• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    vsechny informace ohledne scitani lidu, ktere probehne v breznu roku 2011. http://www.czso.cz/sldb2011/redakce.nsf/i/home

    scitat se...

    74 hlasy od 74 respondentů

      Sečetl jsem se

      66 hlasy od 66 respondentů

        rozbalit záhlaví
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VYHULENY_UFO: nikoliv, to je moje prirozene pravo. stejne jako je moje prirozene pravo nikomu neotrocit. i kdyby se na spravnosti otroceni vetsina demokraticky shodla.
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        _BENNY: coz je tve demokraticke pravo, zeano? :)
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        _BENNY: ja mam rad pravidelne moceni.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        az si vetsina odsouhlasi, ze je nespravne utikat za hranice, taky to nebudu respektovat :)
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        VYHULENY_UFO: a vetsina se musi smirit s tim, ze ne vsechno co si ona odsouhlasi budou mensiny respektovat. takovy je holt zivot. nekdo cura s vetrem a nekdo necura vubec.
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        _BENNY: zvolil sis jiny lidi a ty lidi, ktery sis zvoli nemaji takovou vahu jako zbyla vetsina. To je demokracie, protoze jinak nevim jak si ji predstavujes. Nejakou socialistickou nebo anarchistickou.
        Musis se proste smirit s tim, ze nejsi soucasti vetsiny.
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        JACOB: ja ty lidi kteri ten zakon schvalili nevolil, tedy ode me mandat nemaji. ano, ja si demokracii predstavuju jinak nez ze kazdy ma pravo kazdemu kecat do zivota. ale to je skutecne do jineho klubu, tady bych skoncil u toho ze muj souhlas nemaji. s timto zakonem se vnitrne neztotoznuju a nebudu jej respektovat.
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        PALEONTOLOG: imho urednik je tady pro tebe a nikoliv sam pro sebe. je tve obcanske pravo pozadovat, aby o tebe urednik pecoval, tak ja ma. holt jim musis pripominat, ze jsou tady pro tebe a ne pro sebe, a ze sou placeni z tvejch dani (pokud makas sam na sebe nebo v soukromym sektoru).
        jo to k posrani, ale nekdy holt musis zabojovat o to, na co mas zakonnej narok. :)
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        PALEONTOLOG: ano, ale pak proste skoncime u lidskeho faktoru a s nim se neda nic delat, nez jen ze omezit rizika. Imho analyza rizikovych faktoru vzdy predchazi kazdemu vetsimu projektu.
        ja osobne se neobavam uniku informaci ze scitani lidu, protoze je spousta jinych cest jak se k udajum dostat a ty udaje nepochazeji ze statni zpravy.
        Aneb, zkusi si nekdo vzpomenout, kdy byl naposledy unikt udaju o lidech ze statni zpravy? Co ja mel tu moznost zazit tak vzdy, kdyz se jednalo o obchod s udaji lidi, vzdy to bylo od soukrome spolecnosti, protoze hodne lidi si neuvedomuje, ze i kdyz jde treba na blbe skoleni, ze registraci na skoleni v podstate dava souhlas k nekontrolovatelnemu pohybu jeho dat, pokud explicitne nenapises, ze nechces aby se s tvymi udaji manipulovalo.
        Moje posledni zkusenost je s UPC, kdy mi asi pred pul rokem volala nejaka telemarketingova firma a ja se ptal, kde sehnali moje cislo. No a voni mi rekli, ze jsem UPCcku nerekl, ze nechci aby se mymi soukromymi udaji manipulovalo, protoze sem si proste neprecetl tu jejich smlouvu celou... :)
        PALEONTOLOG
        PALEONTOLOG --- ---
        VYHULENY_UFO: já ti myslím rozumím, že ten údaj může pomoct v lepším hospodaření, to bych ale musel vůbec uznat možnost péče úředníkem o občana jako myslitelnou.. což neuznám
        a o tom, že shromážděné údaje nakonec může zneužít šéf úřadu nebo jeho náměstek, o tom se taky nechci moc bavit.., ale klidně mě přesvědč o tom, jak to v naší republice všechno krásně funguje a jak se dodržujou zákony a jaká je jejich vymahatelenost v případě přečinu
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        VYHULENY_UFO: a to me trapi o dost vic, nez scitani lidu ;0)
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        VYHULENY_UFO: imho digitalizace databaze spravy duchodoveho zabezpeceni (formou kartoteky udrzovala zaznamy o vsech lidech a jejich pracovnich umisteni od roku 1918) probehla uz za zemanovy vlady a moc se nemluvi o tom, ze proste nektery karticky se podarilo seskenovat spatne nebo vubec, pacto to tenkrat delali brigadnici a par stovek lidi se mozna bude divit az za par let pude zada o duchod...heh...
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        PALEONTOLOG: to co si zde velmi obecne popsal je duvod, proc dochazi poslednich 10-15let k digitalizaci spravni spravy (centralizace udaju od ruznych slozek - sprava socialni zabezpecni, duchodova sprava, statni vzp, doklady a elektronicky obeh dokumentu, apod...).
        Bohuzel soucasny stav je takovej prechodnej, cehoz si vsimne kazdej aspon trochu vsimanej jedinec (krasnej priklad je napriklad datova schranka, protoze tedka v tom mezistavu funguje jak klasickej papirovej obeh dokumentu, tak jiz digitalni, ale dusledek pro statni spravu je takovej, ze urednice musi vyplnit elektronickej formular a i papirovej s razitkem a nekdy i kolkem, coz je krasnej prezitek z dob rakouska uherska).

        ale to porad nesouvisi se scitanim lidu, protoze v tehlech roztristenejch databazich jsou udaje v podstate historicke, a scitani lidu ma hlavne ten smysl, aby byly cetstvy udaje na zaklade kterych se pak daji delat ruzne socialni mapy (vyse platu v regionech, ktery regiony jsou chudsi a ktery bohaty, kde je ubytek ci vetsu fluktuace obyvatel), apod. Je to proste nutny, jako kdyz hrajes simcity, nezajma te jedinec, ale potrebujes videt tabulky.

        jinak uoou ma dost tezce nasazeny pravidla, jak se ziskanymi udaji nakladat. Sbirat o populaci udaje muzes i ty, pokud si vybehas nejaky ty povoleni ;0) Na ruzny speky narazis, i kdyz treba resis takovou prkotinu jako je registrace uzivatelu vernostniho programu na nejakej webovem portalu. Musis resit i takovy prkotiny, jako kdyz nabizis uzivateli souhlas s pravidly o praci s poskytnutymi udaji, musis defaultne nastavit NE. ;0)

        a hlavne doufam, ze si nikdo nemysli, ze ziskana data ze scitani budou dostupna na nejakym portalu typu www.scitani-lidi.cz, kde by si mohli utocnici hrat s xss ci jinejma technikama hackingu, zeano? :)
        PALEONTOLOG
        PALEONTOLOG --- ---
        JACOB: stát (systém) ty informace má a nemá, jistá instituce pro jistý účel informaci má a jiná nemá.. takže vlastně má, co potřebuje, ne co "chce" a co "může mít", což je správně
        JACOB
        JACOB --- ---
        VYHULENY_UFO: No jasne, to moje POKUD je spis takovy vyraz neznalosti. Nevim jakou formou se prijimaji zakony tohodle charakteru, jenom verim ze jsou lide kteri to vedi a doufam, ze se jim da dostatecne siroky prostor pro kvalitni realizaci, to je vse :)
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        JACOB: ono to neni ani tak o ty kvalite, jako spis o spravne nastavenych procesech a vhodne vybranych lidi, kteri budou mit pristup k temto udajum.
        predpokladam, ze to bude jako v jakejchkoliv jinejch pripadech, poverene osoby si nejdrive proveri NBU (ne tedy ze by to neco znamenalo, ale z mych zkusenosti vim, ze kdyz uz jim teda vyplnujete dotaznik pro udeleni vyssich prav pro pristup k utajovanym informacim a prostoram, tak se panove muzou prijit zeptat do vasi lokalni hospudky a zeptat se stamgtastu a vycepaka, zda-li skutecne nemas problem s alkoholismem ;0))

        rozhodne je vsak mensi problem odnest data pacientu z nemocnice a strelit je farmaceutickym firmam, nez ukrast data ze scitani lidu.

        tohle teoretizovani POKUD, BY SE MOHLO, BYLo BY LEPSI, je vhodny akorat tak pro salloni levicaky... :)
        JACOB
        JACOB --- ---
        PALEONTOLOG: No, stat ty data uz stejne ma. At uz je ziska z vlastnich rad a da je CSU nebo zda zakonem zada povinnost vyplneni formulare. Rekl bych ze vytvoreni centralniho registru je spis problem implementacni: samozrejme, k unikum dojit muze vzdycky a vsude, na druhou stranu to bychom na tento problem narazeli uz ted. Vytvoreni registru sanci uniku myslim podstatne nezvetsi, POKUD se udela kvalitne :)
        VYHULENY_UFO
        VYHULENY_UFO --- ---
        JACOB: a doslo uz k unikum, nebo dojde? na zaklade ceho tvrdis, ze doslo k unikum? :)
        JACOB
        JACOB --- ---
        _BENNY: Ale stat prece neni nejaka magicka odosobnela figurka, ktera zije v pohadkovem lese. Stat je reprezentovat lidmi ktere jsme si zvolili. A debatu o tom, zda a jak funguje demokracie bych asi prenechal jinym klubum nez debate o scitani lidu :)
        PALEONTOLOG
        PALEONTOLOG --- ---
        JACOB: přesně tak, jedná se o jednotné informace, které sice stát pro různé účely má už v evidenci, ale nemá je pohromadě.. a dál ve smyslu tvojí citace a Bennyho příspěvku
        ..problém vidím i v samotné katalogizaci takových souborných informací eticky (ne technologicky, což je možné s dobbrým rozpočtem takřka hned), protože takový katalog duší je výborným obchodním artiklem a zdrojem informací o každém respondentovi
        JACOB: ..takže legislativní problém by to být měl víc než malý, větší než technický
        _BENNY
        _BENNY --- ---
        JACOB: stat proste muze chtit cokoliv, to neni argument ze stat chce scitat lidi a tak mu musi lidi vyhovet.
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam