• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    XARGH
    XARGH --- ---
    AXTHEB: mohl bych obetovat to ext usb, ktery je samo SSD a soupnout ho do toho stroje po neboztikovi, ale chybelo by mi doma.
    nic neni kriticky, zatim se bavim a chodim na vejlety nebo na pivo :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    MCKIDNEY: ja jsem docela spokojen, ve srovnani s win10 je ten mx stale dost svizny, na neco si holt vterinku pockam na tom strasnem HW. brzdi me cpu no. zatim pouzivam mx ciste jako spoustec vivaldi - a tam trochu cekam u narocnejsich veci.
    na filmy z domova jeste nedoslo, ale ta kraksna zvlada i x265

joo proton, na to muzu zapomenout :D - spis bych ocenil tipy na emulatory 8bitu a kde vzit prastare hry

nechapu, jak to myslis.

xa@mx:~
    $ flatpak list --app | wc -l
    0
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: nárůst svižnosti, ffs.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    XARGH: nyxí rada: kup si SATA SSD disk, budeš mít místo jak na win10 tak na Linux a nárůst stížnosti oproti plotnovému disku je obrovský.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Sviznost neni rychlost, Uz jenom snizeni animace na minimum a HW akcelerace 2D obsahu dokaze udelat pomaly system svizny.

Ale po letech jsem trosku zahorknul a uz jsem si uvedomil, ze lide se chteji dohadovat o techto vecech.
    SWAP je i v roce 2026 nepochopena vec :D Tolik linuxaku pohorelo s Proton kvuli nizkemu swapu.

A zatimco DNF se stale snazi byt balickovy system - MX uz presel na flatpack. Takze je to bezpredmetne.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XARGH: Klidně si to proměř, ale asi takhle.
    Aktualizuješ soft, takže bude přibl. stejný.
    Nejpomalejší bude disk.
    Rozdíly budou, kolik toho máš zároveň puštěného.
    XARGH
    XARGH --- ---
    ERGOSUM: ze jo?!

disk je fuckin HDD - komp je po zesnulem
    budu hodnej a ty win10 tam necham (zmensim), teda jestli nabootujou pote, co jsem vypnul secure boot.
    RAMky mam spousta, celych 8GB !!! :DD

stejne bych to nejak promeril

AI: Nainstaluj sysbench:

sudo apt install sysbench # MX
    sudo dnf install sysbench # Fedora
    Pak spusť:
    sysbench cpu --threads=2 run

Na J3060 bych odhadoval:

MX Linux Xfce bude o něco lehčí.
    Fedora Xfce bude mít novější software a kernel, ale může spotřebovat o pár set MB RAM více.

Rozdíl ve svižnosti bych odhadl na 0–10 %, rozhodně ne na 30 %.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    XARGH: Ten desktop bude mít IMHO větší vliv, než samotná distribuce.
    Předpokládám že disk je SSD.
    Doporučuji dát /home na kartu, jinak tě velikost disku bude velmi brzy limitovat.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Hele, da se nejak objektivne zmerit responsiveness distra? mam na vyber premazani win10 a) fedora xfce b)mx linux xfce. zatim jedu linux z externiho usb
    zatim vitezi xm, ale fedoru chci natrenovat

Host: 260-a103nc
    Kernel: Linux 6.12.90+deb13.1-amd64
    Uptime: 1 day, 17 hours, 23 mins
    Packages: 2222 (dpkg)
    Shell: bash 5.2.37
    Display (SONY TV): 1920x1080 @ 60 Hz in 72" [External]
    DE: Xfce4 4.20
    WM: Xfwm4 (X11)
    WM Theme: mx-matcha
    Theme: mx-matcha [GTK2/3/4]
    Icons: Papirus-mxblue [GTK2/3/4]
    Font: Noto Sans (10.5pt) [GTK2/3/4]
    Cursor: DMZ-Black
    Terminal: xfce4-terminal 1.1.4
    Terminal Font: Liberation Mono (11pt)
    CPU: Intel(R) Celeron(R) J3060 (2) @ 2.48 GHz :(((
    GPU: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics Controller @ 0.70 GHz [Integrated]
    Memory: 4.77 GiB / 7.67 GiB (62%)
    Swap: 0 B / 12.57 GiB (0%)
    Disk (/): 15.61 GiB / 28.65 GiB (54%) - ext4

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nevim esli to debian based distro potrebuje, arch nevim proc plakal
    apt install amd64-microcode
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: To je asi nějakej Arch balíček, v Ubuntu nic podobného nevidím...

MCKIDNEY: Žádná změna, ale i tak díky za snahu... Aspoň si o to rychleji doladím čistou instalaci ;-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CHOROBA: ja jsem hodne zvedavej jak se moje gentoo popere s prechodem na nejnovejsi AMD.. respektive kolik mi nebude fungovat periferii na Asus PX13, tipuju wifi, dotyk, zvuk.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZBYNEK: Image by mel stacit.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    amd-ucode a grafika. napoprvy tolehlo uplne, napodruhy uz aspon console, taksem doinstaloval ovladace a voila
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    CHOROBA: Já to vždycky kopíroval přes rsync (měnil jsem velikost partition v LUKSu), ale ve výsledku to je podobné jako dd...

Přesně tak to mám teď já, Intel vyměněn za AMD.

MCKIDNEY: Jaký balíček máš přesně na mysli?
    linux-image-* nebo i něco navíc (linux-[ base | firmware | generic | headers | modules | tools ]?

A pak jen spustit klasiku?

apt install --reinstall ...
    update-initramfs
    update-grub
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Ne druhy reinstall, rebuild s host-only na off. To same plati pro instalace na liveUSB
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ZBYNEK: Typicky je to problem initramfs. Reinstall kernel balicku a nasledny reinstall by mel stacit
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dycky, vyndal sem disk a nacpal ho do novyho notesu, nebo ho prekopiroval pres dd.
    ale dycky lenovo -> lenovo
    legrace velika to byla jen ted naposled, pac sem ten Arch vyrval z Intelu a nacpal do AMD
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Tak ještě doplním info ohledně testování Asus Zenbook...

Kubuntu 26.04, Debian testing a Manjaro fungují naprosto bezproblémově, detekují veškerý hardware a z tohoto úhlu pohledu maximální spokojenost.

Zkoušel jsem cvičně i GhostBSD, tam to nedetekovalo wifinu, všechno ostatní ale vypadalo funkčně...

Překopíroval jsem si aktuální Kubuntu 24.04 ze starého notebooku s intelem do nového Zenbooku s AMD, po odemknutí LUKSu 90s čeká než vyhnije nějaký pokus o inicializaci zvukovky/grafiky (podle dvou chybovýh hlášek) a pak normálně nastartuje (ale bez zvuku).

Řešili jste někdo kompletní změnu HW na hotové instalaci Linuxu? (není to nic zásadního, chci mít po přechodnou dobu multi-boot se starou verzí než se všechno usadí v čisté rolling instalaci.)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    MCKIDNEY: I na steam decku jsem pridal misto snizenim home, zalozit swap. Automaticky rozpoznan, automaticky vyssi priorita nez vnoreny do btrfs.
    Hibernace jela a hlavne steamdeck potrebuje swap :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam