HOWKING: To není úplně přesný.
Můžeš jet i z jiných balíčkovacích systémů Aktuálně mám nainstalováno z distribuce, snap a deb. ale kdyby bylo něco jen v RPM balíčku, tak bych mohl. Gentoo umí také používat cizí balíčky, jen tam nejsou doma.
Takže to v podstatě můžeš namíchat z komponetů jaké chceš. Ten
How to Install and Use Snap in Various Linux Distributionshttps://itsfoss.com/install-snap-linux/jde napříč distribucemi.
Prostě jako si na Windows můžeš nainstalovat různé programy a ovladače, tak Linux jde ještě dál a můžeš si nainstalovat různé komponenty systému a některé zase odstranit. Distribuce jsou něco jako doporučení, jak to vyhovuje jiným. Obeně vycházejí vstříc uživatelům s podobnými požadavky (potřebuju strojový výkon, mám slabý stroj, chci všechno přes příkazovou řádku, nechci vidět příkazovou řádku,dělám filmy, jsem věřící, chci server, ...) .
Uživatel s běžnými požadavky si vybere distribuci a používá ji jak je, případně provede drobné změny.
Kdo má originálnější nároky (mám slabší stroj, moc tam toho nechci, ale potřebuju těhlech pár náročnějších programů a zpraovávat velké soubory) ten vezme jednu ditribuci jako základ a hrábne do toho víc. (vyhází co nepotřebuje, nainstaluje co tam běžně nebývá). Taže má vlastně svou osobitou distribuci. To také není taková věda. Jen je třeba být opatrnější v tom, co všechno odstraníš.
Když máš požadavky zcela idividuální a železo navíc nemá bůhvíjaké rezervy, tak tě nepošlou do háje, ať si koupíš nový nadupaný počítač s "windows 2056", ale máš stále šanci poradit se, rozhrabat toho ještě víc než v předhozím případě a dosáhnout svého. Třeba na několikátý pokus. Ale to už nejsi dávno občejný uživatel.