• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: Koukal jsem schválně u sebe. Monitor 60 obrázků
    videa - kodeky
    24 -(víc než jednu seriil)
    25 - těch mám hodně (a jsou v tom nahrávky z TV)
    30 - taky dost
    50 - mezi náhodným vzorkem nebyl
    60 - také dost

Platí, že všechno to jsou nějaké komprimované formáty a na všechny jsem koukal.
    Jestli na to koukém na celé obrazovce, nebo v nějakém okně musí řešit appka.

O tom, co a jak tam probíhá vím málo, i když můžu hádat. Je jasné, že když je N/M = 1 je to míň počítáni.

Snímky tedy nejsou dogma (sám jsem to bral v čem bylo a vybíral spíš když tak vhodnou velikost souboru), ale když to zařízení neumí, nebo nestíhá řešíš problém.
    K tomu může být porušený soubor. I když bývají dost odolné a nejsou nečitelné celé, větší chyba se projeví (to se ukáže třeba ve střižně).
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: no, ale obrazky furt chodi do monitoru N-krat za sekundu a jsou zakodovany jako hromada obrazku popripade jejich rozdilu M-krat za sekundu a tipuju, ze nejaka forma oversamplingu se pro obraz nepocita, takze je vhodne, aby N/M bylo nejake hezke cislo, ne? :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Ten ntb je mrtvý, roztoči větrák,displej je černý, ani podsvícení nenajde. Manuál tvrdí že reset se provádí odpojením od sítě a vytěžením baterie,pak 60s držet zapínání, provedeno několikrát. Nic, zkoušel jsem na externí monitor,nic, mám obavu že grafika nebo deska jsou v křemíkovém nebi. Ta baterka byl poslední nápad.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HARPER: co po vypnutí secureboot dát znovu instalaci?

instalátor detekuje, zda je secure boot zapnutý nebo ne a myslím, že v každém případě se instaluje trochu jinak
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Měl bys tam mít resetovací dírku. ta odpojuje baterku.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Teď z hw soudku. Provedl jsem instalaci na ten SSD. No,po restartu chybové hlášky. Secureboot měl potíže. Tak jsem vlezl do BIOSu a vypl jej plus jsem VGA přiřadil natvrdo max velikost RAM (512), po restartu tma, černá obrazovka, spustí se akorát ventilátor,ani podsvícení nic. Všechny způsoby resetu nezabraly. Napadá mě ještě vytáhnout CMOS baterku - hodí to bios do defaultu? Je to Asus x75a laptop. Kdyby měl někdo nějaký nápad dík.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHOROBA: Od dob digitálního přenosu a zpracování už na tom tolik nezáleží. Současné televizory a počítače nemají s frekvencí napájení moc společného. Už DVD si přestaly hrát na regionální frekvenci a placky fungovaly. Jen si musel mít přehravač, který fungoval s tvou televizí.
    Schválně se podívej na nastavení monitoru. To rozhodně není žádný PAL.
    Dneska dostaneš soubor vcelku, nebo po kouskách a to se přepočítává na tvůj výstup. A když to stihne přepočítat včas, nebo s předstihem, tak si toho nevšimneš.
    Doba, kdy v celé zeni (resp kolem jednoho vysílače) byl elektronový paprsek na stejném místě stínítka obrazovky je pryč.

Ty fps nastavení mám od čechů, kteří dělají návody, přednášky, recenze her a vůbec videa pro YT a další platformy.

Kodování a zpracování videa není upně tema pro začátečníky. Takže jestli ti to takhle stačí?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ERGOSUM: aale mi v evrope mame 25 nebo 50 hz
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Pro videa se napříč OS a aplikacemi doporučuje 30 a 60 fps. Zbytek může být podporovaný lépe či hůře, ale také vůbec.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    CHOROBA: aha, to čumím teda. A stejně se to bude chovat i na Windows? Nemám teď Windows po ruce.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    je to skoro jisty
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Jinak ChatGPT říká:

If the stuttering MKV file is PAL region TV content, it's almost certainly encoded at 25 fps, which can stutter on displays running at 60Hz — very common in laptops and monitors outside PAL countries.

Je to možný? Notas je z US a video je český film (25 fps).
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Zajímavé je, že to video co blbne je encodovane na 25 fps. Teď jsem v rychlosti zkoušel pustit 30fps video a zatím to vypadá ok. Mohlo by v tom hrát roli, že používám scaling 120%?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    DANIELSOFT: To podle mně na Waylandu (Plasma 6.3.) právě nejde nebo to alespoň nemůžu najít.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANIELSOFT: Vypnout compositing pod Waylandem?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DARUMA: možná střelím od boku, ale dá se vypnout compositing v DE, videa můžou běžet rychleji, zkus, kdyžtak můžeš setnout zpátky
    CASTER
    CASTER --- ---
    MA747: jakou knihovnu, neco jako jemalloc nebo tcmalloc?
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Ahoj, měl bych dotaz. Mám Lenovo Carbon X1 12th s procesorem a grafikou od Intelu. IPS displej 60hz. Fedora 42 KDE (Wayland). Systém up to date, ovladače a kodeky taky. Všechno šlape bezvadně, akorát včera jsem pouštěl video ve VLC (flatpak) a během přehrávání docházelo k občasnému zadrhnutí obrazu. Zkoušel jsem mpv player a tam se to dělo taky. Youtube videa v prohlížeče jedou ok. Nemáte někdo nějaký tip jak tohle troubleshootovat? Díky.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MA747: nejaky syscall tracer do ni uvidi (strace, systemtap...)
    MA747
    MA747 --- ---
    JANFROG: ne, nepoužívá. Resp. volá jednu knihovnu a do té nevidím.
    CASTER: přesně o tom jsem také přemýšlel, že by si dělal cache, ale pokud si dobře pamatuji, není k tomu důvod. A po ukončení zátěže paměťové nároky zůstanou stejné. Ještě si projdu kód a zkusím počkat, jestli se paměť nezmění.
    JANFROG: stoupají i ostatní, co jsou v htop vidět.

Díky za reakce.
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    HARPER: home formatovat nemusis. Odhlas se z grafickyho prostredi do terminalu, prihlas se jako root, prejmenuj stavajici home a kdyz se prihlasis znova, tak mas home cerstve novej. Pak si tam muzes postupne z toho prejmenovanyho pretahat jakykoliv configy a historie a data zpatky dle potreby. Extra partition na data tohodle typu je imo zbytecna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam