• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TIGRE: Jsem netušil, věděl jsem, že do mrazáku ne, ale o lednici jsem nevěděl. Vyndám je, díky!
    OLIII
    OLIII --- ---
    GUDRUN: Essentials of Classic Italian Cooking?

Essentials of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan.pdf (8426258 B)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    WOJTYLA: jo ja si to koupim, ale ne dneska, a mam tu veprovou panenku a chtela jsem tam najit nejakej dobrej recept... Pokud mi nejakej dobre vyberes, tak mi to pro dnesek uplne staci :-)

no takhle jsem si chtela koupit i Culinarii Hungary a nez jsem dosla do knihkupectvi, tak je pryc. Chjo.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GUDRUN: kup si to stojí to 300 a stojí to za to to mít v poapírový podobě, už jenom proto aby vydavatel viděl že se vyplatí vydávat kuchařky tohodle typu a ne jen Vaříme s Jiřinou a podobný hnoje.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SHITTIE: Simvas, neni Hazanka elektronicky nekde jinde, nez na tom filesonicu? ted ted nejede, otazne je, jestli nekdy jeste pojede... dik.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: sem naplej jak skinheadský kšandy...
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    ja davam taky do lednice, idealni to neni, ale bydlim v panelaku, takze vsude jinde mi rychle hnijou...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MACHALIK: držím palce!

P.S. Budu za suchara, ale brambory do ledničky nepatří, protože tím v nich tím měníš škrob na cukry... :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Pokus započat. Šuplík vymyt jarem, lednička na jeden stupeň, maso osušeno, je krásné, stálo 150 korun, tak v nejhorším bude po něm.

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Zakoupil jsem si dnes půl kila roštěnce z mladýho bejka, tak snad večer započnu proces suchého staření. Budu informovat.
    HLEN
    HLEN --- ---
    male OT

nemate prosim nekdo ucebnice technologie (nebo poznamky k zavereckam) v elektronice podobe ... cekaji me za dva mesice a studuji dalkove a nemam tim padem zadne poznamky .... nabidnu rad i nejakou odmenu ... kdyztak posta ....

KURE
    KURE --- ---
    MACHALIK: presne tohle me taky zarazilo. to jak hodil neprikrytej flak masa do lednice. mel bych strach ze se mi nakazi od ostatnich veci.
    ovsem on doporucoval to tam datt jen na par dni, (nikoli tech 12tejdnu jako to maj v tom NY v tom trezoru na maso)
    p.s. jesli mas lednici ktera utahne 1stupen, tak mozna dobry, v nejakym clanku sem cetl ze zrani ma probihat v chladu kde naprosta ale naprosta hranice je 4.
    pri 1stupni to muze klapnout.

no esli zkusis, tak urcite poreferuj
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Díky všem. Ten pokus udělám, aby mi neležel v hlavě, snad nakonec poznám, jestli je maso jetý nebo dobrý. Dám vědět o výsledku.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: vidim v tom dva problémy...vlhko a bakterie... lednice je obecně líhen ruznorodejch bakterií který jen proto že je tam poměrně zima moc škody nenapáchaj...dáváj se do ní veci co přinešeš z krámu, kde se válely ve skladech šahalo na ně buh ví kolik lidí...do lednice neustále lezeš hrabeš tam rukama který taky asi nejsou vždycky zrovna vydrhnutý tu se ti tam neco vysype vyleje a tak...a nevim jak ty ale já lednici každej tejden teda nedesinfikuju...

druhá věc pro staření masa si myslim že je suchost/vlhkost což v kombinaci s lednicí plnou bakterií myslim že nemuže dopadnout jinak než zkažením toho masa...

kromě toho každym otevřením tý lednice porušíš tepelnej řetězec a vohřeješ to, takže 1°C stabilně tam mít nebudeš. Řešením by podle mě mohla být lednice s uzavřenou nulovou zonou, což je mimochodem muj sen:-)

každopádně to vyzkoušej, vydrhni lednici všema desinfekcema, a to maso dej do nákýho toho plastovýho šuplíku a zakrej prodyšnou utěrkou...a ten šuplík neotvírej...vohul tu lednici co nejníž a uvidíš...všechny veci přinesený z krámu tam dávej v ziplockách (ty idelitáky s tim zatahovacim zipem)...

nanejvejš se to maso prostě zkazí...ale to na nm poznáš...čestvý maso voní, zkažený smrdí...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MACHALIK: já bych se upřímně právě bál věcí jako http://cs.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli a bakteriálních infekcí vůbec, kdy to po čuchu ani po vůni imho nepoznáš...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: no čím víc věcí, a čím častěji do té ledničky polezeš, tím je větší šance, že to nečím kontaminuješ. Nic se stát nemusí, ale můžeš si vypěstovat nějakou přítulnou bakterii.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dobre. Na jakej problem si tim zadelavam? Jenom na zkazeny maso nebo i zdravotni? Resp. existuje moznost, ze by maso vypadalo dobre, nesmrdelo a vubec odpovidalo predstave o zralosti, ALE bylo ve skutecnosti natolik v hajzlu, ze bych riskoval zdravotni ujmu? Za zadnou cenu nemam v umyslu jist smradlavy maso, ale mohlo by me osalit?
    Lednicka na zrani je overkill, do toho nepujdu, to se mi nechce.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MACHALIK: hele imho, pokud v tý lednici budeš mít akorát tohle maso a pečlivě si ji před tím vyčistíš, tak určitě můžeš, pokud ne, tak si zaděláváš na problém. syrový maso prostě nemůžeš mít takhle dlouhou dobu v ledničce, kterou používáš pro denní provoz, dřív nebo později ho něco nepěkného kontaminuje a tím, že ho budeš mít u větráku ani tou nízkou teplotou tomu úplně zabránit nemůžeš. v tomhle bych radši dával bacha a koupil si nějakou menší ledničku jen na zrání.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Snad nevadí, že to takhle pendluje mezi klubama, ale mám dotaz:

V snad třetím díle té Modernist Cuisine je namalovanej proces zrání masa, kde první obrázek je pěkně červenej čerstvej řez, druhej je 15 dní starý, už oschlý maso, třetí je 45 dní starý hnusný scvrklý maso a čtvrtej je to starý, ale ořezaný o tu oschlou hnusnost na povrchu, ergo zase pěkně červený, jen o hodně menší, protože se z něj vypařila voda a zmenšilo objem. To mě hosně zaujalo.

V jednom díle Hestona, kde řeší myslím nejlepší burger, je taky v nějaké hospodě v NYC, kde majitel má speciální chlaďák na staření masa a má tam nařezaný T-bony a poházený po policích, obklopený větrákama, a staří je tam, aby měl nejlepší burgery na světě.

Zároveň v jiným díle Heston doporučuje dělat steak tak, že se uřízne flákota a dá se do lednice na rošt na dva dny v ničem nezabalená, že sama v tom suchým vzduchu zestárne a je pak lepší.

Odtud pramení můj dotaz: mám zkušenosti s mokrým zráním masa, běžně uchovám svíčkovou až tři týdny v lednici a je čím dál lepší. Rád bych ale zkusil zrání suchý. Už jsem na tohle téma se jednou ptal a Zuzkaou říkala, že v lednici je příliš vlhko na to, aby to nechytlo plísně a bakterie, ale já si říkám: kdybych uřízl pěknej, velkej kus masa, třeba roštěnce, kterej (v českým podání) není na steaky moc vhodnej, velmi pečlivě ho osušil a dal na rošt do lednice přímo před větrák (mám lednicu s větrákem, kterej se zapíná a vypíná mockrát denně), ztlumil ji celou na minimum, což je 1 °C a nechal to tam nějakou dobu, abych nakonec okrájel tu černotu a zbyl mi červenej vnitřek - myslíte, že to je zcela nepoužitelná metoda a že to maso stejně zkysne? Teoreticky bych to mohl zkusit s nějakým aušusem, aby finanční ztráty byly minimální, ale rád si o tom napřed promluvím.

Následně bych to klasicky usmažil jako rare steak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam