Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana
http://www.blisty.cz/art/9199.html
TP: To jsou mí svědkové, kteří budou přítomni podání vysvětlení.
U1: (nešťastným hlasem) Ale my bysme vás nijak nepodvedli, nepodrazili, jako správní orgán...
TP: No ještě to tak!
U1: ...vy nemáte důvod nám nevěřit!
TP: Já vám naprosto důvěřuji.
U1: Ne, vy nám nedůvěřujete. Pokaď si berete svědky, tak nám nedůvěřujete, pane Pecina!
TP: Ono se říká: Důvěřuj, ale prověřuj!
U1: Osobně vás vidím poprvé, znám vás z Britských listů a nemám důvod vám nevěřit.
TP: Jsem potěšen.
U1: A vy mě určitě taky dneska vidíte poprvé...
TP: Ale představte si, že bych dostal pořádkovou pokutu za to, že jsem k vám hrubý! Je potřeba, abych měl svědky, a je to moje právo.
U1: Ale když vy nevíte, jestli vám nějakou pokutu dáme! Jak můžete hovořit... zatím dneska neděláme přestupkové řízení, tak...
TP: Já nehovořím o pokutě v tom správním řízení, já hovořím o pokutě za rušení pořádku. Máte právo mi udělit pokutu (váhá) - myslím - nejméně tisíc korun.
U1: Kdybyste se nedostavil. Ale vy jste se dostavil.
TP: Ale i v případě, kdybych rušil průběh toho jednání... Já potřebuju k tomu svědky a já skutečně neznám žádné ustanovení, které by to vylučovalo.
U1: Pane Pecina, vy jste velice inteligentní člověk, proč byste tady rušil? Já se vás budu ptát a vy mi budete odpovídat.
// tohle je taky dobré. Jakože "my na úřadě bysme vás nepodrazili.. proč bysme to dělali?"... je podobné, jak když týpek z ČSÚ řekne, že je "100% jistota, že data nebudou zneužita".. a přesto zákon vymezuje pokutu 100 000 Kč pro sčítacího komisaře, pokud něco posere. co by se mělo posrat? :) proč by se něco mělo nevyjít, jak slíbili? Proč je tedy zákon takové situace postihující, pokud je stoprocentní jistota? :)
Má občan povinnost udělat cokoliv, i pokud to nedává smysl a je třeba i ekonomicky a z pohledu svobody nebezpečné? Dost to souvisí s otázkou, jestli má stát právo/povinnost vakcinovat proti vůli, pokud hrozí pandémie, pokud důkazy o nebezpečí viru resp. samotné padnémie zní slabě a neprůkazně? Je nutné čekat na volby nebo je u soudu obhajitelný zdravý rozum (jako součást veřejného zájmu)?