• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FEMUR: To, že ředitel státní věznice neplatí psychotesty (či něco podobného). Ten to prostě vyúčtuje a je mu to proplaceno. Ředitel soukromé má peníze v ruce a rozhoduje se zda půjdou do jeho kapsy (či vybavení kanceláře), nebo na test...

    Neříkám, že to je 100%, ale v praxi je to výrazný rozdíl.

    ---

    Mimochodem spousta segmentů už pochopila, že outsourcing mnohých služeb je fakt na hlavu a opouští ho. Ono něco jiného je outsourcovat uklízecí firmu a něco jiného kritickou podporu. Alespoň v IT jsem to teď párkrát viděl, že se před 5 lety slavně přešlo na outsourcing a teď se vrací k vnitřním zdrojům.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    KEDRIGERN: a jakej je rozdil mezi najmutym externe bacharem a prislusnikem vezenske sluzby kdyz jsou oba psychopati?

    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FEMUR: Pokud to chceš realizovat upřímně, tak míra byrokracie a kontrolních orgánů bude taková, že se ti vyplatí mít věznice státní. Musíš to stále a intenzivně hlídat. A v této situaci nemáš příliš rozumné formy autokontroly (jako že by se s tebou vězeň soudil), co je na tom nepochopitelného?

    A víceméně to stejně funguje u zdravotnictví. Oboje jsou to části systému, kde když se na něco přijde po chybě, tak už je typicky pozdě. Pokud někdo, aby ušetřil najme psychopaty jako bachaře, tak je jen otázkou času, kdy to někdo krutě odnese. Stejně tak když se dozvíš o špatné kvalifikaci doktora až po operaci...

    Stát stejně potřebuje ohromné množství odborníků na odborný dozor a je větší zátěž soudů kvůli sporům. USA je dobrým případem státu, kde federální vláda poskytuje málo služeb za to jsou však kurevsky drahé (na to, že nejsou).
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    no urpimne, jakej je rozdil pokud ti paterni infrastrukturu zajistuje PPP anebo pokud ti vezeni postavi a spravuje soukroma firma, nad kterou mas dohled formou narizeni a organizacniho radu a vubec? jasne na dozorce se vztahuje sluzebni zakon. ALE jakej je ve vykonu jejich prace pokud to bude agenturni pracovnik na kteryho s ebudou vztajhovat stejny sankce pripadne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (námět: jaká je vůbec samotná etymologie spojení "soukromý" a "veřejný" sektor?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: pokud jde o dálnice, proč ne. pokud jde o vězeňství - tohle je čára, za kterou jít nechci
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: PPP?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: odneti svobofy ale je prvkem moci soudni, ten ti svobodu odnima, vezeni je takova servisni organizace ktera to uvede v praxi:)

    ono se dneska outsourcuje kde co, (cimz to nehajim) jen nevim proc se zrovna zamerit na soukrome vezenstvi, kdyz z hlediska ohrozeni demokratickejch principu vidim jine verze outsourcingu vlady a statni sopravy jako daleko nebezpecnejsi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: ? teď zase nerozumím, o čem mluvíš ty. já jsem se shodl s [ CZUPA @ Wikileaks, Manning, Island, Španělsko, OccupyWallStreet a další sociálně-mediální hnutí reflektující globální krizi ] - odnětí svobody je do očí bijící příklad "výkonné moci" státu. Privatizace vězeňství je outsourcingem výkonné moci státu směrem k privátnímu sektoru.

    Moje představy toho, jakým kritériím by měl podléhat veřejný a soukromý sektor, jsou popravdě hodně odlišné od současného stavu: netvrdím, že zrovna u nás se tak jako tak spousta úředníků nechová spíše jako majitelé větších či menších firem, a netvrdím, že vše šlape jako hodinky. (Já sám se ani do státního sektoru nehrnu, a svojí roli vidím jako podnikatel, v soukromém sektoru... případně mě zajímá zabývat se možnostmi spolupráce soukromého a nestátního/neziskového sektoru... což řeším spíš z čistě praktického hlediska v mém oboru, ne nějak teoreticky)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: aha. to je pak diskuse slozita, kdyz se argumentuje "je z mého hlediska ...tečka."

    ja furt nejak cekam na to propojeni demokracie X outsourcing vezenstvi.



    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: vězeňská služba je z mého hlediska součást výkonné moci, tečka.

    právě privatizace vězeňství a tresty smrti jsou dvě věci, které z mého hlediska Evropana přibližují USA zemím jako Irán nebo Čína.

    Dobře, možná si někdo v USA může připadat nadřazený, že má tyhle "vymoženosti" a nerozhazuje penězma na sociální stát - ale já jsem hrdý, že jsem Evropan min. proto, že zde nemáme privatizované vězeňství a tresty smrti (i když někdy si nad vší tou byrokracií kolem a jejími kixy pochopitelně taky povzdechnu).

    (Hodně lidí si nedokáže na první pohled vybavit nějaký důvod, proč být hrdý na to, že je Evropan - tak já uvádím tyhle dva)
    KOCURMOSUR
    KOCURMOSUR --- ---
    XCHAOS: hej tiez mam podobne skusenosti... aj napriek tomu skandalu s vrazdami pristahovalcov.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: no kdyz neco napises cesky, tak to jeste nedava automaticky smysl:) vime? jde o obsah nikoli o formu nad cim se podivuju.génie.

    ja bych si prosil reakci na toto
    FEMUR
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: to je česky... čemu na tom nerozumíš? :-)

    KOCURMOSUR: taky nevím... ale jisté je, že jestli vůbec něco někde v EU funguje, tak v Německu a nebo dál na sever od něj. Bohužel (to není rasismus, ale konstatování... vlastně v Německu dnes funguje i ta tolerance, relativně nejlíp...)
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    na zaklade zakonu stvorenych zakonodarnou moci, rozhodnuto soudni moci je rozsudek vykonan moci vykonnou...co je na tom divneho?

    moc vykonna neni jen vlada, ale i ministerstva a pod ne spada i vezenska sprava...co je banda typku s obuchama a posvecenim te drzet v kleci jineho nez vykon moci?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    vykonne moci? prosim?
    CZUPA
    CZUPA --- ---
    mno podle me dost...vezenskou sluzbu vnimam jako soucast vykonne moci a ta by mela zustat v rukou statu, byt by to melo stat vic penez - soucasti demokracie je pravni stat a rovnost pred zakonem (a jeho naplnenim)

    za chvili muzou outsourcovat policajty a soudy a pak uz je to ciry korporativismus. To se sice asi nestane, ale outsourcovat vezeni je krok timhle smerem
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    Co ma vezenskej outsourcing spolecnyho s demokracii respektive s jejim potlacenim?
    KOCURMOSUR
    KOCURMOSUR --- ---
    XCHAOS: davam sice palcek hore kvoli tomu ze tu v DE sa o veciach verejnych vela diskutuje (neháda) a tak zvyknu veci po case dat na poriadok. Ci ale vsetko socialne funguje... neviem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: a to je velká otázka, jestli to je zásluhou těch sociálních práv :-) třeba v Německu jim to docela šlape, práva nepráva. Protože i když je tam třeba něco státní či sociální, tak je to poněmecku efektivní. Dluhopisy takového švédska taky nemám pocit, že by se propadaly.

    řecko je především nefunkční stát, ne sociální stát. spoustu různých cechovních výsad tam zavedla ještě vojenská junta - nemůžeš tam ze všeho obvinovat EU. dále masivně zbrojej - ovšem na dluh. a k tomu tam ještě lidé mají takový zvyk pokud možno vůbec neplatit daně (bez ohledu na to, jestli nízké nebo vysoké.. o tom tam neběží)

    a kromě toho - výše dluhu USA je srovnatelná se se zeměmi s masivním sociálním státem, ačkoliv USA podle evropských měřítek sociálním státem nejsou. a o tom, kdo tam ten nový poválečný dluh nejvíc nadělal, jsme se tady myslím už bavili...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam