ELLTY:
Predevsim mi neprijde v tyhle otazce uplne v poradku argumentovat zpusobem "ja proste nechci"
ale to je velmi dulezity argument, ktery se opomiji. ja vim ze to v prevazne levicove nebo centristicke evrope neni zvykem argumentovat svobodou sveho konani, je mi jasny ze spousta lidi tady na to v techto zemepisnych sirkach nema vubec zavity a ridi se predevsim tim, cim se ridi vsichni ostatni. ale podle me je dulezity vysilat vetsinove spolecnosti signal, ze se z ni myslici mensina na pozadani nepokaka.
Pokud se bojis zneuzitelnosti dat, tak prave tenhle pristup se da proti tobe snadno pouzit.
mi jde o koncepcni bezpecnost. to ze nekomu naridim vysypat na sebe duverne informace, sdelit je tisicum zainteresovanych lidi, kteri by se k tem informacim dle standardniho zakona o ochrane osobnich udaju nemeli sanci dostat a ty potom zavazat mlcenlivosti, to neni vubec zadna bezpecnost! a i kdyby za vyzrazeni informaci hrozilo elektricky kreslo, nebude to cele ani o chlup bezpecnejsi. v bezpecnostni hantyrce se temto ojebum, ktere maji zakryt realny pruser, rika "security by obscurity". cely system je natolik bezpecny, nakolik je bezpecny jeho nejslabsi clanek - a tim je clovek. a ja temto chybujicim lidem svoje informace davat nechci.
Uz jsi tu rekl, ze to nehodlas resit v sirsich souvislostech, ale imho to jinak ani nejde.
to neni pravda. muzeme to probirat horem spodem, ale ja se svych zakladnich postoju nevzdam. on totiz muze nekdo velice tezko precizne odargumentovat, ze on se pro neco rozhodl a tedy ja neco musim. to se "resi" velice spatne.
Je to otazka spolecnosti, jeji udrzitelnosti, statu a jeho socialni kontroly a samozrejme svobody, ktera je do znacny miry relativni
a ja tuto otazku hodlam resit zpusobem, ktery je kompatibilni s postoji, ktere ja zastavam. tedy - 90% statniho aparatu zprivatizovat. dodavat osobni informace, ktere budou pouzity pro argumentaci za jeste silnejsi stat neni v mem zajmu! viz muj (mozna trochu prestreleny) primer s neofasisty - ty bys nemel problem odpovidat na takove otazky, kdyz bys moc dobre vedel ze tvoje odpovedi budou interpretovany zpusobem, se kterym se vnitrne neztotoznujes?
Neberu ti tvou neduveru vuci statu a jeho institucim, nicmene je treba si uvedomit, ze tvoje nazory pochazi ze stejne struktury jako narozy konformistu a tuto strukturu proste tvori stat. Pokud se mi na nem neco nelibi, pak si nemyslim, ze obchazeni aparatu je to, co by "svobodny obcan" mel delat. Pokud se odvolavas na svobodu, pak je nejlepsi zpusob nejak participovat a ne teto svobody zneuzivat a potazmo ji vyuzivat.
jo, to je sice moc pekny, akorat to vubec nefunguje. participaci na rozezranem statu jeste nikdo stat neminimalizoval.