• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MA747
    MA747 --- ---
    CASTER, JANFROG: Uvědomil jsem si, že testovací case je nyní jiný než minule. Před x léty, kdy paměť pod stress testem nerostla jsem v testu otevřel socket a v něm v nekonečné smyčce jsem zadával requesty. Nyní otevřu socket, provedu request a socket opět zavřu. Možná proto rostla VIRT (ale valgrind byl OK). Když jsem test přehodil na původní verzi, htop hodnoty byly konstantní.

Přepsal část toho tcp/ip serveru tak, že se sockety ukládají do fronty, kterou procesuje N working threadů. Pustil jsem testy a po asi třech hodinách běhu htop ukazovalo konstantní čísla u RES, LIB a DATA. Jednou došlo ke zvýšení u SHR au VIRT. Valgrind byl také OK.

Když jsem hledal, co znamená VIRT - https://stackoverflow.com/questions/23187228/what-is-virt-column-in-htop-memory-overhead --> I would stop worrying about the VIRT thing. [...] I suspect the top page is allocated for vsyscall purposes. [...] Go by the RES entry.

Ještě to nechám několik dní bežet a uvidím. BTW asi dvou denní běh té předchozí verze serveru způsobil zamrznutí VM (ubuntu server) - nešlo na něj ssh, kurzor na login neblikal. Místo na virt. disku nedošlo.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: nejaky syscall tracer do ni uvidi (strace, systemtap...)
    MA747
    MA747 --- ---
    JANFROG: ne, nepoužívá. Resp. volá jednu knihovnu a do té nevidím.
    CASTER: přesně o tom jsem také přemýšlel, že by si dělal cache, ale pokud si dobře pamatuji, není k tomu důvod. A po ukončení zátěže paměťové nároky zůstanou stejné. Ještě si projdu kód a zkusím počkat, jestli se paměť nezmění.
    JANFROG: stoupají i ostatní, co jsou v htop vidět.

Díky za reakce.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    HARPER: home formatovat nemusis. Odhlas se z grafickyho prostredi do terminalu, prihlas se jako root, prejmenuj stavajici home a kdyz se prihlasis znova, tak mas home cerstve novej. Pak si tam muzes postupne z toho prejmenovanyho pretahat jakykoliv configy a historie a data zpatky dle potreby. Extra partition na data tohodle typu je imo zbytecna.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Dělám teď nový instal a přemýšlím nad dělením disku na /; /home; /data s tím že hudbu,dokumenty, fotky atd si budu házet do /data, kdybych dělal pak nějaký reinstal,tak udělám jen formát / a /home s /data mi zůstanou, jen připojím. No a kdybych chtěl čistý reinstal, tak zformátuju / a /home - dokumenty obrázky mi zůstanou v /data , je ta úvaha špatná?
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: tak se neboj a zkus tu experimentální větev, nebo se zbav nvidie...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    B3TL: Mám stable až na grafárnu.
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: Mas stable větev, nebo experimental?
    BOD
    BOD --- ---
    Pred casem jsem se tu ptal na zalohovani, popripade verzovani a synchronizaci dotfiles a configu ruzne po systemu. Par tydnu jsem se v tom vrtal a hledal asi dokonale reseni bez prace nebo tak neco a pak se rozhodl to udelat rucne z git repa pomoci symlinku a scriptu co je po systemu bezpecne rozdistribuuje. Nakonec jsem s tim celkem spokojeny https://github.com/manihindrich/dotfiles/ casem to prepisu do pythonu, ted jsem takhle spoko. Treba se nekomu bude hodit
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: VIRT ukazuje i "non-commited" memory, takze to muze znamenat jen ze si program tu pamet rezervuje ale nepouziva.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: Pouziva ten program mmap + MAP_ANON?
    CASTER
    CASTER --- ---
    MA747: valgrind apod pozna, kdyz program nikdy neuvolni alokovanou pamet, protoze k ni ztrati pointer atd. Kdyz ji pri korektnim ukonceni vsechnu uvolni, tak to znamena, ze pointery zjevne neztratil a leak nebyl. Ale nemuze ophalit treba pripady, kdy si program cachuje nejaka data a ma tu cache prubezne uvolnovat / drzet na nejakem mnozstvi cachovanych dat, a tohle z nejakeho duvodu nefunguje.
    Nesouvisi to s tou zatezi, kdyz je to server? Kdyz se zatez vypne, nespadne taky vyuziti pameti serverem?
    Dalsi co me napada, je, ze se to po letech kompiluje/spousti na novejsi glibc, kde muze byt zmena v implementaci malloc/new aby to lip skalovalo (per-thread areny atd) coz ale znamena vetsi vyuziti pameti v porovnani se starou glibc.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HOWKING: Tak po skoro měsíci se v MacOS nekousl. Udělal jsem experiment. Jednak jsem nainstaloval celý Debian od nuly znova, abych vyloučil nějaký můj renonc a pak jsem NMVe zakázal v biosu a provozoval jsem to jen na SATA disku. A kousl se po jednom dni znova. Diskem to nebude. Sere mě, že ostatní distra tak plýtvají výkonem. Debian je na stejném železe o 10% na CPU rychlejší jak jakékoli jiné distro (a už jsem zkoušel i Fedoru). Možná je chyba v tom, že do Debianu strkám ty aktuální ovladače grafiky.
    MA747
    MA747 --- ---
    SUK:
    ==39487==
    ==39487== HEAP SUMMARY:
    ==39487== in use at exit: 0 bytes in 0 blocks
    ==39487== total heap usage: 9,794,483 allocs, 9,794,483 frees, 264,131,598 bytes allocated
    ==39487==
    ==39487== All heap blocks were freed -- no leaks are possible
    ==39487==
    ==39487== For lists of detected and suppressed errors, rerun with: -s
    ==39487== ERROR SUMMARY: 0 errors from 0 contexts (suppressed: 0 from 0)

Tak jsem z toho poněkud zmatený. Proč tedy roste VIRT, RES?

BTW kompilace s -g; valgrind --leak-check=yes ./a.out
    SUK
    SUK --- ---
    MA747: valgrind byl?
    MA747
    MA747 --- ---
    Poradil by mi někdo prosím, jak detekovat memory leaks? Mám napsaný program v C++, TCP/IP server, threads, několik let starý, tenkrát mi běžel v pohodě bez memory leaks, ladil jsem jej přes electric fence, běžel mnoho dnů v masivním zatížení. V noci jsem jej zkompiloval, přes noc pustil zátěž a ráno jsem v htop viděl, jak narostla virt mem. Zkoušel jsem znovu electric fence (kompilace -lefence a potom gdb a.out) a nic, teď jsem zkoušel memleax a po ukončení programu hláška: "no expired memory blocks". Díky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DANIELSOFT: ještě bych přidal do pléna, může to být problém s SQLite.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DANIELSOFT: Udělal bych si export bookmarků.
    Podezřelí jsou:
    1) rozdělané úpravy v oknu záložek
    2) servaly se doplňky
    3) některá z načtených / načítaných stránek
    4) FF nemá dost paměti na práci
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    je to pracovní stanice Dell a šlapal jak švýcarský hodinky, jen poslední dobou ten FF: dvakrát se stalo, že zmizely ikonky u bookmarků a teď tohle

možná čas na novou mašinu
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jinak mám to z debu, který je v oficiálním mintovém repozitáři a FF byl už nainstalovaný hned při instalaci OS

taky ten počítač je z roku 2016 a možná už blbne disk (scan zkusím) díky efektivitě Linuxu jsem nebyl nucen upgradovat HW :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZBYNEK: vždycky to zatím bylo když jsem ho pustil po startu PC

zkusím lsof, díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam