• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve to bych se posral;) at si nefunguje klidne nic, ale nefunkcni suspend, to bych ten laptop svihnul z okna ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ja bud vypinam, nebo nechavam bezet.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Co jsem hledal uspávání v době Ubuntu 18.04, tak byl problém to skloubit s LUKSem. Dneska už by to mělo jít snadněje, ale nějak se mi do toho nechce. (Navíc tohle většinou chtějí lidi v korporátu, co chodí z meetingu na meeting, pak chápu že to má význam.)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ja na jednu stranu mam veskery uspavani vyply kvuli projekci, ale na zavreni (ve Win) je vzdycky suspend to ram, pak hibernate. na linuxu dlouha leta jen uspavam, protoze jsem se nikdy nechtel obtezovat s nastavenim hibernaciho "oddilu" v kernelu. vlastne +- presne vim co kde a jak, ale stejne na to prdim
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MCKIDNEY: Suspend ani hibernate nepoužívám. Nemám na to vyhraženou partition, nejsem na to zvyklej, hlavně mi to historicky vždycky zlobilo, i kdysi na woknech, pak i na Linuxu...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZBYNEK: Protoze fingerprint nikdy nebyl bezpecny. Tolerovali se ty swipe skenery v thinkpadu. Corpo musi brat ohled na odpovednost. V momente kdy se to prokaze jako nebezpecne, tak uz nemuzes vinit zamestnance.
    Proto me korpo nedovoli fingerprint ani v mobilu.

ZBYNEK: Veci co me vzdy ukazou zda je notebook dobry:
    Zapni Suspend, then hibernate. Zapni wifi, bt a pripoj se nekam. Uspat a pockat aspon hodinu nez se hibernuje.

Po probuzeni zjistis jaky HW ma problemy s vyresetovanim stavu a zda probouzi zarizeni.
    Problemy s WiFi jsou typicke.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    BT, NFC, Fingerprint jsou skvele v kombinaci s pin ci kratkym heslem.

Mate nekdo prehled o podpore Windows Hello IR kamery?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MUXX: V kombinaci detekce BT zarizeni to pouzivam jako nahradu loginu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Možná jsem měl jen smůlu? Ale byly to ThinkPady a Yogy v rozmanitých cenových hladinách, všechno modely 2021-2024.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MUXX: na mobilu jsem si na to dost zvyknul, je to rychle... a i z bezpecnostniho pohledu - jak casto ti nekdo kouka pres rameno?

ale na tomhle ntb to neni, je to vec, kterou dovedu obetovat proti ostatnim parametrum

a ani Dell o 50% drazsi uz nema fingerprint, jenom kameru a hello... korporaty ale neresi ceny...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MUXX: prijdu k locknutymu kompu, dam prst na powerbuton, voila.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: ses si tim jistej? pres SPI uz se jich moc nedela,vetsina sou nska Goodix/synaptics na usb
    MUXX
    MUXX --- ---
    A ten fingerprint na linuxu nekdo k necemu pouziva?
    Jsem nikdy nemel potrebu to rozchodit, tak by me zajimalo jestli o neco prichazim.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Zmenit boot order, vypnout secure boot a otestovat...

Kubuntu 26.04 LTS na prvni pohled funguje vsechno, jeste chci vyzkouset bluetooth, video call, 4K video a h265

HW probe of ASUSTek Zenbook 14 UM3406GA #8721c20d55
    https://linux-hardware.org/?probe=8721c20d55

Cvicne vyzkousim jeste Debian testing (tam problemy necekam kdyz funguje Kubuntu) a Manjaro

Windows vyzaduji online account (nechce se mi hledat jak to obejit), takze pujdou do prdele ;-)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Díky, objednal jsem Zenbook, uvidíme co a jak...

fingerprint mě netrápí, na Dellu mám nějakej Goodix a je to jediné, co se nepovedlo rozchodit
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Tohle nemá fingerprint na usb. Žádný Lenovo, co jsem v posledních letech měl v ruce to nemělo na USB.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: lsusb mrkni co mas za chipset fingerprint readru a podle toho se deli bud na easy libfprint, nebo hledani a kopirovani firmware kam patri, wiki na archlinuxu je velky pomocnik, at uz mas distro jaky chces
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHOROBA: Máš nějaký link? Třeba se mi to taky povede.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    AXTHEB: sem prehlid, nojo.
    jinak Yoga funguje fajn, zena ma. fingeprint je akorat ojeb rozchodit
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZBYNEK: Měl jsem v ruce nějaké Zenbooky a nějaké Yogy. Nikde nefungoval fingerprint reader, jinak všude všechno, žádný oser. Subjektivně mám pocit, že asus dělá líp (tišší) chlazení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam