• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: možná to chce zjistit, přesně kvůli čemu je Debian ve vícevláknových aplikacích rychlejší než Ubuntu a pokud by to byl nějaký jednoduchý jaderný patch, tak třeba bude někdo, kdo ho chce stejně jako ty a vyrobil verzi jádra s ním, která se dá použít místo toho defaultního distribučního

nepočítám s tím, že bys ho přímo backportoval do Ubuntího jádra, pokud tedy neznáš hodně dobře C a nechce se ti při každém nově vydaném jádru si toto kompilovat
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    THEODORT: Jo o Gentoo jsem slyšel, že by mohlo být rychlé, ale zase je to celkem nerozšířené distro a mě se líbí, že když vyrábím deb balíčky, jsou k použití i na Debianu i na Ubuntu. (takže vlastně na téměř většině Linuxů co lidi mají)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANIELSOFT: Wayland. A jak sleduju X11 už nemá moc budoucnost. Nechce se mi do něj. Docela jsem i striktně hlídal aby mi ho nějaká appka do systému vůbec nezatáhla.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    HOWKING: v čem porovnavas výkon? Bych si zkusil v gentoo, nejak tomu nechci verit.. ;)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    HOWKING: jaký používáš s tím GNOME display manager, Wayland nebo Xorg?

zkusil bych v případě chyb přepnout na ten druhý

mělo by se to volit na login obrazovce, nějaké ozubené kolo nebo tak něco
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: chapu. ja zas chci system respektujici moje soukromi, co ze me nebude delat vecne beta-testera :) bolet to bude urcite, precejen na widlich si nastavim na desktopu skoro vse a na linuxu trpim u prkotin, coz strasne vysiluje a neba. no, co nas nezabije nebo nezmrzaci, nas muze i posilit! tzv. post-traumaticky rust na poli OS :DD
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Ale tak já jsem speciální případ. Chci Debian, protože je v multivláknových aplikacích nejrychlejší a já jsem teoretický fyzik a potřebuju každý kousek výkonu. Takový Ubuntu bude úplně v pohodě po všech stránkách, ale pro mě je snad o 20% v mých appkách pomalejší (to neznamená, že je aplikačně pro BFU pomalejší).
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: takovehle posty me silne znechucuji pred mym potencialnim prechodem na linux :DD
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ten Debian mě tak sere!!!
    Ta Trixie verze je ještě lepší co se týče funkčnosti. Nové Gnome je parádní. Celkově nejlepší Linux co lze mít (podle mě), ale ta stabilita stoji za... Nedá se to používat. Zas je tam nějaká chyba v ovladačích grafiky (asi), kdy se to s aktivovanými rozšířeními Gnome neustále kouše. Fakt už jsem nasraný. Dávno vych to měl jako majoritní systém, protože mi to vyhovuje víc jak MacOS, ale stejně jsem furt v MacOS a čeká, že nějaký update ten problém vyřeší (a snad nevytvoří další). Ta volba Trixie (vývojářská verze) je je jako když se ve vašem novém nablýskaném fáru zabije vaše tchyně.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    s tím Firefoxem kterej řval že záložky má jinej proces to možná bude úplná blbost: pouštím ho teď klávesnicí místo myší a zdá se, že se to nestává

je tedy možné, že tou myší to omylem kliká dvakrát a tak se perou dva procesy

kdyby to blblo i tak, dám vědět
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já měl vtipné problémy s FAT32 v době, kdy jsem měl dual boot a windowsová partition byla o dost větší než linuxová, takže na té windowsové byly uloženy i DOSové hry, které jsem hrál v DOSboxu

ovšem byl tam nějaký zmatek s case sensitivitou versus nesensivitou souborů, tuším hra vytvořila neco.tmp a pak očekávala NECO.TMP a pomohl nějaký flag ve fstab u toho disku

nyní jsem již na domácí mašině Windows opustil úplně, ty DOSové hry mám na ext4 a jede to v pohodě
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MRDAC_BEDEN: Děkuji, funguje! :-) V noci na to už nějak nebyly síly...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MRDAC_BEDEN: Přesněji CP852 byla používaná (už) v DOSu.
    CP852 – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/CP852
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ZBYNEK:

sudo mount -t vfat /dev/sdX1 /mnt/win95disk -o codepage=852,iocharset=utf8,uid=$(id -u),gid=$(id -g)

**Vysvětlení parametrů:**

* `codepage=852` – středoevropská znaková sada používaná ve starších Windows (včetně češtiny)
    * `iocharset=utf8` – převede názvy souborů do UTF-8 (aby byly čitelné v moderním Linuxu)
    * `uid=$(id -u), gid=$(id -g)` – nastaví přístupová práva pro aktuálního uživatele
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Mám tu starej disk ještě z dob Win95 formátovanej FAT32. Bohužel v linuxu jsou jména souborů s diakritikou rozbitá...

Tušíte někdo jak na to?

Tohle nijak nepomohlo:
    mount -r -o iocharset=iso8859-2
    mount -r -o iocharset=iso8859-2 -o codepage=852
    mount -r -o iocharset=cp1250
    PIPAL
    PIPAL --- ---
    HOWKING: toto bych asi řešil pomocí distroboxu a v něm kontejnerizovaného debian 12. Aplikaci pak spustíš, jako by byla nativně v systému.
    MA747
    MA747 --- ---
    CASTER, JANFROG: Uvědomil jsem si, že testovací case je nyní jiný než minule. Před x léty, kdy paměť pod stress testem nerostla jsem v testu otevřel socket a v něm v nekonečné smyčce jsem zadával requesty. Nyní otevřu socket, provedu request a socket opět zavřu. Možná proto rostla VIRT (ale valgrind byl OK). Když jsem test přehodil na původní verzi, htop hodnoty byly konstantní.

Přepsal část toho tcp/ip serveru tak, že se sockety ukládají do fronty, kterou procesuje N working threadů. Pustil jsem testy a po asi třech hodinách běhu htop ukazovalo konstantní čísla u RES, LIB a DATA. Jednou došlo ke zvýšení u SHR au VIRT. Valgrind byl také OK.

Když jsem hledal, co znamená VIRT - https://stackoverflow.com/questions/23187228/what-is-virt-column-in-htop-memory-overhead --> I would stop worrying about the VIRT thing. [...] I suspect the top page is allocated for vsyscall purposes. [...] Go by the RES entry.

Ještě to nechám několik dní bežet a uvidím. BTW asi dvou denní běh té předchozí verze serveru způsobil zamrznutí VM (ubuntu server) - nešlo na něj ssh, kurzor na login neblikal. Místo na virt. disku nedošlo.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    tak jsem použil lsof na ten soubor se záložkama, u kterého Firefox řve, že už ho má někdo otevřený:

ukázalo to dvakrát ten jeden proces Firefoxu, uživatel "danny"

multithreading bug ve FF?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    SUCHRE: jasně, ono by to šlo i přímo na tom Debianu 13

HOWKINGu, budeš potřebovat -dev verze balíčků knihoven

při kompilaci ze zdrojáků se napřed pouští ./configure a to když ti vynadá že nemá nějaké foobar.h tak většinou potřebuješ balíček foobar-dev
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    hm, flatpak ani appimage uz nejsou k dispozici. bud to zkompilovat ze zdrojaku, coz neni takova hruza nebo pouzit jinou ctecku. jeste, ze mi rss ctecka nikdy nechybela a nepouzival jsem ji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam