• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    HARPER: home formatovat nemusis. Odhlas se z grafickyho prostredi do terminalu, prihlas se jako root, prejmenuj stavajici home a kdyz se prihlasis znova, tak mas home cerstve novej. Pak si tam muzes postupne z toho prejmenovanyho pretahat jakykoliv configy a historie a data zpatky dle potreby. Extra partition na data tohodle typu je imo zbytecna.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Dělám teď nový instal a přemýšlím nad dělením disku na /; /home; /data s tím že hudbu,dokumenty, fotky atd si budu házet do /data, kdybych dělal pak nějaký reinstal,tak udělám jen formát / a /home s /data mi zůstanou, jen připojím. No a kdybych chtěl čistý reinstal, tak zformátuju / a /home - dokumenty obrázky mi zůstanou v /data , je ta úvaha špatná?
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: tak se neboj a zkus tu experimentální větev, nebo se zbav nvidie...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    B3TL: Mám stable až na grafárnu.
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: Mas stable větev, nebo experimental?
    BOD
    BOD --- ---
    Pred casem jsem se tu ptal na zalohovani, popripade verzovani a synchronizaci dotfiles a configu ruzne po systemu. Par tydnu jsem se v tom vrtal a hledal asi dokonale reseni bez prace nebo tak neco a pak se rozhodl to udelat rucne z git repa pomoci symlinku a scriptu co je po systemu bezpecne rozdistribuuje. Nakonec jsem s tim celkem spokojeny https://github.com/manihindrich/dotfiles/ casem to prepisu do pythonu, ted jsem takhle spoko. Treba se nekomu bude hodit
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: VIRT ukazuje i "non-commited" memory, takze to muze znamenat jen ze si program tu pamet rezervuje ale nepouziva.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: Pouziva ten program mmap + MAP_ANON?
    CASTER
    CASTER --- ---
    MA747: valgrind apod pozna, kdyz program nikdy neuvolni alokovanou pamet, protoze k ni ztrati pointer atd. Kdyz ji pri korektnim ukonceni vsechnu uvolni, tak to znamena, ze pointery zjevne neztratil a leak nebyl. Ale nemuze ophalit treba pripady, kdy si program cachuje nejaka data a ma tu cache prubezne uvolnovat / drzet na nejakem mnozstvi cachovanych dat, a tohle z nejakeho duvodu nefunguje.
    Nesouvisi to s tou zatezi, kdyz je to server? Kdyz se zatez vypne, nespadne taky vyuziti pameti serverem?
    Dalsi co me napada, je, ze se to po letech kompiluje/spousti na novejsi glibc, kde muze byt zmena v implementaci malloc/new aby to lip skalovalo (per-thread areny atd) coz ale znamena vetsi vyuziti pameti v porovnani se starou glibc.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING: Tak po skoro měsíci se v MacOS nekousl. Udělal jsem experiment. Jednak jsem nainstaloval celý Debian od nuly znova, abych vyloučil nějaký můj renonc a pak jsem NMVe zakázal v biosu a provozoval jsem to jen na SATA disku. A kousl se po jednom dni znova. Diskem to nebude. Sere mě, že ostatní distra tak plýtvají výkonem. Debian je na stejném železe o 10% na CPU rychlejší jak jakékoli jiné distro (a už jsem zkoušel i Fedoru). Možná je chyba v tom, že do Debianu strkám ty aktuální ovladače grafiky.
    MA747
    MA747 --- ---
    SUK:
    ==39487==
    ==39487== HEAP SUMMARY:
    ==39487== in use at exit: 0 bytes in 0 blocks
    ==39487== total heap usage: 9,794,483 allocs, 9,794,483 frees, 264,131,598 bytes allocated
    ==39487==
    ==39487== All heap blocks were freed -- no leaks are possible
    ==39487==
    ==39487== For lists of detected and suppressed errors, rerun with: -s
    ==39487== ERROR SUMMARY: 0 errors from 0 contexts (suppressed: 0 from 0)

Tak jsem z toho poněkud zmatený. Proč tedy roste VIRT, RES?

BTW kompilace s -g; valgrind --leak-check=yes ./a.out
    SUK
    SUK --- ---
    MA747: valgrind byl?
    MA747
    MA747 --- ---
    Poradil by mi někdo prosím, jak detekovat memory leaks? Mám napsaný program v C++, TCP/IP server, threads, několik let starý, tenkrát mi běžel v pohodě bez memory leaks, ladil jsem jej přes electric fence, běžel mnoho dnů v masivním zatížení. V noci jsem jej zkompiloval, přes noc pustil zátěž a ráno jsem v htop viděl, jak narostla virt mem. Zkoušel jsem znovu electric fence (kompilace -lefence a potom gdb a.out) a nic, teď jsem zkoušel memleax a po ukončení programu hláška: "no expired memory blocks". Díky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANIELSOFT: ještě bych přidal do pléna, může to být problém s SQLite.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANIELSOFT: Udělal bych si export bookmarků.
    Podezřelí jsou:
    1) rozdělané úpravy v oknu záložek
    2) servaly se doplňky
    3) některá z načtených / načítaných stránek
    4) FF nemá dost paměti na práci
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    je to pracovní stanice Dell a šlapal jak švýcarský hodinky, jen poslední dobou ten FF: dvakrát se stalo, že zmizely ikonky u bookmarků a teď tohle

možná čas na novou mašinu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jinak mám to z debu, který je v oficiálním mintovém repozitáři a FF byl už nainstalovaný hned při instalaci OS

taky ten počítač je z roku 2016 a možná už blbne disk (scan zkusím) díky efektivitě Linuxu jsem nebyl nucen upgradovat HW :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZBYNEK: vždycky to zatím bylo když jsem ho pustil po startu PC

zkusím lsof, díky
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: Ani jednou za ta léta, FF mám jako primární browser (ruční "instalace", binárka u mě v home; žádný snap ani deb)

Podíval bych se přes lsof, jaké procesy čtou z profilového adresáře...
    Je to po staru počítače, po pádu FF, nebo po korektním ukončení předchozí instance?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    DANIELSOFT: to je spis bug... me podobne obcas "zahapruje" Feedbro addon (RSS ctecka) s tim, ze si mysli, ze se pousti v privatnim okne. Zabit dotycny tab a pustit znovu to fixne. Nemel jsem naladu se s tim vic dal crcat :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    asi sem: už cca třikrát se mi stalo, že když jsem nastartoval Firefox na Linuxu (Mint), nebyly tam bookmarky, ani ty nejpoužívanější, které mám v liště a napsalo to, že se k nim nemůže dostat, protože je má otevřené nějaký jiný proces

mám se obávat malwaru? nebo je to bug ve Firefoxu na Linuxu?

až se to znovu stane, udělám screenshot, zapomněl jsem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam