• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    BOAR: No modeluju fyzikální procesy, potřebuju použít všechna dostupná jádra procesoru a tady nastává kámen úrazů. Management vláken operačním systémem. Na Window tragedie. Na Ubuntu lepší, ale nic moc. Na Debianu ještě o 15% rychlejší jak na Ubuntu. Ze všech Linuxů zatím nejrychlejší. Na Debianu občas (nevím, co to ovlivňuje) stejná rychlost jak na MacOS, ale Mac OS tuhle rychlost umí vždy, Debian občas, ale už je tak blízko, že mi to nevadí. Jinak když výpočet trvá třeba dva dny, tak každé procento výkonu na víc je fůra času.
    [HOWKING @ HARDWARE ( Královská odnož IT )]
    koukám, že jsou tam dva mínusy - nechápu čuráky, co mají potřebu mínuskovat jen dokumentaci stavu - žádný názor, žádné kecy, jen realita a stejně se nějaký blb s "názorem" najde. Asi někdo miluje WIndows.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Přeji Hawkingovi jen samé dobré věci. Jen když už všechno vyřešil, skončila se i detektivka, kterou jsem se zájmem sledoval. #kecy
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HARPER: Dávám mínus, protože ty AI kecy jsou nehorázné sračky
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    #kecy Tohle je, prosím pěkně, téma pro začátečníky? Jen těžko se v tom orientuju. :-D
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    #kecy Přiznám se, že mě tahle Howkingova anabáze baví (nemyslim to nijak zle, jento fakt vzrůšo) a těšim se, až a jak to rozlouskne. Zatim se sám, jako absolutní linux ultra noob učim spoustu věcí.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jaky CMS?
    Chtel bych si udelat stranky, kam bych psal o ruznych tematech, neco jednorazove, neco jako serial, casto doprovazene fotkama a nebo jinyma stazitelnyma souborama (schemata v eaglu, programy, ... ale rekneme, ze aspon *.tar.gz to ostatni pokryje). Clanky pisu spis offline a shromazduju k nim "soubory", pak to publikuju naraz
    Jak jsem o tom premyslel a pozoroval, co mi vadi na zavedenych strankach, tak hledam neco, co by umelo:
    - nejak jednoduse zakladni CMS (teda nasypu obsah, ono v nejake pricetne sablone zobrazi)
    - temata (uvahy, SW, HW, kecy, ...)
    - tagy (i napric tematy)
    - rocni a mesicni souhrny jako serii proklikacich nadpisu (tedy ne jen jako serii celych clanku),
    - uvodni stranku s poslednimi clanky (idealne jen hlavicka/prvni odstavec + ikonka/obrazek)
    - umistit obrazky (a soubory) do textu, i s popisama - ten vyber aby byl z obrazku pro dany clanek, ne ze vsech za celou historii (nebo aspon adresarove cleneni) - mam ucet na wordpressu a tam se mi to sype vsechno dohromady a neco v tom najit je pak hruza
    - podporovalo "strukturovane stahovani" - aby se dal stahnout clanek s prislusnymi soubory do jednoho adresare (a podadresaru), pri stahovani serialu ci celeho webu pak aby to melo adresarovou strukturu pro offline pouzivani
    - "hezka url" tedy .../robotika/H-mustek-7-mereni-napeti-na-motoru (pripadne zepredu ci zezadu doplnene nejakym jednoznacnym id, to mi nevadi)
    - zalohovani a prechod na jiny HW, pripdne i export, aby to slo preklopit do jineho CMS (s nejakou rozumnou mirou rucni prace)
    - pokud mozno snadna instalace a zakladni nastaveni (pro cloveka, co pouziva vim jako hlavni textak, system si nastavi snadno sam, ale v CMS se nevyzna)

Nepotrebuju:
    - propojeni se socialnimi sitemi
    - flash
    - fancy look

Odmitam:
    - ukladat cokoli do cloudu, ci na servery treti strany - tohle musi chodit i kdyby celou sit tvoril jen ten server a pocitac s prohlizecem.

Mam domenu a (virtualni) server na siti s rootem, apache, mysql, django, php a co si usmyslim dalsiho (bezi na gentoo), neni problem cokoli doinstalovat a mista je na nem dost. (uz mi tam par veci bezi, ale jsou to osobni a jednoucelove veci)

Nejak se v tom neorientuju, zkousel jsem si neco nacist, ale vzdycky se to rozebehne do spousty doplnku a nastaveni a socialnich siti a ja se v tom ztratim.

Ma nekdo zkusenost co doporucit, nebo kde lepe se zeptat? Predem diky.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    DANIELSOFT: No, já tam měla OpenSuse předinstalované od táty, když mi ten notebook dal. Jen tam ledacos neběhalo a zlobily sdílené disky s windows. Tak mi tam partner dal Debiana, prý je pro mě nejlepší - jen se ptal, zda chci stable a já že jo (protože jsem nechtěla, aby se to hroutilo). To jsem ještě myslela a on se tvářil, že mi s problémem rád pomůže. Jenže jeho kecy kolem čehokoli, když jsem chtěla poradit, vyvrcholily dneska tak, že jsem mu řekla, ať mi dá heslo na roota a pokoj. Na druhou stranu ve škole mám na stole taky Debiana, takže z toho hlediska to je asi lepší. Tipuji, že přehodit jádro z 3.16 na 4.4 je otázkou kompletní reinstalace systému, je to tak? V tu chvíli si případně nechám tuhle instalaci aspoň na hraní a naučení se, jak tam co funguje a časem případně reinstaluji (v tuto chvíli by reinstal hrozil tím, že si rozbiju i ty funkční windows :-( ). Když já měla Debiana na počítači před 20 lety a tenkrát to fakt bylo triviální a krásně fungovalo a mělo super vychytávky.

Tak to holt dopadá když učíte na jedné škole MS Office a na druhé škole, kde studujete, jste s asistentkou jediní, kdo mají windows. Takže když potřebuji nějaké speciality (třeba rozběhat nějaký program nativně pod linuxem), všichni od těch windows dávají ruce pryč, že si s tím neví rady a on se Cygwin fakt chová divně. Takže s novým počítačem byl podmínkou ten dual boot. Jen jsem myslela, že si toho pamatuji víc :-).

No, každopádně to, co jsem potřebovala rozchodit nutně - tu WiFi, zdá se nějak mám (resp. už to nějak dotáhnu) a zbytek se dá už nějak postupně. Zvukovku na práci nepotřebuji, tak ta ve windows stačí :-).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JUDIY: Já bych zrušil/resp. neměl FB, ale to není tvůj případ. :-)
    Jestli tomu dobře rozumím, nalezl ti nějaký bordel do FB, nebo do pošty a z toho titulu ti stopli přístup na bůček.
    Kecy o antiviru píšou všem. nech je u toho.
    Vyčisti si poštu od spamu, ať se tam špiclíkům líp hledá a až tě pustí na bůček nastav si práva a přístupy, odstraň svinstvo a zkus zjistit, jak se tam dostalo.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    KAERO+DELVIT: jo sorry všem za kecy, jsem nula. byl jsem "trochu" naštvanej, že to tak jednou za rok vždycky zkouším rozjet (na různém hardware) a nikdy to za první dvě nerozchodím stoprocentně funkční.

...no a k těm smrtelníkům a použitelnosti: "normální smrtelníci" nemaj doma linux guru, který jim to složité nastavení "na začátku" (a při reinstalaci nové verze distribuce) provedou... (a myslel jsem, že o to, aby to bylo "normálními smrtelníky" použitelné se distribuce s graf. instalátorem atd. snaží - dostat linux od geeků mezi "normální lidi") tak asi tak.

ale už dám pokoj, budu čekat na vykoupení někym z okolí, kdo tomu rozumí, a pomůže mi to doma nastavit. děkuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam