• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: ale ani dotyčná strana (nejspíš jsme volili tu samou) myslím nemluvila o tom, že jako jeden z příkladů plýtvání přebujelého státu zruší census (ostatně v době voleb o něm bylo dávno rozhodnuto).

    Taky to beru tak, že jsem volil určitý ideologický rámec, jako asi kde kdo z místních přispěvatelů. Nicméně se mi zdá, že většina, pokud ne všichni, se nezbavila starého ideologického rámce, nebo ještě lépe starého paradigmatu, kde stát si něco vynucuje a občan se k něčemu přiznává.

    Co jsem to za liberála, když konceptuálně žiju hluboko v normalizaci? Prvotním zdůvodněním čehokoli je - v lepším případě byrokratická - konspirace nebo snaha (už jste mě tu za to sepsuli notně) abstraktního státu nějak mě spoutat, získat o mě informace a plánovat mi život.

    Přitom v reálu - jako v případě censu - jde spíš o setrvačnost, nedostatek invence, zvyk ve smyslu "dělalo se to tak vždycky", zvyk nic neřešit a jet pokud možno dál ve starých kolejích, naopak nezvyk vést veřejnou diskusi o čemkoli (a pasivita / neochota ze strany veřejnosti něčeho takového se po svých zvolených zástupcích domáhat).

    I proto mi přijde, že census a jeho podoba je jenom zástupný problém, resp. reprezentace problému, se kterým se nedokážeme vypořádat.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Abych rekl pravdu, neverim moc tomu, ze strany dokazi dopredu rici, jake vsechny kauzy budou resit. K tomu je nejaky ideologicky ramec, ktery jako volic volim.
    Z tohoto pohledu jsem volil ideologicky ramec, ktery v teto specificke kauze neni v rozporu s mym pohledem.
    Ja to tedy nevidim tak, ze by clovek mel volit stranu podle toho, co slibuje, ze udela - to povazuji za chybne. Bohuzel, dnes se ten boj partaji rozhoduje na otazkach, co presne udelaji, nikoli, jakou pozici budou zastavat a kterym smerem budou vyvoj tlacit. Z tohoto pohledu nesouhlasim s tvym pohledem (pokud jsem ho dobre pochopil), ze angazovanost by mela spocivat v tom, vybirat stranu, ktera udela presne to, co slibila (coz zahrnuje nutnost vyjadrit se ke vsemu, tedy katalogizovat dopredu svou cinnost) - samozrejme to zadna nema sanci dokazat, protoze nevladne sama.

    Tudiz, volil jsem jedinou stranu, ktera slibovala, ze se pokusi snizit dluh (kdyz to zjednodusim), vsechny ostatni slibovaly, ze snizi schodek. Dale ta strana slibovala, ze bude bojovat za mensi stat, ktery se nebude zbytecne plest lidem do zivota. Prunikem je samozrejme odmitnuti nasilneho vynucovani priznani vztahu mezi lidmi v byte, kde bydli.
    (nicmene toto asi neni uplne tematem diskuse)
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: ale vystupovala proti němu v kampani? Konkrétně nikoli, resp. nevybavuju si, že by vůbec nějaká strana z toho dělala téma. Taky bych se tomu divil, protože census a jeho forma je jenom zástupný problém resp. jen indikátor problémů české společnosti.

    Že to takhle nefunguje je ale chyba - dokud lidi nezačnou volit tak, aby to opravdu nějak korespondovalo s jejich zájmy, nic se nezmění.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Jasne... ale takhle to nefunguje. Volby jsou o malichrenostech a jak ukazaly ty posledni, predevsim o maskotech. Ja osobne jsem volil stranu, ktera proti scitani vystupuje.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: vidím to taky tak, plus jak jsem už napsal, bouře ve sklenici vody utichne koncem dubna, až se o censu přestane mluvit.

    Nicméně národohospodář z VŠE má pravdu v tom, že chybí veřejná diskuse. Tedy v momentě, kdy je zákon dávno přijat, tendr dávno... no to je jedno, formuláře natištěny a televizní spoty natočeny, je na kritickou diskusi ohledně smysluplnosti této akce trochu pozdě. (Což jsem se taky snažil naznačit.) Mně by potěšilo, kdyby to lidi přimělo myslet víc dopředu a myslet víc v souvislostech (třeba než půjdou k volbám).
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Myslim, ze se tady bavime o poctu lidi ve stovkach... Osobne nic zazracneho necekam.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: jo jo, sčítání posílí občanskou uvědomělost. ;-] Bylo by super, kdyby to mělo aspoň tenhle efekt. (Že by se lidi začali víc angažovat a míň nadávat, jak je ten stát zase odírá.)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Uvidime :o) Docela se na to tesim.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Falešná sčítací komisařka okradla důchodce o 13 tisíc – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/krimi/227076-falesna-scitaci-komisarka-okradla-duchodce-o-13-tisic.html

    GORG: Já je pošlu, dokonce vyplněné :-)
    GORG
    GORG --- ---
    jinak k zmiňované možnosti odevzdat nevyplnit.. asi ten formulář není možné jako důkaz použít (těžké říct, jak se budou úřady chovat ale v praxi), ale ve sčítacím zákoně, jestli to chápu správně, se také píše, že je nutné dodat přesně vyplněné formuláře

    b) odevzdat vyplněné sčítací formuláře sčítacímu komisaři nebo je zaslat Úřadu prostřednictvím provozovatele poštovní služby, popřípadě je zaslat elektronicky na určené místo za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem

    a


    (7) Právnická nebo fyzická osoba, která je povinna poskytnout údaje zjišťované sčítáním, poskytne přesné a úplné údaje řádně a v termínu stanoveném tímto zákonem.


    spolu s


    (4) Fyzická osoba, která podle § 5 podléhá sčítání, se jako povinná osoba dopustí přestupku tím,
    že
    a) neodevzdá nebo nezašle vyplněný sčítací formulář podle § 7 odst. 1 písm. b), nebo
    b) poskytne údaje v rozporu s § 7 odst. 7.
    GORG
    GORG --- ---
    včera jsem se zběžně díval do české ústavy a bohužel se v ní píše o demokracii a veřejném blahu, morálce apod., takže i u práva na soukromí se píše, že to může být omezeno zákonem. přijde mi, že ústava v tomhle směru moc záruk soukromí neposkytuje, protože zákonem je možné schválit cokoliv.
    možná nějakou obranu ale umožňuje zákon o ochraně osobních informací.. na ten se chci podívat
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    THOMASMORTA: s tím Bc. souhlasím, jsem na tom stejně, nikoliv nástavba ale vš stupeň.. taky bych nemohl vyplnit s čistým svědomím, ale je to teda další marginální důvod, že nemůžu odpovědět správně dle svědomí
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Když vytváříte konspirační teorie, je v instrukcích k vyplnění napsáno, jakým jazykem musí být formulář vyplněn?

    Mimochodem - právě jsem zjistil, že géniům, kteří sestavovali formulář vypadla z možností v kolonce vzdělání situace, kdy mám ukončené bakalářské vzdělání. Odmítám vyplnit variantu nástavbové vzdělání, protože to by mě stavělo na roveň absolventům VOŠky, což podle naší legislativy není pravda - já narozdíl od nich mám podle definice vysokoškolské vzdělání (jakkoli s touto definicí nesouhlasím)!
    CROSS
    CROSS --- ---
    PAULMUADDIB: to je určitě zajímavá teze, otázka je, jestli projednání přestupku ve správním řízení je prolomením anonymity (úředník je taky vázán mlčenlivostí, takže nebude sice nikomu vykládat, že Vomáčka z Hradce tam napsal, že máme jít k šípku, ale může směle Vomáčkovi poslat složenku na 10k - soud totéž v bleděmodrém).
    No, uvidíme. Čeští soudci jsou někdy docela kulišáci (naposled kauza povinné očkování), je klidně možné, že je to nevymahatelné.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    CROSS: Sice bude mít úřad na papíře naprsáno "jděte k šípku", ale ten papír nebude moci použít ve správní řízení, nebo u soudu, pokud se proti pokutě odvoláš - jasně by tím deklaroval, že je schopen prolomit anonymitu sčítání a použít konkrétní sčítací arch jako důkaz, tj. předložit ho osobě, která nesložila slib sčítacího komisaře - soudci, a tím jej také použít k jným účelům, než ke statistickým, což je v rozporu se zákonem o sčítání. Čili "jděte k šípku" tam klidně napsat můžeš.
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: Cili, pokud nevyplnis, ale korektne napises "jdete k sipku, me buzerovat nebudete", je krajne nepravdepodobne, ze bys za to byl postizen.

    Podle mého názoru, pokud do formuláře nebo kamkoli jinam napíšeš, že nic vyplňovat nebudeš, tj. deklaruješ odmítnutí, dáváš obecnímu úřadu do správního řízení vynikající podklad pro rozhodnutí o pokutě. Tj. přesně opak toho, co říkáš. Úřad nebude zkoumat, jestli sis nějaké údaje vymyslel, ale bude-li mít na papíře, že odmítáš uposlechnout zákon, je vymalováno. Případný soud pak nebude vůbec posuzovat, jestli zákon o sčítání lidu je nebo neni v rozporu s něčí představou o morálce, ale o tom, jestli obecní úřad udělil pokutu ve správním řízení v souladu se zákonem. Jaký bude závěr - podle mého úřad dostane za pravdu.

    Asi jako kdyby si tě předvolali kvůli dopravnímu přestupku, a tys jim začal vykládat, žes sice jel rychle, ale měl jsi k tomu dobré důvody. S takovou obranou to asi daleko nedotáhneš.

    Takže rozhodně nic nepodepisovat a nepsat nikam žádná stanoviska. (Nikam = na formuláře.)

    Sehnat tu právníka bude asi jednodušší než sehnat demografa - měl bys to zkusit ;-]
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    Soucasti dotaznikoveho setreni je take to, aby stat zjistil, kolik lidi si nenecha kalet na hlavu kvuli par korunam.
    Kdyby stat chtel znat vsechna infa, no tak k tem, kteri nic nepodepisou, vtrhne policie a proste se jich na ty informace zepta. Pripadne, trestem za nevyplneni bude zakaz pobytu v tom statu (ad absurdum).

    Cili, pokud nevyplnis, ale korektne napises "jdete k sipku, me buzerovat nebudete", je krajne nepravdepodobne, ze bys za to byl postizen. pouze padnes do kolonky "nezotroceni".

    Predpokladam, ze ti, kteri s rozhodnou to nepodepsat, budou mit obecne pomerne promysleno, proc to nechteji udelat. To znamena, ze je dosti pravdepodobne, ze ten soud vyhraji. A proto zadny nebude, protoze riskovat, ze ten soud tech par neohebnych vyhraje, stat urcite riskovat nebude.

    Cili, az nepodepiseme, az nas nekdo zacne popotahovat, muzeme teprve zacit vytvaret strategie proti vlastnimu zrizeni. Do te doby bych se drzel toho, ze nikdo zadnou pokutu nedostane.
    MTO
    MTO --- ---
    GONDAR: mozna par odpovedi najdes tady:

    OrgoNet: Jak se nezúčastnit sčítání a nebýt trestán?
    http://orgo-net.blogspot.com/2011/03/jak-se-nezucastnit-scitani-nebyt.html
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    zdravim
    - ma nekdo nastudovano, jaka je nejmensi pravdepodobnost placeni pokuty pri nevyzvednuti/nevyplneni ?
    - existuje nejake "centralni" misto pro lidi, kteri nehodlaji vyplnit/prevzit ? krome levelu jako "napisu jedi" nevidim na fejsbuku zadnou skupinu s vic nez par stovkami lidi. idealne jestli se nechysta nejaka hromadna zaloba na CSU..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam