• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: A taky byl dost oser kdyz clovek nemel MIPSpro compiler, protoze GCC pouzivalo jine C++ ABI nez GCC. A i kdyz ho mel, tak zas MIPSpro melo problem s GNU dialektem C...to byly doby, kdy nainstalovat SW ve skutecnosti znamenalo naportovat...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    RUTHER: IRIX byl peknej - par let to byl muj hlavni stroj. Ale teda az od verze 6.5, mel jsem pred tim 5.3 a to byl desnej porod na tom neco zprovoznit, jak to nemelo ani posix thready.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Sentiment převládl. Už končím.
    Hackers -- Cyberdelia --- Crayola Books
    https://www.youtube.com/watch?v=4U9MI0u2VIE
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    "PHREAK (to Cereal)
    D'you bring those Crayola books?
    CEREAL Oh yeah, technicolor rainbow. Cereal brings a book out of his bag.
    CEREAL Green one.
    JOEY What is that, what is that? Lemmie see. What are these? DADE International Unix Environments. Cereal pulls out another book.
    CEREAL Luscious orange? Cereal hands the orange book to Phreak.
    DADE Computer security criteria, DOD standards. Another book comes out.
    DADE The Pink Shirt Book, Guide to IBM PCs. So called due to the nasty pink shirt the guy wears on the cover. Another one.
    CEREAL What's that?
    DADE Devil book. The Unix Bible. Another one.
    CEREAL What's that?
    DADE Dragon book. Compiler design. Cereal brings out a large red book.
    CEREAL Oh yeah? What's that?
    DADE The Red Book. NSA Trusted Networks. Otherwise known as the Ugly Red Book that won't fit on a shelf. By now Phreak has made a pile of the books, and the Red Book looks wholly out of place on the top of the pile."
    Hackers (1995) - Movie Script | Script Slug
    https://www.scriptslug.com/script/hackers-1995
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hm, ja mel jenom man
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    já začínal na "Jemný úvod do systému UNIX" (Lukáš Petrlík), 1998
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TR1: jsem pak zjistil ze to je LTS a tudiz by to melo byt aktualizovany... Zkus jeste kouknout zda mas funkcni HW akceleraci/hw compositing, nebo neco takovyho v nastaveni window managera..
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MARASAN: Tý jo... určitě Satrapa... bylo pár základníh knih...
    Maurice J. Bach - Principy operačního systému UNIX
    Dokonce jsem se, tenkrát dostal k IRIXu...

MARASAN
    MARASAN --- ---
    XARGH: Ja zacinal 1996 se Satrapou

Linux - Internet server - Pavel Satrapa | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/linux-internet-server-381709
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    TR1: rekneme.. aktualizovat na novejsi? resp. dej si tam alespon >mutter-46.0.3, kdy to bylo opraveny pro vsechny vtk3 based terminal emulatory
    TR1
    TR1 --- ---
    Hezky den vespolek,

resim tu jednu stupidni vec. Z niceho nic (nebo po nejake aktualizaci) mi zacalo lagovat psani na klavesnici ale jen v terminalu, Jinde jsem stejny problem nezaznamenal. Hledal jsem na internetu a nejcasteji se mluvi o tom, ze to dela spatne nastaveni nebo chybejici locales. Nastavil jsem export LC_ALL=en_US.UTF-8 a nic, zkusil jsem tedy dpkg-reconfigure locales a taky beze zmeny k lepsimu. Neresil nekdo stejny problem?

OS: Linux Mint 22.3 x86_64, kernel: 7.0.0-30-generic / 6.8.0-50-generic, Terminal: xfce4-terminal
    root@linuxpc:~# locale
    LANG=en_US.UTF-8
    LANGUAGE=en_US:en
    LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
    LC_NUMERIC=cs_CZ.UTF-8
    LC_TIME=cs_CZ.UTF-8
    LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
    LC_MONETARY=cs_CZ.UTF-8
    LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
    LC_PAPER=cs_CZ.UTF-8
    LC_NAME=cs_CZ.UTF-8
    LC_ADDRESS=cs_CZ.UTF-8
    LC_TELEPHONE=cs_CZ.UTF-8
    LC_MEASUREMENT=cs_CZ.UTF-8
    LC_IDENTIFICATION=cs_CZ.UTF-8
    LC_ALL=
    XARGH
    XARGH --- ---
    btw vcera to bylo 35 let, co Linus pustil ven takovej hobby projekt :D

XARGH
    XARGH --- ---
    ZBYNEK: jsem se bal, ze budu za pitomce s tim 1char heslem :DD
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XARGH: Přesně tak, je to hash prázdného stringu... Řešil jsem to kvůli dětem na vyřazeném notebooku, takže produkce ani ssh mě netrápí
    XARGH
    XARGH --- ---
    ZBYNEK: U6aMy0wojraho je zahashovany (-e) 'nic', jo? :))
    testovat to samozrejme NEBUDU, navic prazdny heslo = spousta komplikaci, napr s SSH (jako da se i to obejit)

// v produkci bych samozrejme takovou vec jako 1char heslo nedelal, ale na HTPC, co ladim, nic zavaznyho nebezi
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XARGH: a pokud bys chtěl userovi nastavit prázdné heslo, tak to uděláš takhle:

echo user:U6aMy0wojraho | sudo chpasswd -e
    XARGH
    XARGH --- ---
    kdybyste nekdy potrebovali svemu userovi vnutit kratke heslo a system vas fuckoval i pri uziti sudo password , toto funguje :DD

echo 'tvuj-user:xyz' | sudo chpasswd
    xyz je ono kratke heslo :)
    HARPER
    HARPER --- ---
    Sparky vydalo verzi 8.4 a navíc po roce opět vydali i 32bit verzi, je postavena na deb13 který už ofiko 32bit nepodporuje, ale tvůrce sparky si udělal průzkum a na jeho základě se rozhodl 32bit verzi udělat - otestoval jsem zatím live a šlape jak má

MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHEVALIER:

cat /proc/mdstat

?
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    XARGH: Smart jsem nekoukal, ty disky jsou nové. A zapisuje to systém. Program "System Info" ukazuje zápis cca 4MB/sec.

PUPU: K vytvoření RAID pole jsem použil příkaz:
    sudo mdadm --create /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sdb /dev/sdc

ZBYNEK: Ano, ext4

ZBYNEK: Ano, to bude asi ono. Děkuji
    XARGH
    XARGH --- ---
    dneska jsem objevil skvely YT kanal, co se hrani na linuxu tyce. napr jsem doted netusil, ze jdou pod linuxe zprovoznit i mody (nexxusmods aj) :)

https://www.youtube.com/@linuxnext

lutris pry neni aktivne vyvijen, doporucuje https://github.com/Faugus/faugus-launcher
    Complete Analysis of Faugus Launcher for Gaming on Linux
    https://en.linuxadictos.com/Full-analysis-of-Faugus-Launcher-for-gaming-on-Linux.html

PUPU: ted si vzpominam, ze kdyz jsem pred par mesici zkousel SW raid0, kde jsem mel btrfs, WD Black 7200 rpm delaly pri iniciaci priserny bordel, uz nevim jak dlouho - jednotky, desitky minut? ale klapani to tusim nebylo :-/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam