• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    HONZA09: To záleží na tom, co všechno kompiluješ a na jakém stroji. Ten netbook se 3GB RAM udělal celý systém a uživatelské programy asi tak za týden, to samé udělal AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor s 32GB RAM asi za dvě hodiny. (Ano, na obou mám nainstalované zhruba totéž a na obou funguje všechno. Jen různě rychle.)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HONZA09: nska ses max v hodinach, po roce 2k na celeronu 600 sem Gnome videl asi po trech dnech kompilovani :-)))
    MARASAN: gentoo handbook je zase super zalezitost, jak se naucit linuxovy zaklady
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    GILHAD: Nad tím celou dobu přemýšlím, jak dlouho se to všechno musí kompilovat. :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    CHEVALIER: jak moc linuxu rozumis? jak moc si s nim chces hrat? a co na tom chces delat ?
    gento - kompilovat na tom tvym stroji bych asi nedelal. kompilace bude omptimalizovana minimalne, a cas straveny kompilaci te bude ubijet. jestli se chces naucit s linuxem, doporucuju arch. Minimalne jeho archwiki. Ale jestli chces jen to co mas, a nic (moc) noveho se neucit, tak variant *buntu s nejakym lightweight DM = bejvalo to xubuntu, lubuntu .... pripadne linux mint = buntu s lehcima DE.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    CHEVALIER: Já mám Gentoo a víc jako problém vidím počáteční nastavení (včetně výběru balíčků).
    Rolling update je možnost, kterou nemusíš využít, jakmile to jednou jede, tak to jede už nafurt, updatuješ jenom když chceš, nebo když potřebuješ něco novějšího (což taky může znamenat, že neupdatuješ vůbec, třeba 10 let, a pak to třeba přeinstaluješ)

Ale začátečníkům bych ho zase až tak nedoporučoval. Já si tam udělám co chci a jak chci (a jedu to i na 13 let starém netbooku ), ale začátečníci většinou neví přesně co chtějí a systém s radostí udělá přesně to co mu řekneš, ale nikoli to, co doopravdy chceš. Plus ta kompilace sice běží sama, ale stejně chvíli trvá (na tom netbooku třeba tak týden).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no proc vlastne nezkusit i Debian ne?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Děkuji
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tak já jsem sice Firefox zrušil, ale přešel na LibreWolf (Firefox v přísnějším nastavení(zjednodušeně)).
    Jako lehký prohlížeč používám Falkon. A je to znát.
    Jenže lehkost má svou cenu. Třeba tu, že nepoužívá nenažrané komponenty a některé stránky se nezobrazí jak mají, nebo tam něco nefunguje.
    Takže doporučím mít nainstalovaný (ale ne spuštěný) další prohlížeč.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZBYNEK: Browser, mail, office, filmy, . Skoro ni c reálně časového.
    Upgradovat chci třeba proto, že Brave jsem sice nainstaloval, Ale nerozeběhnul. Prostě po instalaci budu mít "čistý systém" , a proč ne tedy aktuální...?

Momentálně se rozhoduji mezi Linux Mint a právě Tebou zmíněným MX Linuxem.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    JADE: Děkuji
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHEVALIER: Hlavní dotaz je co na tom počítači budeš dělat, nakolik je vytíženej...

Když ti funguje 22.04, proč řešíš upgrade na 26.04? Zůstaň u toho a ušetříš si dost času...

Mně se na retro stroje hodně osvědčil MX Linux, ale po instalaci to tam nechávám hnít, řeší se jen update balíčků a aktuální browser (to je největší problém retro počítačů). Funguje mi takhle i HP Pavilion, 2GB RAM.
    Mint je určitě taky dobrá cesta.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: Ok. Děkuji
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Manjaro/archlinux. ale to bych asi spis nedoporucil,
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: Co používáš Ty za Distribuci?.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    CHOROBA: S tím browserem je to pravda. Mám v plánu skončit s Firefoxem a Chrome a přejít na Brave a Pale Moon. Uvidíme, jestli se to zlepší.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    CHEVALIER: Přiznám se, nepotřeboval jsem. Nevím.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    It's more than Windows 11's 4GB requirement, but Ubuntu lists a comfortable minimum; Windows' spec is the bare minimum.

eslimas 8 giga ram, tak ses v klidu. navic vetsinou stejne vsechnu ram sezere browser
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Tvé dojmy se sice rozházejí s realitou

Mně vylekalo toto: https://www.xda-developers.com/ubuntu-26-04-needs-more-ram-windows-11/

A je fakt že už ten svůj systém 20.04 musím častěji restartovat. To je zase moje realita.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERGOSUM: Já zkusím asi ten Mint. Lubuntu jsem kdysi dávno zkoušel a prostě to nějak haprovalo...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    CHEVALIER: Tvé dojmy se sice rozházejí s realitou, ale s tvým přístupem bych bral Lubuntu
    Lubuntu – The official Lubuntu home
    https://lubuntu.me/
    Odnože Ubuntu | Ubuntu CZ/SK
    https://www.ubuntu.cz/desktop/odnoze-ubuntu/
    Fungovat ti bude o poznání svižněji. Podmínku 64bitů splňuješ.
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ERVIN: Nezkoušel. Zkusím. Jak fungujou tiskárny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam