• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZBYNEK: Image by mel stacit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    amd-ucode a grafika. napoprvy tolehlo uplne, napodruhy uz aspon console, taksem doinstaloval ovladace a voila
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Já to vždycky kopíroval přes rsync (měnil jsem velikost partition v LUKSu), ale ve výsledku to je podobné jako dd...

Přesně tak to mám teď já, Intel vyměněn za AMD.

MCKIDNEY: Jaký balíček máš přesně na mysli?
    linux-image-* nebo i něco navíc (linux-[ base | firmware | generic | headers | modules | tools ]?

A pak jen spustit klasiku?

apt install --reinstall ...
    update-initramfs
    update-grub
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ne druhy reinstall, rebuild s host-only na off. To same plati pro instalace na liveUSB
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZBYNEK: Typicky je to problem initramfs. Reinstall kernel balicku a nasledny reinstall by mel stacit
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dycky, vyndal sem disk a nacpal ho do novyho notesu, nebo ho prekopiroval pres dd.
    ale dycky lenovo -> lenovo
    legrace velika to byla jen ted naposled, pac sem ten Arch vyrval z Intelu a nacpal do AMD
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Tak ještě doplním info ohledně testování Asus Zenbook...

Kubuntu 26.04, Debian testing a Manjaro fungují naprosto bezproblémově, detekují veškerý hardware a z tohoto úhlu pohledu maximální spokojenost.

Zkoušel jsem cvičně i GhostBSD, tam to nedetekovalo wifinu, všechno ostatní ale vypadalo funkčně...

Překopíroval jsem si aktuální Kubuntu 24.04 ze starého notebooku s intelem do nového Zenbooku s AMD, po odemknutí LUKSu 90s čeká než vyhnije nějaký pokus o inicializaci zvukovky/grafiky (podle dvou chybovýh hlášek) a pak normálně nastartuje (ale bez zvuku).

Řešili jste někdo kompletní změnu HW na hotové instalaci Linuxu? (není to nic zásadního, chci mít po přechodnou dobu multi-boot se starou verzí než se všechno usadí v čisté rolling instalaci.)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MCKIDNEY: I na steam decku jsem pridal misto snizenim home, zalozit swap. Automaticky rozpoznan, automaticky vyssi priorita nez vnoreny do btrfs.
    Hibernace jela a hlavne steamdeck potrebuje swap :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    THEODORT: Jasne, jenom rikam ze hibernace v linuxu je snadna nastavit a jede prakticky automaticky. Narozdil od windows
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MCKIDNEY: kdyz ja mam vsude 64GB(+) takze mam jen failsafe zram, zadny swapy :))
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    THEODORT: Pouziva swap a vse je dneska automaticke. Dokonce i komprese RAM aby swap byl mensi a rychleji se cetl.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    XARGH: ubuntu + casper-rw, mel sem to par let zpet na rychly 64GB flashce a dalo se s tim zit

MARASAN: tak zalezi co delas, me je zas desktop k nicemu, akorat to zere misto
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XARGH: Normální SSD v externím USB rámečku, tam mám nainstalované své oblíbené distro a zatím jsem nikde neměl problémy s bootováním...
    Lepší než live, data zabezpečená LUKSem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: Ja kdybych mel tahat laptop, tak bych se na takovou praci taky vysral. Radsi mam vsude desktop a laptop taham jen jako emergency, kdyz nekam jedu.
    XARGH
    XARGH --- ---
    dovca se blizi, rad bych si vytvoril cestovni linux live USB (kde si doinstaluju co nejvic nastroju, na ktere jsem zvykly) a bezbolestne (idealne by default jako u kali, zadne extra laborovani) encrypted persistance oddil.

USB hodlam strcit to mrzackeho pc s win10 a pouzivat jako bezny linux plus prehravani filmu a muziky. kdyby to umelo nejaky emulator 8bit her, taky ocenim

googleni enc persistance krom kali doporucilo jeste parrot os (neni bezbolestne) a mx linux (neni jasne, jak je to s tou enc a persistenci)

jak resite cestovni live USB?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tyve to bych se posral;) at si nefunguje klidne nic, ale nefunkcni suspend, to bych ten laptop svihnul z okna ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ja bud vypinam, nebo nechavam bezet.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Co jsem hledal uspávání v době Ubuntu 18.04, tak byl problém to skloubit s LUKSem. Dneska už by to mělo jít snadněje, ale nějak se mi do toho nechce. (Navíc tohle většinou chtějí lidi v korporátu, co chodí z meetingu na meeting, pak chápu že to má význam.)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ja na jednu stranu mam veskery uspavani vyply kvuli projekci, ale na zavreni (ve Win) je vzdycky suspend to ram, pak hibernate. na linuxu dlouha leta jen uspavam, protoze jsem se nikdy nechtel obtezovat s nastavenim hibernaciho "oddilu" v kernelu. vlastne +- presne vim co kde a jak, ale stejne na to prdim
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MCKIDNEY: Suspend ani hibernate nepoužívám. Nemám na to vyhraženou partition, nejsem na to zvyklej, hlavně mi to historicky vždycky zlobilo, i kdysi na woknech, pak i na Linuxu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam