Já šel cestou přes Ubuntu, v době vydání Vista se taky hodně řešilo že teď lidí přejdou na Linux - znal jsem něco málo o redhat, že je to komerční Linux a tak jsem hledal něco free a v ty době všude bylo Ubuntu, měli pěkný web, český a s řešením největších potíží. Zkusil jsem a fungovalo , potíže sly s tou pomocí vyřešit. Pak ale přišli s tím svým novým rozhraním - GNOME Shell nebo jak to bylo a to jsem nedával. Ale zrovna začal vystrkovat růžky Mint. Sice jsem ještě zkoušel různé Ubuntu s kde a pod, ale ten Mint pustil ven fluxbox edici a ta byla super. Pak ji sice zazdil, ale udělal mate a Xfce. Teď dávám na lepší počítače Xfce Mint a na slabý mašiny Sparky minimal s openboxem - tohle je podle mýho gusta, jo, je to trošku přestavěný Debian , ale po čisté instalaci má všechno co je třeba a já si dohazuju jen lehký věci co chci. Vzhled se mi líbí - co taky obdivovat na openboxu. Teď se už prostě držím Debian based věci. A pokud vážně někdo chce po w10 Linux,dávám Mint Xfce. Ale lidi moc nechtějí,většina co přišla si nakonec prodloužila w10 a zbytek vyplázl prachy za nový hw. Jejich věc. Ten web jsem našel náhodou, je to tak na prohlídku vzhledu,stejně pak důležité co mají ty věci jako základ. Mi se nic nového učit nechce, držím se Debian větve. Jsem rád že i Rpi je na něm postavene