Díky moc všem, už jsem z těch počítačů zoufalá - vyměnila jsem XP-čka za dual boot Windows 10 a Debian. Nejdřív jsem měsíc zkoušela pracovat s těmi Win, pak to měsíc mírně střídala, pak se naštvala, že se s těmi Windows nedá dělat (přijde mi, že snad všechno je jinak a neustále to aktualizuje a háže reklamy na nějaké vlastní produkty a funkce) a zkusila asi před měsícem přejít na toho Debiana. A mám čím dál víc pocit, že jsem polofunkční počítač s funkčním systémem vyměnila za super počítač se dvěma polofunkčními systémy, kde ani v jednom nevím, jak to opravit a google mi naservíruje šestičlánkové povídání o tom, co je to WiFi technicky místo aby poradil :-).
SUK: Tak rfkill píše, že není nainstalován a když ho zkouším nainstalovat pomocí "apt install rfkill", tak prý nedostatečná práva, že to umí jenom root. A heslo na roota nemám (prý: "Nejdřív se to nauč, pak ti dám heslo na roota."). Ale případně seženu, pokud to je potřeba.
SATAI: Vypínat musím pečlivě, jinak nevidím sdílené disky. Takže vypnuto je dobře. Zkoušela jsem dokonce i obě varianty - WiFi před restartem nechat zapnutou i vypnutou.
TEAPACK: Tak jsi měl plně pravdu - tlačítko je off, ale stále ho neumím přijatelně zapnout. Na dálku se to nějakým prý šíleně složitým (každou wifi zvlášť a přes příkazovou řádku, takže pro mě v praxi nepoužitelným) způsobem povedlo. Kontrolka zmodrala - tlačítko šlo zmáčknout, vypla se tím - a po opětovném zmáčknutí zase nic, nezapla se, opět se musela stejně zapnout. Bios je pro mě asi trošku hardcore - a problém je, že když wifi vypnu, aby nežrala baterku, zase ji znovu nenahodím.
Mám tu KWiFi Manager - ale i když se ta WiFi zapla, neviděla jsem žádné sítě v okolí, nic (začínám mít podezření, že to je na něco jiného). Existuje něco jako znám z windows - kdy mi to ukáže WiFi v okolí a umožní se k nějaké připojit (případně zadat heslo)? Našla jsem tohle:
https://wiki.debian.org/NetworkManager - máte s ním zkušenosti? Nebo s něčím jiným? Podle obrázků vypadá dobře.
Blbé, že pořád netuším, jak zapnout tu wifi jinak než tlačítkem :-(
DANIELSOFT: Na místě, kde je ve windows informace o verzi, je tohle: Trinity version: R14.0.3., System: Linux, Release: 3.16.0-4-amd64, Machine: x86_64. Mám novou verzi? Bylo to instalované v červnu.