• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUK
    SUK --- ---
    Kazdopadne, jako nejpravdepodobnejsi se mi jevi, ze to bylo nekde za devatero routery a devatero NATy. Proste jen sit nekde za tim dalsim routerem.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUK: Ne, na wifi jsem nebyl, bylo tam jediné síťové připojení. (taková banalita by mě napadla :D)
    SUK
    SUK --- ---
    No, mohla tam byt .0.xx vec a /16 maska, pak by to bylo videt. Nebo ten router provadel maskaradu a na "wan"u ta sit nekde byla. Nebo z toho kompu jsi byl zaroven pripojenej na wifi. Nebo neco. Bez toho, aniz by clovek sedel/stal u celku nejde rict nic ale urcite to nebylo nic nadprirozenyho. A "skolni ajtaci" nebudou zrovna ti nejvetsi borci, kdyby byli, nedelaj ve skole za tabulkovej plat, ze ano :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PUPU: A jak by ten tunel přešel přes můj router na konci. Tam byl jen nat a dhcp, nic víc. Ale už jen, že jsem s počítače s ip 192.168.1.x viděl ip 192.168.0.x bez toho, aby na routeru cokoli o 192.168.0.x bylo je podivné.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Hele, naší ajťáci koukali zoufale a to by měli být fakt borci :) (rád bych věděl, jak to nakonec dopadlo, když jsem odcházel a předával informace o tom, jak to je všechno nastavené, tak jsem jim to i ukazoval)
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: neutrino! :D
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: Tvuj router s tim nejspis nemel nic spolecneho. Sel jse defauktni routou na jiny router a ten uz sit 192.168.0 znal. Kdo vi, co a jak se tam prekladalo a routovalo, skolni site byvaji neskutecny bordel. Klidne to mohl byt i tunel skrz vpn nekam uplne jinam
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Už tam nejsem, nezjistím.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: traceroute 192.168.0.88 vypise co? // od boku & po pameti
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mimochodem. Umíte to někdo vysvětlit?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TR1: Hele, měl jsem na hvězdárně takovou záhadu. Ve školní síti 10.0.0.x jsem měl router který dělal 192.168.1.x. Měl jsem to tím routerem oddělené z bezpečnostních důvodů,. aby nenechaví studenti nelezli do kopule. Jediný průstřel byl pro RDP na úplně šíleném portu, který by nikdo netipl. V té síti byla některá zařízení dalekohledu jako rotátor, vyhřívaní, etc. Takže třeba na ventilaci jsem přistupoval 192.168.1.88 a podobně. Jednou jsem se přepsal a místo 192.168.1.88 jsem napsal 192.168.0.88. Na routeru nebyl nastavený žádný routing těchto dvou sítí dohromady. Vůbec o 192.168.0.x nebyla zmínka. A co jsem na té adrese viděl? Obraz nějaké kamery sledující nějakou tělocvičnu. (univerzita nemá tělocvičnu). Řešil jsem to s našimi ajťáky a oni taky nechápali. Proč to píšu? Někdy se ději v sítích fakt podivnosti. Možná to jsou tiskárny někoho, kdo má stejného poskytovatele jako ty a shodou okolností ...
    (vidíš jejich IP? Zkoušel jsi na ně lézt?)
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Jedina tiskarna co tu je, je pripojena je pres USB a je to HP-LaserJet-1022. Ja poste nechapu odkud se ty Brothery berou. Pres http://localhost:631/ vidim to stejne jako pres lpstat -p nebo pres graficke rozhrani system-config-printer. Proste zahada. Zkousel jsem na radu AI upravit avahi-daemon.conf ale ani to nepomohlo a navic se otevirani dialogu pro tisk prodlouzilo na 1 -2 minuty.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: a sou na siti? zeby je to samo detekovalo.

pripadne koukni sem

http://localhost:631/
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: presne to jsem delal :D
    ale PROTOZE jsem jednou jedikrat zkusil hibernaci, tak jsem si p***al zivot, system se po smazani swap partisny a prechodu z live iso do normalniho bootu seknul na initializing zramfs (pisu nepresne po pameti) a dal nesel.
    no mozna jsem nemel cekat jen cca 5minut ale treba 15m, prej by se to casem chytlo :D

obecne: JSEM NEMEL DELAT radikalni PICOVINY V 23:30, ale kdyz ono mi VSE predtim tak pekne vsechno vychazelo - jakoze upravy v KDE a pod :)
    ...takze zase live a CHROOT do rozbity partisny a spousta cryptickej prikazu co radila Gemini. nakonec jsem nabootoval, smazal jeden radek z grub konfigu, kde stale existoval odkaz na tu odstranenou swap partisnu a nemohl pro zmenu usnout STESTIM :DD
    nekam jsem si ulozil ty prikazy, co jsem pouzival, casem zpetne prostuduju.

ted se peru s brtfs raid1 - brnkacka :DD

TR1: neco na motivaci ;)

Chris Titus: Microsoft Already Passed The Red Line - Yusuf Show #9
    https://www.youtube.com/watch?v=AG7cNknOiB8
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Kdyz otevru libovolny program a dam tisk, tak tam vidim 16 tistaren Brother, ktere tam vubec nemaji byt a hrozne me to stve. Podle navodu jsem vycistil cache, dokonce odebral sluzbu cups-browsed, odebral vsechny ovladace Brotheru a stejne po restartu cups tam do 5 minut zase vlezou.

Tohle je spravny stav:
    root@workpc:~# lpstat -p
    printer HP-LaserJet-1022 is idle.  enabled since So 7. února 202617:17:32
    printer PDF is idle.  enabled since Ne 8. února 202606:56:44

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: jak jako naskakuje? jako vyskakuje zpoza skrine?

MARASAN: to je tak , kdyz nekdo moc pouziva AI ;D
    TR1
    TR1 --- ---
    XARGH:
    Hodina nic neni, ja se uz 3 hodiny zkousim zbavit tech debilnich tiskarem Brother. Google, AI a porad mi nastakuji. Posledni roky uz me to fakt vsechno sere a je jedno jestli je to win nebo linux, vsude musim resit nejake problemy nebo veci, co me irituji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: to je snad slozity udelat swapoff a smazat z fstab?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Jo to už jsme taky zažil. Ne že jsem swap smazal, ale jen změnil ID - hodinu to netrvalo, ale trvalo to dlouho :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    uff ja si hodil smazani zbytecneho 16GB swap z Garudy (arch) podle navodu, vsecicko pekne jak ma bejt, a pak zkoncil z rozsekanym OS.
    chytak byla nikdy nepouzita hybernace.

Model: GPT-5.2

Z toho logu je ověřitelné, že při tom „kritickém“ bootu systemd čekal na swap UUID 56c3495c-5363-441e-a3eb-10fb0d35123b („Expecting device /dev/disk/by-uuid/56c3…“) a zároveň proběhl pokus o hibernation resume z téhož zařízení, který selhal a boot pokračoval („Unable to resume…, continuing boot process“).

To přesně vysvětluje, proč to mohlo vypadat jako „málem nebootoval“: čekání na device + pokus o resume umí boot zdržet, i když nakonec pokračuje.

M***T! tu hodinu zivota mi nikdo nevrati :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam