalds/linux/tree/master/drivers/nvme
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: No jedu už třetí den na MacOS, bez restartu a nic se nekouše. Tady to na HW závadu nevidím.

Spíš mě napadá, jestli jsem si to nezpůsobil sám - když jsem Debian instaloval, zvolil jsem aby instaloval jen HW, který je přítomen a ne všechen. Jenže jsem to instaloval na sata ssd a NVMe s MacOS a Windows byl v biosu zakázaný, aby mi na něj Linux ani náhodou nesahal (už jednou mi dost domrvil EFI). Takže se asi NVMe ovladače nenainstalovaly a když jsem to chvíli jel z toho sata a zjistil jsem, že MacOS a Windows nejsem nucen používat, tak jsem to přes CloneZillu přesunul na to MVMe. Jelo to, ale je možné, že tím jak jsem při instalaci zvolil instalaci jen přítomného HW, tak NVMe nefunguje korektně.

Je tenhle úsudek správný?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: ušetřím ti čas, běž to rovnou reklamovat a kup si pořádný.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    ZBYNEK:
    BOD:
    To vypada dobre. Fedoru uplne nechci, protoze mam tak nejak osahany SUSE a chtel jsem se podivat jak to vypada jinde. Kdyz uz jsem zacal zkoumat Ubuntu tak se nejak samo nabidlo Kubuntu.
    Dik
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    BOD: Já jsem za podobným účelem dal /etc (a pár dalších podobných adresářů) do git-u , přidal všechny soubory a pak měl přehled o tom, co se během doby změnilo
    BOD
    BOD --- ---
    Koukám po nějakém scriptu co na fresh desktopu zapnu a on zaloguje všechny změny co provedu v nastavení, všechny instalace a konfigurace a já to pak budu moct snadněji přepsat do ansible.
    IMHO to zní smysluplně a reinstalace desktopů je něco co sere víc lidí, kór když se nejedná o vlastní desktop, ale od rodiny ap. Nix os není řešení které hledám, spíš něco postavené na auditd ap
    BOD
    BOD --- ---
    IMPROVIZACE: Souhlas s doručením KDE. Za mě Fedora KDE, šlape to líp než KDE Plasma ad. Při instalaci uživatelských pluginů bacha, jsou to často super věci, ale mohou GUI nebo jeho části shodit kvůli nějaké nekompatibilitě verzí, což mi moc hlava nebere že to KDE neřeší jejich vypnutím :l takže dobré dopředu vědět kde je zase případně vypnout přes CLI.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    IMPROVIZACE: pokud si chceš nastavovat gui, tak používej KDE
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HOWKING: Me teda neprestava udivovat na jak moc rozbitym hardwaru dokaze linux nejen nabootovat ale i bezet. Videl jsem na vlastni oci veci, kterym bych jinak neveril ze jsou mozne. Ale to neznamena, ze ustoji vsechno, no.
    IMPROVIZACE
    IMPROVIZACE --- ---
    Dotaz: o Linuxu toho moc nevim a nikdy jsem nemel v rukou zadny distro co ma GUI. Chtel jsem neco testnout na domaci pouziti. Vzal jsem to co mi prislo nejrozsirenejsi.. Ubuntu. Mam s tim jeden na prvni pohled banalni problem. Temer neexistujici customizace docku. Nainstaloval jsem si extension manager a tam taky nejsou skoro zadny moznosti. Googlil jsem, ale nenasel jsem nic. Tak se zeptam tady. Muzu mit v docku nejen ikonky otevrenejch veci, ale i nejakej text toho co to je? Me se podle obrazku blbe orientuje..
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    proč do toho vůbec rejpu je, že donedávna jsem používal open source driver (nouveau) a teď mě kamarád přesvědčil, že proprietární je v dnešní době lepší

co kvituju s povděkem je hlavně právě hladší přehrávání videa jak v browseru, tak v dedikovaném přehrávači
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já když nechal podruhý dlouho pauznutý to video tak komp dál šlapal jak švýcarské hodinky se vším všudy

ten kiks se stal jenom jednou, čili to beru jako nějakou jednorázovou záležitost, kterou nebudu řešit
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    btw recenze na alza :-D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HOWKING: todle mel znamej, vydrzel asi rok. u tech bacha pac maj spoustu revizi a dost lzou o vykonnu a TBW
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Koukám, že mám záruku 36 měsíců - tak jestli se to projeví na MacOS, tak jsem v klidu :)
    https://www.alza.cz/apacer-as2280q4-2tb-d5838409.htm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam