• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Ten tu appku nemá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    pouzil bych flatpak
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Snažím se násilím nainstalovat QuiteRSS do Debianu 13. Postupně dodávám každou knihovnu, po které řve, ale zdá se , že to není úplně dobrá cesta. Cíl stále v nedohlednu. Je nějaká korektní cesta jak vynutit jeho instalaci a vynutit aby se stáhlo a nainstalovalo vše, co chce? (přece ty soubory co Debian 13 odmítá ničemu nemohou uškodit, když je zbytek systému nepoužívá)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    DELVIT: a jestli se nepletu umí to i Mutt
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Klidně napiš :).

Já jsem používal nějakou dobu i CLI:
    nom - https://github.com/guyfedwards/nom
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: To jsem zkoušel. Zkoušel jsem toho hodně. proto se ptám, na něco mimo APT a Flatpak. Tam jsem nic použitelného nenašel. Třeba má někdo zkušenost s něčím, co není tak známé. Dnes se všechno tlačí cestou nesmyslného překombinování. Já si snad něco napíšu sám :D
    B3TL
    B3TL --- ---
    HOWKING: rss nepoužívám ale tady bys snad mohl něco najít
    https://alternativeto.net/browse/search/?q=rss%20reader
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Potřebuju rss čtečku pro Debian 13 (dal jsem na rady B3TL). QuiteRSS tam nefunguje a ostatní čtečky přístupné přes APT nebo Flatpak stoji "za hovno". Potřebuju jednoduchou čtečku, která umí na své ikonce, nebo tray zobrazovat počet nepřečtených a po kliku a ně je nezobrazovat (v debilním) embed prohlížeči, ale otevře je rovnou do mého prohlížeče. Nic víc nechci. Bohužel kromě QuiteRSS (a většiny čteček na Mac) to je na Linuxu a si nemožný požadavek. Poraďte.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Proto např. Kodi umí přepínat rozlišení a hlavně obnovovací frekvenci televize podle přehrávaného videa. Aby video bylo perfektně synchronizované (a i tak mi přijde, že občas u některých videí dochází k nějakému mikroškubnutí, ale to už fakt musí být nějaké blbě zakódované video).

Ale to člověk nechce používat úplně běžně na desktopu, protože je to trochu otravné. A navíc PC monitory ani nemusí umět filmový režim (24 resp. 23,976 fps; ale třeba by to vyřešil nějaký celočíselný násobek).

Byl by potřeba 600 Hz displej, aby nebylo potřeba přepínání kvůli 24, 25, 30, 50 a 60 fps videím.
    1200 Hz aby to pokrylo i 48 Hz.
    A pořád to úplně neřeší 23,976, 29,97 a 59,94 fps. (Ale to se nejhůř dá řešit nepatrným zrychlením.)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    problem je v tom, ze analogovej moitor jel sice na 75 hz a vejs, ale mel solidni zpozdeni, tgze ty veci "rozmazal" co byly na jinech fps. jat ed ostaal android televizi, co je 4k a nastavila se na 60Hz...a , prekvapive, vetsina veci na ni skubala...malo a skoro neviditelne, ale kdyz se na to covek soustredil, tak to bylo videt dost. stacilo ji switchnout na 4k 50 hz a je klid. jako, jo, wtf.covek by rekl, ze se to nska transkoduje ale asi ne
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Jsou jednoúčelové programy na překodování videa na koukatelný soubor. Počítač je zvládne, ale často to trvá a pracují přes příkazovou řádku, nebo nějaká nastavovátka.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: Koukal jsem schválně u sebe. Monitor 60 obrázků
    videa - kodeky
    24 -(víc než jednu seriil)
    25 - těch mám hodně (a jsou v tom nahrávky z TV)
    30 - taky dost
    50 - mezi náhodným vzorkem nebyl
    60 - také dost

Platí, že všechno to jsou nějaké komprimované formáty a na všechny jsem koukal.
    Jestli na to koukém na celé obrazovce, nebo v nějakém okně musí řešit appka.

O tom, co a jak tam probíhá vím málo, i když můžu hádat. Je jasné, že když je N/M = 1 je to míň počítáni.

Snímky tedy nejsou dogma (sám jsem to bral v čem bylo a vybíral spíš když tak vhodnou velikost souboru), ale když to zařízení neumí, nebo nestíhá řešíš problém.
    K tomu může být porušený soubor. I když bývají dost odolné a nejsou nečitelné celé, větší chyba se projeví (to se ukáže třeba ve střižně).
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: no, ale obrazky furt chodi do monitoru N-krat za sekundu a jsou zakodovany jako hromada obrazku popripade jejich rozdilu M-krat za sekundu a tipuju, ze nejaka forma oversamplingu se pro obraz nepocita, takze je vhodne, aby N/M bylo nejake hezke cislo, ne? :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Ten ntb je mrtvý, roztoči větrák,displej je černý, ani podsvícení nenajde. Manuál tvrdí že reset se provádí odpojením od sítě a vytěžením baterie,pak 60s držet zapínání, provedeno několikrát. Nic, zkoušel jsem na externí monitor,nic, mám obavu že grafika nebo deska jsou v křemíkovém nebi. Ta baterka byl poslední nápad.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HARPER: co po vypnutí secureboot dát znovu instalaci?

instalátor detekuje, zda je secure boot zapnutý nebo ne a myslím, že v každém případě se instaluje trochu jinak
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Měl bys tam mít resetovací dírku. ta odpojuje baterku.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Teď z hw soudku. Provedl jsem instalaci na ten SSD. No,po restartu chybové hlášky. Secureboot měl potíže. Tak jsem vlezl do BIOSu a vypl jej plus jsem VGA přiřadil natvrdo max velikost RAM (512), po restartu tma, černá obrazovka, spustí se akorát ventilátor,ani podsvícení nic. Všechny způsoby resetu nezabraly. Napadá mě ještě vytáhnout CMOS baterku - hodí to bios do defaultu? Je to Asus x75a laptop. Kdyby měl někdo nějaký nápad dík.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHOROBA: Od dob digitálního přenosu a zpracování už na tom tolik nezáleží. Současné televizory a počítače nemají s frekvencí napájení moc společného. Už DVD si přestaly hrát na regionální frekvenci a placky fungovaly. Jen si musel mít přehravač, který fungoval s tvou televizí.
    Schválně se podívej na nastavení monitoru. To rozhodně není žádný PAL.
    Dneska dostaneš soubor vcelku, nebo po kouskách a to se přepočítává na tvůj výstup. A když to stihne přepočítat včas, nebo s předstihem, tak si toho nevšimneš.
    Doba, kdy v celé zeni (resp kolem jednoho vysílače) byl elektronový paprsek na stejném místě stínítka obrazovky je pryč.

Ty fps nastavení mám od čechů, kteří dělají návody, přednášky, recenze her a vůbec videa pro YT a další platformy.

Kodování a zpracování videa není upně tema pro začátečníky. Takže jestli ti to takhle stačí?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ERGOSUM: aale mi v evrope mame 25 nebo 50 hz
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Pro videa se napříč OS a aplikacemi doporučuje 30 a 60 fps. Zbytek může být podporovaný lépe či hůře, ale také vůbec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam