• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    B3TL
    B3TL --- ---
    RUTHER: u mně to je 4,2 roku a to sedí i s fakturou z Alzy
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    B3TL:
    B3TL:
    Je to špatně.
    B3TL
    B3TL --- ---
    RUTHER: AI říká: Tato konkrétní část příkazu je klíčem k určení „narozenin“ tvého systému. Zjišťuje totiž přesný okamžik, kdy byl vytvořen kořenový adresář (/), což se v naprosté většině případů shoduje s časem instalací OS.

a nefunguje to na EXT fs, jen XFS nebo BTRFS
    B3TL
    B3TL --- ---
    RUTHER: co to je za masinu?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Asi tak

RUTHER
    RUTHER --- ---
    B3TL: Hele, co čekáš od "stat -c %W /" .... mně to vrací nulu.
    B3TL
    B3TL --- ---
    RUTHER: uptime mám kratkej ... takž ne :D
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    B3TL: Nestačil by ti: "uptime"?
    B3TL
    B3TL --- ---
    kdyby někdo náhodou chtěl zjistit jak má starý OS ;) ... enjoy

alias osage='echo "OS Age: $(( ($(date +%s) - $(stat -c %W /)) / 86400 )) days"'
    a potom napsat "osage" + enter ;)

Sn-mek-obrazovky-z-2026-03-10-18-56-39
    HARPER
    HARPER --- ---
    Vzhledem k tomu,ze samoty lxtask má 40+mb si myslím že jsem tu optimalizaci dotáhl na své maximum. Běží to na svůj věk rozumné, na web se chodí přes qute a falkon, veškeré tray ikony jsou fuč, WiFi se nahazuje přes nmtui,na ovládání jasu a hlasitosti jsem udělal klávesové zkratky+na většinu věcí co je potřeba mít po ruce. Taky fejkovej tiling a hodně věcí prostě ovládám z klávesnice. Nerozchodil jsem suspend na tlačítko, což je u tabletu zásadní, když ho udělám přes terminál, uspí se a tlačítkem vzbudí,kdyz namapuju tlačítko, uspí se a už ho neprobudil. Taky to náhodně mrzne,ale tam myslím že je potíž ve stáří toho hw, protože občas odmítá startovat na poprvé. Při startu spoustim minimum procesu, na avahi a pod mám udělané klikaci skripty a spoustim jen když je jich potřeba. Je to cca 10? let starý Prestigio tablet s původně w8. Bral jsem to na bazaru jako hračku na pokus jak pojede Linux na tabletu - závěr je že android je lepší, tady je jen lepší,že si člověk může nahodit systém podle sebe,kdežto tyhle levné tablety s androidem se prostě po 4-5 letech odmítnou připojit na web/stáhnout aplikaci. Ale prostě sudlani prstem po displeji není něco co by člověk chtěl na Linuxu dělat.

KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: nevim co je ciste Gnome a ciste KDE?
    HOWKING: proboha co je "to", co je "záložky vlevo", a co je "+ Další umístění" (+ Other Locations)"? Musim rict ze tvoje odpovedi jsou skoro vzdy nejasne a musim slozite patrat o cem vlastne pises.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak ono je to ještě zajímavější. Když se to otevře přes záložky vlevo, tak to náhled má, ale když se to otevře přes "+ Další umístění" (+ Other Locations) tak to náhled nemá :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Nebude to tím, že Ubuntu není čisté Gnome, stejně jako Kubuntu není čisté KDE? Já to tak neměl ani na Debianu a nemám ani na Archu. A v obou případech jsem GUI instaloval do systému bez něj.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: Hm, ne, to byl Gimp 2.0. Stahnul jsem nejnovejsi Kubuntu do virtualu, tam je Gimp 3, tady mas screenshot - je tam nahled (nahled je na blby obrazek, narychlo jsem tam neco vytvoril). Podle me mas neco posahane, ze ti to ten opendialog jinak ukazuje v KDE a Gnome. Ale open-dialog podle me s desktopovym prostredim az tak nesouvisi, souvisi to s nejakym nastavenim cehosi a jak je program zkompilovany).

HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Trojka?
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: GIMP v mem KDE ma nahled:

HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: No já si kvůli tomu Gimp, nebo Firefox kompilovat pod KDE nebudu. Navíc to možná ani nepomůže. Třeba můj program byl pod KDE kompilovaný, neřekl si o speciální dialog, ale o obecný open dialog a dostal ten bez náhledu. Já jej nebudu psát zvlášť pro KDE s výslovným přáním o konkrétní dialog a pro zbytek světa bez něj, kde ten dialog z náhledem prostě dostane. Takže, jetli je v KDE někde zakopaný dialog s náhledem, který dostane jen Kate (či jiný soft speciálně KDE), tak je mi to k ničemu.
    A teď jsem si vzpomněl, že i Siril mám kompilovaný pod KDE a stejně dialog s náhledem nemá. A ten se nekompiloval pod QT jako můj program (a kde by QT mohlo být viníkem výběru dialogu), ale kompiloval se přes yay.
    Ty dva obrázky nejsou oba z KDE. To je stejný program (GIMP) spuštěný poprvé pod KDE a podruhé pod GNOME.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: ale to prvni, ani to druhe co ukazujes nejsou open-dialogy KDE, ale (nejspis) open dialogy GTK/Gnome. U mne open dialog spusteny KDE programem Kate v KDE muze mit i ten nahled vpravo. Jaky ti program zavola opendialog neni otazka prostredi ktere mas spustene, ale jak byl program zkompilovan. Takze i kdyz jsem v KDE, tak GIMP mi ukazuje GTK open-dialog. A kdyz pustis Kate v Gnome, tak ti ukaze KDE open-dialog.
    Takze jestli ti vadi ze v KDE mas spatne open-dialogy, neni to otazka destkopoveho prostredi, ale toho jaky program pouzivas.
    Ten rozdil mezi temi dvema obrazky co jsi tu dal je podle mne v tom ze jeden program si zavolal open-dialog se zapnutymi nahledy, a druhy s vypnutym. Qt open dialog ma tlacitka, kdy si muzu ten nahled zapnout/vypnout nezavisle na tom jak ho program zavolal. Narozdil od toho GTK open-dialogu, ktery vypada ze nema zadna tlacitka s nastavenim.

ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: To je přesně, co píše KAERO, tohle není KDE open-dialog, ale asi GTK? Otázka, jestli se to dá někde nastavit...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam