• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    DANYSEK: Jo tak to bylo dlouho. Kdyz jsem delal sysadmina tak jsme na notesu sli testing uz pro seznameni s tim co nas ceka.
    Jenom myslim, ze zde HOWKING asi bojuje zbytecne.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MCKIDNEY: unstable v podani Debianu v poslednich letech je spis takove rolling distro... malokdy se neco opravdu vysere, a kdyz - tak spis z nepozornosti, kdy si pri install/dist-upgrade nevsimnes, ze ti s sebou bere pul systemu do remove :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Nemam bohuzel chut na detektivku Forky v kuchyni a rezatym nozem.

Poslal jsem navod na stabilni verzi Debian, napsany velmi polo-pate a ukazuje ze instalace neni komplikovana.
    Kolik otazek musime psat, nez se dozvime co selhalo?
    Nechces to zkusit treba na stable a od zacatku? Jak mame vubec zacit predvidat co za pokusy si delal :(

Nemam moc chut na flame war o tom jak unstable verze rika neco o tom jak Linux funguje par prispevku potom co pises jak Live distribuce funguje v pohode.

Nesnazim se te hazet do prikopu, ale tohle neni Teams chat s nekym kdo je placenej za to ptat se 30 otazek.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Nenainstaluju. Všechny pokusy vedly k kolapsu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    HOWKING: verze Nvidia ovladace ve Forky se moc nelisi od te v Trixie. Tedy pokud mas zapnute non-free a tedy pouzivas ovladac od Nvidie (nvidia-kernel-dkms & spol). Ono holt ovladace jsou dva.... jeden otevreny, co ma sve mouchy a pak ten od Nvidie, co i v Debianu nainstalujes a jen nema tu "spravnou" (free) licenci - coz ale na fungovani nema negativni vliv.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MCKIDNEY: Ukaž mi ten "snadný" způsob. Já nic snadného nenašel. A navíc vše funguje jen na čisté instalaci, zprovoznit svoji stávající jsem nedokázal vůbec. Stím, že budu pracně vzpomínat, co jsem všechno nastavoval jsem se už smířil. (že prý u linuxu stačí disk zapojit do jiného kompu a pojede - ani náhodou, stačí vyměnit grafárnu a nejede ani do gui)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Nemám trixie, mám forky.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HOWKING: Nemusis, mam NV na Debianu i Fedora. Ano je to trosku oser, ale obe platformy maji snadny zpusob jak pridat driver a pak uz to neresim.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    NvidiaGraphicsDrivers - Debian Wiki
    https://wiki.debian.org/%20NvidiaGraphicsDrivers#Debian_13_.22Trixie.22
    Tohle je v tuto chvili nejlepsi pristup k informacim

Popisuje metodu pro stary blob a novy blob s lepsi podporou v jadre.
    taky co musis udelat pro hibernaci a wayland.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Doprkýnka, přece to teď nebudu všechno znova rozebírat vrážet se starou grafikou do starého case.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MCKIDNEY: Já se z toho zjevím.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Fedora Live ma stejny Nouveau by default a pro hry instalujes AKMOD dodatecne (pro opravdovy vykon) a ten ma problemy s Wayland taky.

V tuto chvili neni 100% reseni pro NV, ale jsme mu blizko.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ještě jsem blbec nekupoval 5080, protože prý není podporována Debianem. Tak jestli to co Debian předvádí s 4080 je podpora...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    HONZA09: Protože s debianem mi nvidia nefunguje jako plnohodnotné GPU
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    HOWKING: Proč ne Fedoru?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MCKIDNEY: ten komunitní, je asi součástí čerstvě nainstalovaného debianu. nouveau - a stoji za prd. je pomalejší, než RDP.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HOWKING: No NVidie ma tedka 3: Stary blob, novy blob a open source komunitni driver.

Podle ceho jsi ho instaloval?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Přece nepůjdu do Fedory - tam se zdá že vše funguje už na live.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jaký? Nevím, zkoušim co najdu a nic nikam nevede. To co je na nvidida stránkách jen žvaní, proč něco nedokáže udělat. ZKoušel jsem si pracně přidávat různá repa a jen kurvím systém.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MCKIDNEY: Jo, to jsem zjistil, že Wayland je problém.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    HOWKING: Jaky driver a jaky server? Wayland muze byt problem na Debian a AKMOD drivery od NVidie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam