• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    CROSS
    CROSS --- ---
    GENERALLZ: pěkně napsáno, bohužel s jistou dávkou polopravd a nepřesností. Nicméně komu to nevadí, nechť neztrácí čas detaily a uváděním románových příběhů na pravou míru.

    Je fakt, že informace si mohou statistici zjistit i jinak, než sčítáním a vyhodnocováním dotazníků - stát beztak většinu informací už dávno má... - ne, není to fakt. Je to rozšířená mylná domněnka; námitka, že informace, pokud je stát nemá, stát ani nepotřebuje, v tomhle případě není argument (to je jiná debata). Ty informace prostě jinde k dispozici nejsou a z principu rešerše a census jsou dva zásadně odlišné způsoby pořizování informací.

    nesmyslné a směšné pokrytectví státu (pokud jde o omezení streetview) - předně Google je soukromá společnost, a především sesbírané informace [ať je pokládáme za osobní nebo ne] zveřejňuje na individuální úrovni. Něčí dejme tomu fotka u jeho auta je veřejně k dospozici všem. ČSÚ nic takového nedělá. Informace z censu na úrovni jednotlivce z principu nikde k dispozici nejsou.
    Mimochodem každý občan má možnost obrátit se na soud, pokud se domnívá, že census nějak zasahuje do jeho práv. (Nevím jak v ČR, ve Švýcarsku byl Google v této věci omezen právě na základě podání k soudu.)

    určitá teorie správné funkce státu - To není jen primární důvod, to je v podstatě jediný relevantní argument proti censu, pohodlnější o to, že o censu nemusíme vůbec nic vědět (a vyhnout se tak polopravdám ve snaze o technickou protiargumentaci). Osobně si myslím, že soustředěním pozornosti na tuto argumentační linii (minimální stát) by celá argumentace nabrala na síle.

    Samozřejmě pouze do momentu, kdy si uvědomíme, že teorie a realita nejsou často, natož v tomto případě, totéž, a že stejnou sílu, jako bojkot censu kvůli politickému přesvědčení má třeba stávka za vyšší sociální dávky/benefity, požadavek na zavedení výuky bible na základních školách nebo třeba obsazení squatu anarchisty. Pokud tohle bereme v úvahu, fair enough.

    (...) informace potřebuje pro “lepší” výkon státní správy a místní samosprávy. Jestliže tedy funkce dnešního státu znamenají potlačování svobody jednotlivce... - už jsem tu odmítal pojetí státu jako abstraktní entity fungující vně jednotlivců (stát tohle, stát tamto). I v pojetí minimálního státu, který zabezpečuje pouze policii, armádu a justici, vzniká a funguje stát na základě koncensu občanů, nikoli "shora". Jednotlivé instituce takového státu jsou tvořeny občany na základě jejich vůle - šerifa nebo souce si obec volí, nejsou to žádní uzurpátoři moci. Nicméně i když přistoupíme na pojetí státu jako nezávislého na občanech, místní samospráva je co? Pokud je to těžké pochopit u ministerstva, pak u starosty snad platí, že si ho občané volí ze svého středu. Místní samospráva není nic jiného, než dohoda o efektivní správě společných věcí veřejných. Z tohoto pohledu jako občan opravdu nemám problém s tím, pokud samospráva bude mít nějaký nástroj, který její fungování zefektivní. Pokud vaše místní samospráva dnes znamená potlačování svobody jednotlivce, pak jste to vy, kdo dělá něco špatně. Ne nějaký abstraktní stát.

    A tak dále...
    Firmy mají možnost zaplatit si statistické šetření u jakékoliv libovolné agentury, která se takovými výzkumy zabývá. - další oblíbená polopravda, resp. nepravda. Census není výběrové šetření, poskytuje jiný typ informací, kromě toho výběrové statistické šetření bez opory ve znalosti populace (tj. informace z censu) se v podstatě nedá udělat. V každém případě census není primárně nástrojem sběru dat pro soukromé subjekty. Z pohledu soukromé firmy je dostupnost informací z censu zhruba stejným aspektem podnikatelského prostředí, jako třeba fungující soudy, dopravní infrastruktura a podobně.

    stát fatálně selhává ve svém pokusu zajišťovat lidem kvalitní hromadnou dopravu - ale ale, proč by měl stát zajišťovat něčí dopravu (tím méně ten náš ideální minimální stát). Dopravu nezajišťuje stát, ale když už, tak veřejná samospráva; koho jste si zvolili, ten se o to podle toho stará. Státní instituce vytvářejí právní rámec a starají se o infrastrukturu (ne o všechnu). Zcela bizarní je představa, že pokud stát jakoukoli ze svých současných funkcí vykonává špatně, bez spolehlivých informací ji bude vykonávat lépe.

    Takže to znamená, že nesmyslné množství vakcíny proti prasečí chřipce, kterou stát z pouhého rozmaru nakoupil loňského roku, bylo objednáno proto, že stát neměl přesné informace ze sčítání lidu, a k podobnému nedopatření už nikdy nedojde? - Vidím tu problém pochopit princip kauzality. Sám jsem se snažil už několikrát pokázat na to, že census sám o sobě k nijakému rozhodnutí nevede. Nákup nějakých vakcín je čistě politické rozhodnutí. Census poskytne informace o tom, kolik případných příjemců vakcíny existuje, ale ani census, ani ČSÚ nemá žádný vliv na to, že se někdo rozhodne, že... a. hrozí nějaká epidemie, b. vakcinace je vhodné opatření, c. vakcíny nakoupíme z veřejných rozpočtů, d. ... a tak dále. Pokud někdo tvrdí, že daná rozhodnutí byla přijata proto, že nebyla k dispozici populační data, prostě lže. Není tedy na místě očekávat, že bez censu nebudou politici dělat chybná či špatná rozhodnutí.

    Diskuse o tom, jestli míra paternalismu českého státu je přiměřená společenské poptávce, je určitě dobrá (pokud se neomezí jen na proklamace politických hesel). Bohužel si myslím, že v tomhle směru je v Čechách spíš na konci seznamu potenciálních problémů, než že by mu dominoval. V každém případě za šest týdnů debata utichne, nezbývá než doufat, že ideoví odpůrci sčítání lidu napřou svoji iniciativu směrem, který má větší šance způsobit nějakou společenskou změnu.
    EVIE
    EVIE --- ---
    NICOLE: v zákoně o evidenci obyvatel není, že by ji nesměly používat jiné úřady

    § 8 (1) Ministerstvo, okresní úřady a obce poskytují údaje z informačního systému, a to i způsobem umožňujícím dálkový přístup, pokud tak stanoví zvláštní právní předpis, a to v rozsahu tímto zvláštním právním předpisem vymezeném nebo pokud to vyžaduje činnost orgánů státní správy a orgánů pověřených výkonem státní správy vyplývající z jejich zákonem stanovené působnosti. Ministerstvo a okresní úřady poskytují údaje z informačního systému též podle § 22.

    § 22
    Poskytování údajů z informačního systému pro účely sociálního zabezpečení a zaměstnanosti

    a navíc v zákoně o sčítání je, že mu spolupracující orgány musí na požádání poskytnout údaje
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: spíš se tady argumentovalo tím, že evidence obyvatel obsahuje poněkud jiný typ informací. Jen to připomínám, abychom nesklouzli k modelu "vymyslíme fiktivní protiargument a ten vyvrátíme".
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    GENERALLZ: No hlavne, abys to ty sam skutecne dodrzel. K tomu bude treba trochu vykrocit za hranice egoismu - je to celkem kolektivni akce, usporadat efektivni bojkot.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    EVIE: ale tady se porad argumentovalo tim, ze scitani je nutne, protoze sice evidence obyvatel existuje, ale jine urady ji nesmeji pouzivat
    EVIE
    EVIE --- ---
    NICOLE: sčítala jsem před deseti lety a jako podklady jsme dostali výpisy z evidence obyvatel a na základě toho se pak roznášely sčítací archy

    ale jako občan se k tomu asi nedostaneš, pokud nejsi úředník na správném odboru MV:)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    GENERALLZ: Pekne.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    _BENNY: Aha, takže přece jen ty údaje z toho registru lze získat? :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Týden.cz | Šéf sčítání lidu: Letos nám nikdo neunikne
    http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/sef-scitani-lidu-letos-nam-nikdo-neunikne_192173.html

    Kolik lidí podle vás letos vyplní dotazník?
    V roce 2001 jsme odhadovali, že se sčítání vyhnulo 80 až 140 tisíc lidí, což je v mezinárodním srovnání velmi malé číslo. Máme výhodu v tom, že mezitím byl zprovozněn registr občanů ministerstva vnitra zákonem a my můžeme z tohoto registru čerpat. V tuto chvíli máme proto dotazníky připravené podle bydliště, protože víme podle registru, kde se obyvatelé zdržují. Dovolím si říct, že by nám vlastně neměl uniknout nikdo. Protože pokud ten občan nebude zastižen a sám se nepřihlásí ke sčítání, ty nejzákladnější údaje, to že existuje, že je muž nebo žena a jak je starý, tak to získáme z registru obyvatel.


    vyborne, to mi spadl kamen ze srdce. kdyz to nevyplnim, svet se nezbori :-)
    FANAE
    FANAE --- ---
    Takova propaganda vylozene
    FANAE
    FANAE --- ---
    S pomocí údajů ze Sčítání lidu zachraňují hasiči životy – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/scitani-lidu/224934-s-pomoci-udaju-ze-scitani-lidu-zachranuji-hasici-zivoty.html
    GORG
    GORG --- ---
    CROSS: Příkladů využití bohužel nabízí jen ten starosta Prahy 2 s mateřskými školkami, jeslemi. Bodlo by jich víc a praktické příklady,čím to bylo užitečné
    .

    Ústavy uzemního rozvoje apod. ty informace v praxi,zdá se, potřebují na to, aby mohli ničit památky a nechat tam stavět obchoďáky...všude přibývají multiplexy apod. a jestli to jsou výsledky sčítání? :-)

    A školek bude a je málo,stejně jako míst na SŠ a VŠ, ale díky nákladnému sčítání zjistíme, že jich je míň než jsme mysleli, ale že na to stejně nejsou peníze.

    To je můj nezasvěcený pohled na ony až mytologické užitky, které na příkladu v praxi chybí...To ale neznamená,že volám po anarchii :) Jen zdravému rozumu, který u sčítání nevidím. V době občanek a průzkumů schopných ledasco extrapolovat ze statistického vzorku a čeho se nedostává bÿvá vidět dlouhodobě každým z nás ( a každý řidič ví jakžtakž průjezdnost různých silnic) a úřady to nezajímá :))
    GORG
    GORG --- ---
    CROSS: ne tak docela. v souvislosti s ekologii jsou v US dokonce navrhovany zakony (v nekterych statech USA dokonce jiz plati), ze povinne musis si zaplatit inspekci domu, kazde skviry, kazdeho sroubu.. z hlediska efektivnosti.

    hygiena, cas vstavani nebo ulehani ke spanku, kolik vody spotrebujes pri cisteni zubu nebo sprse.. uz jsou tomu velice blizko.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    _BENNY: to víš, další z plánovaných dopadů sčítání je zlepšení mezilidské komunikace v rodinně..


    když zaměním odpor sprostého lidu k vrchosti za anarchismus nedobrovolného občana, odpor šlechty proti centralistickým snahám dvora za obavy rádoby-suverenních osob z dlouhodobě nekompetentního vládního (a přesto) absolutismu, nevidím mnoho rozdílů mezi jednáním lidí i mocnářů včera a dnes..
    "....
    Sčítání konané v roce 1754 bylo výjimečným počinem. Soupisy z 60. let 18. století, i když umožňují poprvé stanovit hustotu osídlení podle krajů a poskytují některé další informace o sociálním složení obyvatel, byly vcelku neúspěšné.
    Stoupající míra obav ze vzrůstu daní, odpor šlechty proti centralistickým snahám dvora, k němuž se postupně přidávala i církevní hierarchie, vedly k četným zkreslením.
    ...."

    Historie sčítání lidu na území České republiky I. | ČSÚ
    http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/historie_scitani_lidu_na_uzemi_ceske_republiky_i_
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    co treba nechapu je jak me chce komisar donutit k tomu, abych udal bydliste matky v dobe meho narozeni, kdyz to nevim a s matkou se nebavim a specialne kvuli scitani se bavit nezacnu?
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    uz vim, co udelam! prihlasim se jako komisar a provedu sabotaz! :))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Čekají vás prudiči i lidé z maringotek, školí pošta a statistici komisaře - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/cekaji-vas-prudici-i-lide-z-maringotek-skoli-posta-a-statistici-komisare-1o0-/domaci.asp?c=A110204_124010_domaci_hv
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: ano, to PROC me proste zajimalo ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam