• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    FATBOZZ: jde to, samozrejme, nicmene pokud nechces kutit, tak hledej SW na prevod midi na stisk klaves, nejspis.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    To vypada jak nejaky Ubuntu co?

FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    MARASAN: a knoby na ladění nějakých křivek? Úplně nechci jít cestou kutilství a dělat si hw. Rád bych něco koupily namapoval a jedu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    FATBOZZ: s arduinem a tlacitkama si nakodujes hotkeys snadno
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mam akai mpk mk3 mini, ale teda fotky na tom pujdou fakt blbe :D
    SUK
    SUK --- ---
    FATBOZZ: pouzival jsem (pouzivam) rawtherapee, ale jen mys. MIDI na tohle nepouzivam - schvalne jsem zkusil pogooglit, rawtherapee neumi midi, nema zadny socketovy API, nic. Pokud tvuj SW ma (asi dohledas), doporucuju spis neco na zpusob streamdecku + bitfocus companion (ten zvladne udelat z tlacitka midi, osc, tcp/udp/http paket a tak dale).
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    FATBOZZ: Edituju v GIMPu, ale taková ty jednodušší (RawTherapee & Darktable) jsem zkoušel pro export z RAW do GIMPu a i když to mělo spoustu nastavení, v podstatě z toho nešlo vytáhnout kvalitní foto. Tak jsem od toho upustil a a převádím RAW na TIF v jednou astrosoftware.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Pouzivate na linuxu nejaky midi kontroler k editaci fotek ... digikam, darktable. Dokazete nejaky doporucit ?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Data držím zálohovaná zvlášť.
    Reinstalai systému vnímám jako příležitost zbavit se chyb z nichž si některé ani nepamatuji a o jiných nevím, že jsem je udělal.
    Takže čistý systém a do něj to, o čem vím, že budu potřebovat.

Obvykle bývá výrazně štíhlejší než předešlý, zatim co data stále bobtnají. :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ZBYNEK: ZFS je super, ale aby to bylo super, musis si toho dost nastudovat. Neni to jednoducha vec...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Navíc jsem v Linuxu začátečník a tedy se učím metodou pokusů a omylů. Často to celé zbourám. Image disku je pro mě jistota.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Nepoužíval jsem ani TimeMachine u MacOS.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Jednak to zabere spoustu místa a pak i to se může podělat, když je snapshot na témže místě, jak data. A pokud není na stejném místě, tak už rozdílu mezi "ruční" clonezillou moc není. Navíc tahle si já určuju, co je pro mě "relevantní stav sytému hodný zálohy".
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Neměl bys jednodušší přejít (aspoň se systémovou partition) na ZFS / BTRFS?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ja boot a root dost casto mazu - protoze se pohybuji v ramci jedne distro, tak home je pro me porad dostacujici oddelit.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Já vím, že to možná vyzní provokativně. Ale CLONEZILLA- pokaždé, když můj systém dozná majoritních změn dělám disk image a domácí adresář mám na NASu. To ušetří spoustu času. A držím tři image po sobě. Zlozvyk už z Windows před dvaceti lety (Ghost), který jsem stejně držel i na MacOS (dmg přes diskutility v recovery modu) až na Linux (Clonezilla). Vyplatí se.
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Pozde, systemovy disk je jiz smazany. Potrebuji funkcni pc abych mohl delat, ne se s tim prat, s nejistym vysledkem.

Kazdopadne vsem dekuji za rady.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: jeste se zbav toho quiet v grubu, jinak se vic nedozvis :)
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Mas naprostou pravdu, nazev pripojeneho sifrovaneho oddilu se musi shodovat s nazvem v /etc/crypttab. V mem pripade ne nvme0n1p1_crypt ale crypt_root.

root@mint:/# update-initramfs -d -c -k all
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-29-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.14.0-35-generic
    update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.8.0-56-generic
    update-initramfs -d -c -k all jiz nehaze zadnou chybu, presto jsem se nepohnul ani o kousicek dal. Kazdy pokus o spusteni skonci stejnou obrazovkou a je jedno, jaky kernel vyberu. Vzdavam to, jdu zalohovat data a provest cistou instalaci OS.

JANFROG
    JANFROG --- ---
    TR1: Dej tam starsi jadro. "Fatal error in interrupt" nevypada jako chyba initramfs ani EFI ani tak.

Podobne veci jsem videl, problem byl zda se v zabugovanem BIOSu, treba na Gen 8 musim vypnout interrupt remap a iommu (nebo bezet starsi jadro).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam