• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Mas naprostou pravdu, nazev pripojeneho sifrovaneho oddilu se musi shodovat s nazvem v /etc/crypttab. V mem pripade ne nvme0n1p1_crypt ale crypt_root.

root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-29-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.8.0-56-generic
    update-initramfs -d -c -k all jiz nehaze zadnou chybu, presto jsem se nepohnul ani o kousicek dal. Kazdy pokus o spusteni skonci stejnou obrazovkou a je jedno, jaky kernel vyberu. Vzdavam to, jdu zalohovat data a provest cistou instalaci OS.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    TR1: Dej tam starsi jadro. "Fatal error in interrupt" nevypada jako chyba initramfs ani EFI ani tak.

Podobne veci jsem videl, problem byl zda se v zabugovanem BIOSu, treba na Gen 8 musim vypnout interrupt remap a iommu (nebo bezet starsi jadro).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: místo update-initramfs nainstaluj jinou verzi kernelu a současnou smaž?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: vypni si "quiet" (obvykle zasity v /etc/default/grub kolem CMDLINE ) ... minimalne je videt, kam az to dojde.

A zkontroluj obsah /etc/crypttab (v tom chrootu) - je potreba, aby tam byl zaznam pro nvme0n1p1_crypt....
    nvme0n1p1_crypt UUID=<uuid> none luks,discard

UUID zjistis z blkid /dev/nvme0n1p1 - a ano, misto UUID=... jde nacpat i primo /dev/nvme0n1p1 - ale muj nazor je, ze lepsi je se tomu vyhnout
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    update-grub urcite NE! Ale jinac porad to same, fakt parada,

Loading Linux 6.14.0.35-generic ...
    Loading initial ramdisk ...
    TR1
    TR1 --- ---
    Docasne si sem odlozim postup, jak se snazim opravit muj problem (jeste netusim, zda to vubec funguje):

Spustim LinuxMint z flashdisku, nastavim heslo roota a prihlasim se pod nim.

1. pripojim zasifrovany rootfs: cryptsetup open /dev/nvme0n1p1 nvme0n1p1_crypt
    2. pripojim / k adresari /mnt: mount -t ext4 /dev/nvme0n1p1_crypt /mnt
    3. pripojim /boot ktery je na sda1: mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt/boot
    root@mint:~# df -h -l|grep /dev/|grep -v fs
    /dev/mapper/ventoy           2.9G  2.9G     0 100% /cdrom
    /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt  916G  116G  762G  14% /mnt
    /dev/sda1                    927M  214M  649M  25% /mnt/boot
    4. mount --bind /dev /mnt/dev
    5. mount --bind /proc /mnt/proc
    6. mount --bind /sys /mnt/sys
    7. chroot /mnt
    root@mint:/# df -l -h|grep /dev/|grep -v fs
    /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt  916G  116G  762G  14% /
    /dev/sda1                    927M  214M  649M  25% /boot
    8. update-initramfs -d -c -k all
    root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    cryptsetup: WARNING: target 'nvme0n1p1_crypt' not found in /etc/crypttab
    9. update-grub
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TR1: Ono nejde o to jaky a kde. Tuto obrazovku vidis protoze chyba nastasla v ramdisku.
    Jak pises pozdeji, tak to je ten initram

Typicky je tam vic moznosti a stary by mel fungovat, ale i tak oprava je rebuild toho image.
    TR1
    TR1 --- ---
    Vypada to na nejaky problem po aktluaizaci:
    rw-r--r-- 1 root root 76M Nov 26 16:52 initrd.img-6.14.0-35-generic

Bezne spusteni OS konci pouze cernou obrazovkou a v recovery mode vidim akorad initialize ramdisk... a taky konec. To jsem tedy zvedavej, co s tim budu delat, kazdopadne dneska uz fakt nemam na nic naladu :(
    TR1
    TR1 --- ---
    TR1:
    Pro jistotu kontroluji vsechny disky
    sda
    ├─sda1                 /boot
    └─sda2
      └─sda2_crypt         /data
    sdb
    └─sdb1
      └─sdb1_crypt         /vms
    nvme0n1
    └─nvme0n1p1
      └─nvme0n1p1_crypt   /
    TR1
    TR1 --- ---
    MCKIDNEY:
    Ja mam nabootovano z USB disku a provadim e2fsck z nej. Pri beznem startu jen cerna obrazovna a nic vic. Na NVMe mi to naslo a opravilo pomerne dost chyb, tak uvidim, jestli to bude ke spusteni OS stacit (test jeste stale bezi).

Jinac ja jedu stale na legacy. Zavadec mam na sata SSD a rootfs na NVMe.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já dneska zkoušel přejít na testing edici debianu (mimochodem ten problém v ni zmizel, ale to nebyl ten důvod). CHtěl jsem vyzkoušet gnome 49. Jako jo je to pěkné, svižné, ale hodně aplikací to nedává. QT Creator, Steam i Avidemux ignorovaly scaling monitoru a byly na 100%. U QT jsem to dokázal odstranit vynucením Waylandu, ale Avidemux a Steam jsem nezlomil. Tak jsem zase na stable a zase tak otravuje těch deset neaktualizací :D
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    TR1: V momente kdy se dostanes do e2fsck, tak je uz celkem jasne ze chyba je v /boot a /boot/EFI.
    Takze bych se spis podival tam, specialne pokud mas cerstve jadro s potencialne spatnym initramfs ci konfiguraci.
    TR1
    TR1 --- ---
    Do dnesniho dne jsem nevedel, ze i Linux ma svou obrazovku smrti :( Po studenem restartu vubec nenabiha OS, nezobrazi se ani k vyzva pro zadani hesla k zasifrovanemu rootu. V soucasne dobe spusteny live LinuxMint, sifrovane oddily pripojene prikazem cryptsetup a na nich bezi e2fsck -f -v -y -c /dev/mapper/nvme0n1p1_crypt. Doufam, ze to cele nejak nepodelalo, by me asi trefil slak.

KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: 14 dnu je dlouha doba na to, aby nejaka zavislost zacala/prestala vadit, na to staci jeden rebuild nejakeho balicku u Valve
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANYSEK: Ale divím, se, že vedlejší komp ty problémy nemá. Je tam stejný systém obnovený ze stejné zálohy cca před čtrnácti dny.
    KARIBIKCZ
    KARIBIKCZ --- ---
    HOWKING: jestli to rve na 32bit, tak je to steam
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DANYSEK: Když jsem to vynutil, tu aktualizaci, řvalo to něco o 32 bitových knihovnách, mateně si pamatuji,
    Zkusím zakomentovat steam a uvidím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    a nebo se na to proted proste vykasli, az to steam vyresi... updatne se to
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: a ten steam zakomentovat nemuzes? :-) podle me se to pak updatne, jen pak asi teda zas nepujdou jiny veci (z toho steamu) ... 3rd party repa muzou mit starsi zavislosti (a proto to podrzi ten udev & spol)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam