CROSS:
"I proto mi přijde, že census a jeho podoba je jenom zástupný problém, resp. reprezentace problému"
Pro mě to tak trochu platí. Je to konkrétní příklad plýtvání penězi, buzerace občanů úřady, a třeba i nějaká pěkná EU konspirace si sjednotit databázi lidí EU a kdoví co.. třeba aby věděli, kdo topí plynem, aby věděli, kde danit neobnovitelné zdroje, nebo i hůř..(jen proto, že jsi paranoidní...)
Tak trochu i zoufalý pokus se postavit na zadní.. v době, kdy korupce se tyčí do nebes, ačkoliv je hlavním tématem většiny politických stran, dále se mluví o největším zvednutí daní v historii, po předchozích slibech, že daně nikdo zvedat nebude, atd. Prostě tento census třeba u mě trochu naráží na znechucení a únavu při časové vytíženosti, že já opravdu bez předstírání nemám chuť něco ve volném čase vyplňovat, dávat si rande se sčítacími komisaři atd. Paradoxně pravda volím cestu, že na tom tratím času ještě víc a pak případnými popotahovánimi úřady. ,)
Btw..nedá se posuzovat vyplňování toho formuláře jako práce? Když chci občanku, vyplním formulář, když musím platit daně, holt ok vyplním daňové přiznání.. .ale v tomto případě získám jen, že je to "ve veřejném zájmu". Protože čas jsou peníze, nedá se vyplnění formuláře považovat za práci? Přece za vyplňování formulářů apod. jsou úředníci placeni. Nicméně kdyby mi za to stát zaplatil, tak by mi za to stejně platil z mých peněz (z našich peněz z daní), takže by je nejdřív stát odemně vybral a pak mi je dal jako odměnu zpět :)
Myslím, že census je ukázkou, kde neplatí, že stát by neměl mít větší práva než kdokoliv z jeho občanů. Kromě výkonných složek jako je policie a soudy, kde mají být jejich pravomoce definovány zákonem, že pokud mám jít do vězení, tak přecejen bude asi třeba drobínek omezit mou svobodu. Případy jako tenhle census asi příkladně ukazují, jak má občan víc povinností než práv, a jak by mu to nemělo být jedno, i když máš pravdu, že právě tou veřejnou diskuzí by to mělo začít. Prachy za cenzus už stejně neušetříme a další bude za dlouho, ale třeba mohou udělat zákon, že budeme sčítat každý rok, takže mi jde o princip u možná relativně drobnosti. O hranicích kolektivismu.