• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUK: Jo je mi jasné, že ta topologie té univerzitní sítě tam byla šílená. Ale mě nedávalo smysl, že to prošlo přes ten můj router na konci, ten byl úplně stupidní neuměl ani vpn, byla to nějaká stará tenda za tři kila, jen abych hvězdárnu oddělil od sítě. Je mi jasné, že nadpřirozeno to nebylo, ale nechápu, jak si to mohlo najít v tom prostředí cestu. (ten traceroute mě sere, proč mě mě to nenapadlo :D)
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: jo Ty jsi byl az za tim routerem od dalekohledu? tim se na veci v zasade nic nemeni. bud mel ten router zapnuty nejaky dynamicky routovaci protokol, nebo sel po default route dal. nebo ta 'uzavrena' sit nebyla zas tak uzavrena a byl tam dalsi router. nebo na tom pc byl nejaky tunel skrz vpn. Moznosti je spousta
    SUK
    SUK --- ---
    Kazdopadne, jako nejpravdepodobnejsi se mi jevi, ze to bylo nekde za devatero routery a devatero NATy. Proste jen sit nekde za tim dalsim routerem.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUK: Ne, na wifi jsem nebyl, bylo tam jediné síťové připojení. (taková banalita by mě napadla :D)
    SUK
    SUK --- ---
    No, mohla tam byt .0.xx vec a /16 maska, pak by to bylo videt. Nebo ten router provadel maskaradu a na "wan"u ta sit nekde byla. Nebo z toho kompu jsi byl zaroven pripojenej na wifi. Nebo neco. Bez toho, aniz by clovek sedel/stal u celku nejde rict nic ale urcite to nebylo nic nadprirozenyho. A "skolni ajtaci" nebudou zrovna ti nejvetsi borci, kdyby byli, nedelaj ve skole za tabulkovej plat, ze ano :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PUPU: A jak by ten tunel přešel přes můj router na konci. Tam byl jen nat a dhcp, nic víc. Ale už jen, že jsem s počítače s ip 192.168.1.x viděl ip 192.168.0.x bez toho, aby na routeru cokoli o 192.168.0.x bylo je podivné.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Hele, naší ajťáci koukali zoufale a to by měli být fakt borci :) (rád bych věděl, jak to nakonec dopadlo, když jsem odcházel a předával informace o tom, jak to je všechno nastavené, tak jsem jim to i ukazoval)
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: neutrino! :D
    PUPU
    PUPU --- ---
    HOWKING: Tvuj router s tim nejspis nemel nic spolecneho. Sel jse defauktni routou na jiny router a ten uz sit 192.168.0 znal. Kdo vi, co a jak se tam prekladalo a routovalo, skolni site byvaji neskutecny bordel. Klidne to mohl byt i tunel skrz vpn nekam uplne jinam
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XARGH: Už tam nejsem, nezjistím.
    XARGH
    XARGH --- ---
    HOWKING: traceroute 192.168.0.88 vypise co? // od boku & po pameti
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Mimochodem. Umíte to někdo vysvětlit?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    TR1: Hele, měl jsem na hvězdárně takovou záhadu. Ve školní síti 10.0.0.x jsem měl router který dělal 192.168.1.x. Měl jsem to tím routerem oddělené z bezpečnostních důvodů,. aby nenechaví studenti nelezli do kopule. Jediný průstřel byl pro RDP na úplně šíleném portu, který by nikdo netipl. V té síti byla některá zařízení dalekohledu jako rotátor, vyhřívaní, etc. Takže třeba na ventilaci jsem přistupoval 192.168.1.88 a podobně. Jednou jsem se přepsal a místo 192.168.1.88 jsem napsal 192.168.0.88. Na routeru nebyl nastavený žádný routing těchto dvou sítí dohromady. Vůbec o 192.168.0.x nebyla zmínka. A co jsem na té adrese viděl? Obraz nějaké kamery sledující nějakou tělocvičnu. (univerzita nemá tělocvičnu). Řešil jsem to s našimi ajťáky a oni taky nechápali. Proč to píšu? Někdy se ději v sítích fakt podivnosti. Možná to jsou tiskárny někoho, kdo má stejného poskytovatele jako ty a shodou okolností ...
    (vidíš jejich IP? Zkoušel jsi na ně lézt?)
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Jedina tiskarna co tu je, je pripojena je pres USB a je to HP-LaserJet-1022. Ja poste nechapu odkud se ty Brothery berou. Pres http://localhost:631/ vidim to stejne jako pres lpstat -p nebo pres graficke rozhrani system-config-printer. Proste zahada. Zkousel jsem na radu AI upravit avahi-daemon.conf ale ani to nepomohlo a navic se otevirani dialogu pro tisk prodlouzilo na 1 -2 minuty.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: a sou na siti? zeby je to samo detekovalo.

pripadne koukni sem

http://localhost:631/
    XARGH
    XARGH --- ---
    MARASAN: presne to jsem delal :D
    ale PROTOZE jsem jednou jedikrat zkusil hibernaci, tak jsem si p***al zivot, system se po smazani swap partisny a prechodu z live iso do normalniho bootu seknul na initializing zramfs (pisu nepresne po pameti) a dal nesel.
    no mozna jsem nemel cekat jen cca 5minut ale treba 15m, prej by se to casem chytlo :D

obecne: JSEM NEMEL DELAT radikalni PICOVINY V 23:30, ale kdyz ono mi VSE predtim tak pekne vsechno vychazelo - jakoze upravy v KDE a pod :)
    ...takze zase live a CHROOT do rozbity partisny a spousta cryptickej prikazu co radila Gemini. nakonec jsem nabootoval, smazal jeden radek z grub konfigu, kde stale existoval odkaz na tu odstranenou swap partisnu a nemohl pro zmenu usnout STESTIM :DD
    nekam jsem si ulozil ty prikazy, co jsem pouzival, casem zpetne prostuduju.

ted se peru s brtfs raid1 - brnkacka :DD

TR1: neco na motivaci ;)

Chris Titus: Microsoft Already Passed The Red Line - Yusuf Show #9
    https://www.youtube.com/watch?v=AG7cNknOiB8
    TR1
    TR1 --- ---
    CHOROBA:
    Kdyz otevru libovolny program a dam tisk, tak tam vidim 16 tistaren Brother, ktere tam vubec nemaji byt a hrozne me to stve. Podle navodu jsem vycistil cache, dokonce odebral sluzbu cups-browsed, odebral vsechny ovladace Brotheru a stejne po restartu cups tam do 5 minut zase vlezou.

Tohle je spravny stav:
    root@workpc:~# lpstat -p
    printer HP-LaserJet-1022 is idle.  enabled since So 7. února 202617:17:32
    printer PDF is idle.  enabled since Ne 8. února 202606:56:44

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    TR1: jak jako naskakuje? jako vyskakuje zpoza skrine?

MARASAN: to je tak , kdyz nekdo moc pouziva AI ;D
    TR1
    TR1 --- ---
    XARGH:
    Hodina nic neni, ja se uz 3 hodiny zkousim zbavit tech debilnich tiskarem Brother. Google, AI a porad mi nastakuji. Posledni roky uz me to fakt vsechno sere a je jedno jestli je to win nebo linux, vsude musim resit nejake problemy nebo veci, co me irituji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: to je snad slozity udelat swapoff a smazat z fstab?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam