• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    mně se docela líbilo OpenBSD, ale má málo balíčků v porovnání s klasickou linuxovou distribucí
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    JANFROG: Tak nějaké vrstvy pro zajištění kompatibility tvoří, ale jak stíhají držet krok, to netuším.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    MA747: A pokud někdo nemůže vystát styl psaní Davida Ježka, tak tady je normální verze: https://chatgpt.com/share/68a84c7d-413c-800b-8e44-b56ca1b173b5
    MA747
    MA747 --- ---
    BTW
    Jak se žije s FreeBSD na desktopu po 15 letech v Linuxu - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/jak-se-zije-s-freebsd-na-desktopu-po-15-letech-v-linuxu/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    BOAR: GNOME / Wl tam snadno nepobezi, zavisi to na dbus a ted i dost na systemd
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no, moc se neposunulo. na fw a dalsi easy veci je to super,na deskop bych to nechtel
    BOAR
    BOAR --- ---
    SPIKE411: Nemam, na Freebsd jsem jel desktop(*vceten nejakych her) asi pred 20 lety. A za tu dobu se nekam fbsd posunulo.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BOAR:
    tusim,z e gnome a wayland pujde taky, ....wine

Upřímně to nezní moc přesvědčivě, jako bys s tím měl nějaké bohaté uživatelské zkušenosti.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BOAR:
    ono visco, ten tvuj preslavnej macos bezi na FreeBSD

To je dost zjednodušující. Darwin je z FreeBSD odvozený, stejně tak si bere něco z NeXTSTEPu, plus je tam 25+ let divergentního vývoje. Konkrétně teda z FreeBSD to vzalo userspace. Ale XNU kernel:
    XNU was originally developed by NeXT for the NeXTSTEP operating system. It was a hybrid kernel derived from version 2.5 of the Mach kernel developed at Carnegie Mellon University, which incorporated the bulk of the 4.3BSD kernel modified to run atop Mach primitives, along with an application programming interface (API) in Objective-C for writing drivers named DriverKit.
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: proc myslis, ze FreeBSD neni na vsechno ? jede pod tim hoodne veci, takze si normalne udelej virtual, a otestuj si, cop potrebujes. tusim,z e gnome a wayland pujde taky, ....wine ... a pak si udelej seznam veci, co pouzivas, a uvidis.
    HARPER
    HARPER --- ---
    WiFi karet přímo do notasu je fůra,ale tam neporadím,sám mám v pár notasech různé a něco jde hned po čisté instalaci,někde stačí doinstalovat jeden dva balíky a jinde jsem musel povýšit jádro (tuším na nějakém novějším Intelu), stejná zkušenost s těmi USB wifinama. Jinak s bramborami jsem asi narazil, ty Quadro karty jsou tak staré, že tam marně zkouším nahodit nVidia driver, na web ovladače pro Linux mají, ale současně jádro už je nepodporuje a musel bych jít do 5.15 - což by asi stačilo jít na Linux Mint 21.2, ale zas má to cenu? Jak dlouho mi to nebude dělat potíže při chození třeba na net? Uvažuju že tam zkusím pořídit nějaké bazarové AMD , to by mohlo pěkně šlapat přímo s linuxovým ovladačem. AMD má lepší podporu než nVidia,ne?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vydávám své programy jako deb balíčky a mám jistotu, že to poběží jak na Debianu, tak na Ubuntu a tím pádem asi pokryju největší počet uživatelů Linuxu s nejmenšími nároky na pracnost balíčkování. To je další kalkul, proč Debian.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BOAR: Nojo, já taky musím myslet na uživatelskou část a FreeBSD by bylo fajn jako jednoúčelovka, ale hledám OS "na všechno" a Debian se mi v tom zdá velmi přítulný.
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: muzes zkusit ruzne upravene/patchovane jadra, ja osobne pouzivam linux-zen, kterej bejval o 10% rychlejsi nez generic.
    a jestli te zajima opravdu "Management vláken" tak se fakt podivej na Freebsd
    Musim rict, ze treba mariadb freebsd na dvouprocesorovym stroji bezel s prstem v nose, a linux umrel prave na managementu vlaken. Fakt to zkus. (ono visco, ten tvuj preslavnej macos bezi na FreeBSD ) (a osobne bych ti dal minus za ty penisy)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BOAR: No modeluju fyzikální procesy, potřebuju použít všechna dostupná jádra procesoru a tady nastává kámen úrazů. Management vláken operačním systémem. Na Window tragedie. Na Ubuntu lepší, ale nic moc. Na Debianu ještě o 15% rychlejší jak na Ubuntu. Ze všech Linuxů zatím nejrychlejší. Na Debianu občas (nevím, co to ovlivňuje) stejná rychlost jak na MacOS, ale Mac OS tuhle rychlost umí vždy, Debian občas, ale už je tak blízko, že mi to nevadí. Jinak když výpočet trvá třeba dva dny, tak každé procento výkonu na víc je fůra času.
    [HOWKING @ HARDWARE ( Královská odnož IT )]
    koukám, že jsou tam dva mínusy - nechápu čuráky, co mají potřebu mínuskovat jen dokumentaci stavu - žádný názor, žádné kecy, jen realita a stejně se nějaký blb s "názorem" najde. Asi někdo miluje WIndows.
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: jak se to projevuje, ze neni tak rychly? s jakym kernelem ?

jestyli chces neco rychlejsiho, tak sahni po freebsd. Mohlo by bejt jeste rychlejsi.
    jinak proxmox neni na debianu, protoze je rychlej, ale proste protoze jsou tu zhruba 2(3) majoritni "distribuce" komercne vyuzivany
    tak si proste zviolili ten, se ktertym umi.
    - redhat ( a jeho klony centos, archlinux, alma, fedora ... ...)
    - debian (a jeho klony, *buntu, ... )
    (mozna jeste suse)
    pak jsou veci, ktery se pouzivaj na specialni ucely

- archlinux
    - gentoo
    - nixos
    - slack
    - alpine linux
    ...
    BOAR
    BOAR --- ---
    HOWKING: jak se to projevuje, ze neni tak rychly? s jakym kernelem ?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    router co neumi 2.4? :-o sem este neslysel. spis se da vypnout.
    jinak bych u laptopu ty karty radsi vymenil.

vyvaruj se jinak u donglu cehokoliv co nema chipset intel/qualcom(atheros)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SUK: To pro mě není efektivní. Musel bych měnit nejméně 4 karty z nichž 3 tam nejspíš ani samostatně nejsou.
    WiFi na 2,4GHz (to starší) mi funguje bez donglu. Párkrát do roka by se mi hodilo připojit se na 5GHz (jsou routery co 2,4 neumějí, nebo je obsazené/vypnuté) a tehdy bych na to chtěl něco mít.

Alternativou je krabička, která převexluje kmitočty, Ale dongl bych raději.
    SUK
    SUK --- ---
    ERGOSUM: Nebyla by moznost vymenit kartu uvnitr? Udelal jsem to tak kdysi a vyresil jsem vic problemu, nez jich nasledne vzniklo. Tehdy nejnenavidenejsi bcm za nejaky intel ac6xxx (coz byla taky docela nenavidena karta, co si budem povidat)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam