• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Letos je vyplňování dotazníků možné on-line, přesto k tomu stále potřebujeme i papírový formulář. Proč se bez papíru nedokážete obejít?
    Protože my vám prokazatelným a závazným způsobem musíme doručit PIN kódy, abyste si mohla otevřít elektronický formulář. Jinak by nám pak lidé říkali, ale já jsem PIN nedostal, mně jste ho nedoručili... Samozřejmě bychom to mohli dělat i tak, že řekneme: Každý je povinen si pořídit elektronický podpis a potvrdíte nám jím, že jste PIN obdržel. Ale tak daleko tu zatím nejsme. Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.


    ja su tak scastnee ze ziju v zapadni civilizaci :-)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPOTREBITEL:
    A polovina sčítaných by statistikům nestačila?

    Stačila. Alespoň tedy podle nařízení Evropské unie. Třeba v Německu to dělají tentokrát tak, že pouze třetina domácností bude vyplňovat dotazník o 50 otázkách a jinak vezmou data z administrativních zdrojů a z toho vytvoří data. Jenže z nich nebudou mít údaje například za jednotlivé obce nebo města. Takže my bychom při takovém postupu měli údaje za Českou republiku a kraje, ale všichni, kteří by je chtěli za okresy, části měst nebo obce, těm bychom museli vzkázat: Je nám líto, nemáme je.


    heh, to by bylo strasne... dovedu si predstavit, jaky chaos by nastal: mestske hromadne dopravy by se zhroutily, deti by se sdruzovaly do poulicnich gangu nemaje skolky, remeslnici by si rvali vlasy a nevedeli, co maji vlastne vyrabet... A co chudaci Vietnamci?!
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    TILIO: Urychlovac castic je draha legrace. Jde o to, kdo a proc to je ochoten sponzorovat.

    Ovsem musim rici, ze tvrzenim:
    Jo a vyberovy setreni jsou sice bezva, ale kdyz do toho trochu vidis, tak jim moc neveris.
    jsi me opravdu pobavil :o)
    SPOTREBITEL
    SPOTREBITEL --- ---
    Kvůli chybám s formuláři už lidé nebudou tak vstřícní, říká šéf sčítání - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/kvuli-chybam-s-formulari-uz-lide-nebudou-tak-vstricni-rika-sef-scitani-1zc-/domaci.asp?c=A110318_130822_domaci_hv

    Možná za 10 nebo 20 let a to už budou mít lidé v podkoží čipy.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Jaka progresivni metodika? Mohli ty prachy utratit za propojeni tech databazi, co maji. Ale oni chteji vedet, kdo u tebe prespava.

    TILIO: K cemu je ti informace, kolik mame katoliku a Uzbeku? Podle me je to informace pro informaci, a jako takova celkem draha. Neco se dozvedet je vzdy dobre, budiz, ale kvuli tomu, aby ses dozvedela, kolik je tu Uzbeku a katoliku, ti staci vyberove setreni - predpokladam, ze nepotrebujes znat vsechny Uzbeky a katoliky, ale mit o jejich poctech prehled.
    NASA
    NASA --- ---
    ATOMOUSEK: bohuzel vic k tomu nevim, ale take bych rad podporil
    CROSS
    CROSS --- ---
    ATOMOUSEK: mně to právě jako pádný argument nepřijde - těžko obhájit, že akce, která se koná s přibližnou periodou deset let, by měla být ošetřena jedním zákonem natrvalo; zejména když konkrétní realizace se liší.

    I ti, kdo nejsou apriori proti sčítání, by byli asi rádi, kdyby staťák byl schopen přejít na jinou metodiku, třeba tahat data z registrů a kombinovat to s výběrovými šetřeními, jako se to již v některých zemích dělá (tahle kombinace konkrétně ve Švýcarsku). Takže si představuju, jak se ÚS ztotožní s názorem, že bychom měli mít jeden zákon na furt (že by census zrušil, to fakt nečekám), za dalších pět let konečně začne informační systém státní správy fungovat, a za dalších pět let, až bude staťák chtít přejít na progresivní metodiku, řekneme sorry, zákon už tu máme, nic se měnit nebude?

    O zvůli se rozhodně nebavíme, resp. to je věc subjektivního názoru, nikoli nějaké objektivní klasifikace. No počkáme, co na to Rychetský & spol.
    GORG
    GORG --- ---
    Další dobrý krok by bylo zrušit ČSÚ, jak říká Mach z SSO :)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    CROSS: Nevim, jestli je to slabe nebo ne, ani nevim, zda lze pripravit neco lepsiho, nicmene toto je podle me celkem padny argument. Jde o to, ze se bavime o zvuli, nikoli o pravidlu. A obhajene je to tam celkem pekne.
    Nevim, co lepsiho, nez napadnout nesystematicnost zakonodarneho organu, by melo byt relevantni na ustavni urovni.

    Navic, jestli jsem to dobre pochopil, tak ta zaloba se odvolava na predesla rozhodnuti ustavniho soudu - a priznejme si, ze ustavni soud zatim nebyl prilis shovivavy k vystrelkum pravicaku, ze? :o)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    _BENNY: úsměvné :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Češi věří statistickému úřadu. Sčítání je potřebné | Monitor | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/192318.aspx
    GORG
    GORG --- ---
    CROSS: Já to bral jako slova její v předchozím odstavci. Možná to tak ani myšleno nebylo. No jako šikovné vyjádření (tradiční ignorace) to šikovné je, to jo,) Oni se řídí zákony. Z pohledu lidskolidského ale prázdná slova. Snad se k ústavnímu poženou jiné zákony častěji a sčítání nám naše přirozená (vrozená) práva připomene
    CROSS
    CROSS --- ---
    GORG: Drápal IMHO rozumí tomu, co sám říká, velmi dobře. Kdyby byl odborníkem na posuzování ústavnosti zákonů, neseděl by na Skalce, ale v Brně. Takhle akorát říká, že on se řídí platným zákonem, což snad od ČSÚ lze očekávat.

    (Jinak mně ta argumentace, že zákon je ad-hoc, přijde dost slabá, no ale ani já nesedím v Brně.) ;-]
    GORG
    GORG --- ---
    "Ústavní stížnost jsem podala z toho důvodu, že to zasahuje neúměrně do mých práv. Domnívám se, že zákon o sčítání lidu je protiústavní," řekla Nově studentka Klára Burešová.

    "Tuto informaci slyším poprvé. Sčítání lidu připravujeme v souladu se zákonem," uvedl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/studentka-z-brna-podala-kvuli-scitani-lidu-ustavni-stiznost-prw-/domaci.asp?c=A110323_205004_brno-zpravy_jan

    // Pan Drápal tady ukazuje, jak buď vědomě nebo nevědomě nerozumí slovům, která říká. "V souladu se zákonem" vs Klára Burešová říkající, že ten samotný zákon je neústavní.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    NASA: Pěkné, škoda jen toho občas poněkud dětského slohu a těch gramatických chyb ("školky nestačili")
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    NASA: Jeste dotaz: Vzhledem k tomu, ze jsou tam zmineni minimalne dva lide z teto diskuse, je mozne nejakym zpusobem tuto aktivitu podporit, nebo to je jen shoda okolnosti?
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    NASA: Nektere pasaze jsou opravdu zabavne. Moc pekne napsano.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Studentka z Brna podala kvůli sčítání lidu ústavní stížnost - ČeskéNoviny.cz
    http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/studentka-z-brna-podala-kvuli-scitani-lidu-ustavni-stiznost/613797
    NASA
    NASA --- ---
    POZITRON: no vidis, ja se minuly tyden na infolinku nedovolal, tak jsem volal lidem na mobily a aspon jsem si pokecal...
    (ne ze by mi teda moc poradili :-))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TILIO: fajn, diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam