• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    #kecy Přiznám se, že mě tahle Howkingova anabáze baví (nemyslim to nijak zle, jento fakt vzrůšo) a těšim se, až a jak to rozlouskne. Zatim se sám, jako absolutní linux ultra noob učim spoustu věcí.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Jaky CMS?
    Chtel bych si udelat stranky, kam bych psal o ruznych tematech, neco jednorazove, neco jako serial, casto doprovazene fotkama a nebo jinyma stazitelnyma souborama (schemata v eaglu, programy, ... ale rekneme, ze aspon *.tar.gz to ostatni pokryje). Clanky pisu spis offline a shromazduju k nim "soubory", pak to publikuju naraz
    Jak jsem o tom premyslel a pozoroval, co mi vadi na zavedenych strankach, tak hledam neco, co by umelo:
    - nejak jednoduse zakladni CMS (teda nasypu obsah, ono v nejake pricetne sablone zobrazi)
    - temata (uvahy, SW, HW, kecy, ...)
    - tagy (i napric tematy)
    - rocni a mesicni souhrny jako serii proklikacich nadpisu (tedy ne jen jako serii celych clanku),
    - uvodni stranku s poslednimi clanky (idealne jen hlavicka/prvni odstavec + ikonka/obrazek)
    - umistit obrazky (a soubory) do textu, i s popisama - ten vyber aby byl z obrazku pro dany clanek, ne ze vsech za celou historii (nebo aspon adresarove cleneni) - mam ucet na wordpressu a tam se mi to sype vsechno dohromady a neco v tom najit je pak hruza
    - podporovalo "strukturovane stahovani" - aby se dal stahnout clanek s prislusnymi soubory do jednoho adresare (a podadresaru), pri stahovani serialu ci celeho webu pak aby to melo adresarovou strukturu pro offline pouzivani
    - "hezka url" tedy .../robotika/H-mustek-7-mereni-napeti-na-motoru (pripadne zepredu ci zezadu doplnene nejakym jednoznacnym id, to mi nevadi)
    - zalohovani a prechod na jiny HW, pripdne i export, aby to slo preklopit do jineho CMS (s nejakou rozumnou mirou rucni prace)
    - pokud mozno snadna instalace a zakladni nastaveni (pro cloveka, co pouziva vim jako hlavni textak, system si nastavi snadno sam, ale v CMS se nevyzna)

Nepotrebuju:
    - propojeni se socialnimi sitemi
    - flash
    - fancy look

Odmitam:
    - ukladat cokoli do cloudu, ci na servery treti strany - tohle musi chodit i kdyby celou sit tvoril jen ten server a pocitac s prohlizecem.

Mam domenu a (virtualni) server na siti s rootem, apache, mysql, django, php a co si usmyslim dalsiho (bezi na gentoo), neni problem cokoli doinstalovat a mista je na nem dost. (uz mi tam par veci bezi, ale jsou to osobni a jednoucelove veci)

Nejak se v tom neorientuju, zkousel jsem si neco nacist, ale vzdycky se to rozebehne do spousty doplnku a nastaveni a socialnich siti a ja se v tom ztratim.

Ma nekdo zkusenost co doporucit, nebo kde lepe se zeptat? Predem diky.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    DANIELSOFT: No, já tam měla OpenSuse předinstalované od táty, když mi ten notebook dal. Jen tam ledacos neběhalo a zlobily sdílené disky s windows. Tak mi tam partner dal Debiana, prý je pro mě nejlepší - jen se ptal, zda chci stable a já že jo (protože jsem nechtěla, aby se to hroutilo). To jsem ještě myslela a on se tvářil, že mi s problémem rád pomůže. Jenže jeho kecy kolem čehokoli, když jsem chtěla poradit, vyvrcholily dneska tak, že jsem mu řekla, ať mi dá heslo na roota a pokoj. Na druhou stranu ve škole mám na stole taky Debiana, takže z toho hlediska to je asi lepší. Tipuji, že přehodit jádro z 3.16 na 4.4 je otázkou kompletní reinstalace systému, je to tak? V tu chvíli si případně nechám tuhle instalaci aspoň na hraní a naučení se, jak tam co funguje a časem případně reinstaluji (v tuto chvíli by reinstal hrozil tím, že si rozbiju i ty funkční windows :-( ). Když já měla Debiana na počítači před 20 lety a tenkrát to fakt bylo triviální a krásně fungovalo a mělo super vychytávky.

Tak to holt dopadá když učíte na jedné škole MS Office a na druhé škole, kde studujete, jste s asistentkou jediní, kdo mají windows. Takže když potřebuji nějaké speciality (třeba rozběhat nějaký program nativně pod linuxem), všichni od těch windows dávají ruce pryč, že si s tím neví rady a on se Cygwin fakt chová divně. Takže s novým počítačem byl podmínkou ten dual boot. Jen jsem myslela, že si toho pamatuji víc :-).

No, každopádně to, co jsem potřebovala rozchodit nutně - tu WiFi, zdá se nějak mám (resp. už to nějak dotáhnu) a zbytek se dá už nějak postupně. Zvukovku na práci nepotřebuji, tak ta ve windows stačí :-).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JUDIY: Já bych zrušil/resp. neměl FB, ale to není tvůj případ. :-)
    Jestli tomu dobře rozumím, nalezl ti nějaký bordel do FB, nebo do pošty a z toho titulu ti stopli přístup na bůček.
    Kecy o antiviru píšou všem. nech je u toho.
    Vyčisti si poštu od spamu, ať se tam špiclíkům líp hledá a až tě pustí na bůček nastav si práva a přístupy, odstraň svinstvo a zkus zjistit, jak se tam dostalo.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    KAERO+DELVIT: jo sorry všem za kecy, jsem nula. byl jsem "trochu" naštvanej, že to tak jednou za rok vždycky zkouším rozjet (na různém hardware) a nikdy to za první dvě nerozchodím stoprocentně funkční.

...no a k těm smrtelníkům a použitelnosti: "normální smrtelníci" nemaj doma linux guru, který jim to složité nastavení "na začátku" (a při reinstalaci nové verze distribuce) provedou... (a myslel jsem, že o to, aby to bylo "normálními smrtelníky" použitelné se distribuce s graf. instalátorem atd. snaží - dostat linux od geeků mezi "normální lidi") tak asi tak.

ale už dám pokoj, budu čekat na vykoupení někym z okolí, kdo tomu rozumí, a pomůže mi to doma nastavit. děkuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam