• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TR1: Hele, měl jsem na hvězdárně takovou záhadu. Ve školní síti 10.0.0.x jsem měl router který dělal 192.168.1.x. Měl jsem to tím routerem oddělené z bezpečnostních důvodů,. aby nenechaví studenti nelezli do kopule. Jediný průstřel byl pro RDP na úplně šíleném portu, který by nikdo netipl. V té síti byla některá zařízení dalekohledu jako rotátor, vyhřívaní, etc. Takže třeba na ventilaci jsem přistupoval 192.168.1.88 a podobně. Jednou jsem se přepsal a místo 192.168.1.88 jsem napsal 192.168.0.88. Na routeru nebyl nastavený žádný routing těchto dvou sítí dohromady. Vůbec o 192.168.0.x nebyla zmínka. A co jsem na té adrese viděl? Obraz nějaké kamery sledující nějakou tělocvičnu. (univerzita nemá tělocvičnu). Řešil jsem to s našimi ajťáky a oni taky nechápali. Proč to píšu? Někdy se ději v sítích fakt podivnosti. Možná to jsou tiskárny někoho, kdo má stejného poskytovatele jako ty a shodou okolností ...
    (vidíš jejich IP? Zkoušel jsi na ně lézt?)
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Jedina tiskarna co tu je, je pripojena je pres USB a je to HP-LaserJet-1022. Ja poste nechapu odkud se ty Brothery berou. Pres http://localhost:631/ vidim to stejne jako pres lpstat -p nebo pres graficke rozhrani system-config-printer. Proste zahada. Zkousel jsem na radu AI upravit avahi-daemon.conf ale ani to nepomohlo a navic se otevirani dialogu pro tisk prodlouzilo na 1 -2 minuty.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: a sou na siti? zeby je to samo detekovalo.

pripadne koukni sem

http://localhost:631/
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: presne to jsem delal :D
    ale PROTOZE jsem jednou jedikrat zkusil hibernaci, tak jsem si p***al zivot, system se po smazani swap partisny a prechodu z live iso do normalniho bootu seknul na initializing zramfs (pisu nepresne po pameti) a dal nesel.
    no mozna jsem nemel cekat jen cca 5minut ale treba 15m, prej by se to casem chytlo :D

obecne: JSEM NEMEL DELAT radikalni PICOVINY V 23:30, ale kdyz ono mi VSE predtim tak pekne vsechno vychazelo - jakoze upravy v KDE a pod :)
    ...takze zase live a CHROOT do rozbity partisny a spousta cryptickej prikazu co radila Gemini. nakonec jsem nabootoval, smazal jeden radek z grub konfigu, kde stale existoval odkaz na tu odstranenou swap partisnu a nemohl pro zmenu usnout STESTIM :DD
    nekam jsem si ulozil ty prikazy, co jsem pouzival, casem zpetne prostuduju.

ted se peru s brtfs raid1 - brnkacka :DD

TR1: neco na motivaci ;)

Chris Titus: Microsoft Already Passed The Red Line - Yusuf Show #9
    https://www.youtube.com/watch?v=AG7cNknOiB8
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Kdyz otevru libovolny program a dam tisk, tak tam vidim 16 tistaren Brother, ktere tam vubec nemaji byt a hrozne me to stve. Podle navodu jsem vycistil cache, dokonce odebral sluzbu cups-browsed, odebral vsechny ovladace Brotheru a stejne po restartu cups tam do 5 minut zase vlezou.

Tohle je spravny stav:
    root@workpc:~# lpstat -p
    printer HP-LaserJet-1022 is idle.  enabled since So 7. února 202617:17:32
    printer PDF is idle.  enabled since Ne 8. února 202606:56:44

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: jak jako naskakuje? jako vyskakuje zpoza skrine?

MARASAN: to je tak , kdyz nekdo moc pouziva AI ;D
    TR1
    TR1 --- ---
    XARGH:
    Hodina nic neni, ja se uz 3 hodiny zkousim zbavit tech debilnich tiskarem Brother. Google, AI a porad mi nastakuji. Posledni roky uz me to fakt vsechno sere a je jedno jestli je to win nebo linux, vsude musim resit nejake problemy nebo veci, co me irituji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: to je snad slozity udelat swapoff a smazat z fstab?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Jo to už jsme taky zažil. Ne že jsem swap smazal, ale jen změnil ID - hodinu to netrvalo, ale trvalo to dlouho :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    uff ja si hodil smazani zbytecneho 16GB swap z Garudy (arch) podle navodu, vsecicko pekne jak ma bejt, a pak zkoncil z rozsekanym OS.
    chytak byla nikdy nepouzita hybernace.

Model: GPT-5.2

Z toho logu je ověřitelné, že při tom „kritickém“ bootu systemd čekal na swap UUID 56c3495c-5363-441e-a3eb-10fb0d35123b („Expecting device /dev/disk/by-uuid/56c3…“) a zároveň proběhl pokus o hibernation resume z téhož zařízení, který selhal a boot pokračoval („Unable to resume…, continuing boot process“).

To přesně vysvětluje, proč to mohlo vypadat jako „málem nebootoval“: čekání na device + pokus o resume umí boot zdržet, i když nakonec pokračuje.

M***T! tu hodinu zivota mi nikdo nevrati :D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ZBYNEK: to ze neumi tiskarnu neni bohuzel, ale bohudik, takova je funkce archlinuxu :) holej system, kde si sprovoznis jenom to, co potrebujes
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: Jojo, na Debianu / Ubuntu mi Brother funguje sám od sebe, Manjaro bohužel tiskárnu by default neumí...

CHOROBA: Díky za odkaz, je tam přesně můj model...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    už jsem to vyřešil. yay -S cnijfilter2
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    gutenprint myslis?

CUPS/Printer-specific problems - ArchWiki
    https://wiki.archlinux.org/title/CUPS/Printer-specific_problems#Canon
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jeden problém už jsem našel - doinstaloval jsem ghostscript, ale stejně to netiskne - na displeji tiskárny je probíhá zpracování a pak nic. Počítač zahlásí tisk dokončen.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: No už jsem narazil. Nefunguje mi Canon PIXMA TS8251
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    updates us delej pres yay, pacman ti totiz pak updatne jen official, kdezto yay official i AUR.
    a jo, trochu sem u archu zustal pac neni treba snap ani flatpak a je super na hrani s audio
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak jsem nainstaloval Arch :)

Na rozdíl od Debianu s rtx 5080 funguje:
    - usínání
    - VRR
    - qt jsem nainstaloval bez doinstalovávání chybějících závislostí
    - rhvoice jsem nainstaloval bez snapu
    - Siril a Avidemux jsem nainstaloval bez Flatu
    - snap a flat tedy vůbec nepotřebuju
    - pacman se mi velmi líbí, instalce jsou neuvěřitelně menší než apt (nechápu)
    - yay je super i s tou filozofii, že je to jen nástavba pacmanu a ten pak stejně řídí aktualizace (jestli jsem to správně pochopil)

celkově velmi zajímavý systém. Na rozdíl od Debianu je na multivláknovém výkonu pro mé aplikace o 3% pomalejší, ale to třeba ještě půjde vychytat.
    XARGH
    XARGH --- ---
    CHOROBA: snazej se zjevne prodavat podporu - no meli nejake ty bezpecnostni ostudy v minulosti, tak nevim jestli to nekdo kupuje :)
    Fakta:
    Manjaro je rolling‑release, bez LTS vydání jako u Ubuntu/Debian.
    Existují ISO s LTS jádrem, ale to neznamená LTS systému.
    Existuje corporate / enterprise podpora přímo od Manjaro GmbH & Co. KG, ale je komerční a není to LTS jako u enterprise distribucí typu RHEL/Ubuntu LTS.
    Spekulace / neověřeno:
    Pokud by někdo říkal, že „Manjaro je LTS jako Ubuntu“, je to nepravda – Manjaro má jiný model.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    u Archu je snad Manjaro s nejakym LTS a corporate supportem
    XARGH
    XARGH --- ---
    SUK: proste takove Nerdi Sobe :D

Jak se Arch liší od firemních distribucí
    Firemní distribuce (např. Red Hat Enterprise Linux, SUSE SLE, Ubuntu LTS od Canonicalu) jsou typicky:
    - podnikově zaměřené – zaměřené na dlouhodobou stabilitu, podporu a servis,
    - majitelé/obchodní subjekty kontrolují vývoj, marketing, roadmapy a podporu,mají pevné verze (LTS), které se aktualizují hlavně v rámci bezpečnostních oprav, nikoli po celé řady softwaru najednou.

Arch Linux je naopak:
    - nezávislý, komunitně spravovaný projekt bez podnikového zadavatele,
    - rolling‑release – pravidelná aktualizace celého systému, včetně aplikací, nikoli pouze „součástí“ jako v LTS
    - minimalistický – základní instalace je velmi úzká, uživatel si sam přidá jen to, co potřebuje
    - zaměřený na pokročilé uživatele, kteří si berou na starosti konfiguraci, zálohování a řešení problémů.

Hlavní rozdíl je tedy v modelu vývoje (LTS vs. rolling), stabilitě vs. aktualitě a v tom, jestli je distribuce podnikově řízená (firemní) nebo komunitně řízená (Arch).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam