• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: to je česky... čemu na tom nerozumíš? :-)

    KOCURMOSUR: taky nevím... ale jisté je, že jestli vůbec něco někde v EU funguje, tak v Německu a nebo dál na sever od něj. Bohužel (to není rasismus, ale konstatování... vlastně v Německu dnes funguje i ta tolerance, relativně nejlíp...)
    KOCURMOSUR
    KOCURMOSUR --- ---
    XCHAOS: davam sice palcek hore kvoli tomu ze tu v DE sa o veciach verejnych vela diskutuje (neháda) a tak zvyknu veci po case dat na poriadok. Ci ale vsetko socialne funguje... neviem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: a to je velká otázka, jestli to je zásluhou těch sociálních práv :-) třeba v Německu jim to docela šlape, práva nepráva. Protože i když je tam třeba něco státní či sociální, tak je to poněmecku efektivní. Dluhopisy takového švédska taky nemám pocit, že by se propadaly.

    řecko je především nefunkční stát, ne sociální stát. spoustu různých cechovních výsad tam zavedla ještě vojenská junta - nemůžeš tam ze všeho obvinovat EU. dále masivně zbrojej - ovšem na dluh. a k tomu tam ještě lidé mají takový zvyk pokud možno vůbec neplatit daně (bez ohledu na to, jestli nízké nebo vysoké.. o tom tam neběží)

    a kromě toho - výše dluhu USA je srovnatelná se se zeměmi s masivním sociálním státem, ačkoliv USA podle evropských měřítek sociálním státem nejsou. a o tom, kdo tam ten nový poválečný dluh nejvíc nadělal, jsme se tady myslím už bavili...
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: v eu socialnich prav... nezda se ti ze zasluhou vymozenosti socialnich preav se to v EU trosku sere ???? :)

    btw preecetl nsis naspon ten clanek co jsem dal ohledne veteranu ??? kdyz uz ses s nema tady tak ohanel... stejne uz dopredu vim tvoji reakci...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: jo, je to "inkluzivní hnutí" - zahrnuje prostě různé směry, no. Antikapitalistická hnutí ve světě jsou silná. Já osobně věřím, že kdyby měli lidi šanci část života vyzkoušet v systému, kde nemusí řešit mzdy a peníze, že by to vyzkoušeli - a část by se zase dobrovolně vrátila do mainstreamu...

    Obvyklý výklad je, že jedním z ospravedlnění kapitalismu je to, že docela dobře koexistuje s demokracií, která poskytuje všemožné záruky lidských práv (v EU dokonce i sociálních práv). Problém je, že ve světě existuje spousta zemí, kde kapitalismus existuje bez demokracie - a to včetně velmocí (čína).

    Takže víceméně - pokud někdo má pocit, že by se USA mohly proměnit v "kapitalismus bez demokracie" (nebo k tomu už došlo - viz částečná privatizace vězen'ství a podobné vychytávky), tak se holt asi bude zastávat i přímočaře antikapitalistických hnutí.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    hasta la vista a šáteček. užijte si to tu dosyta a až bude ta revoluce (černá, rudá nebo hnědá) dejte vědět. do pošty. dik!
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FEMUR: Vrátíme jim to stejnými, či politickými prostředky. Medializujeme kauzu etc. Mnoho oponentů (poslanců) slyšelo i na naše argumenty.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: hm aha takze to je takovej sympathy builder a tim to konci? :-)


    KEDRIGERN: a ty ciny mely byt?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FEMUR: Ano a podepisováním petic (v těch ulicí). Rozdíl byl, že nám věřili, že se odhodláme k činům pokud nebude po našem.
    FESTER
    FESTER --- ---
    XCHAOS: really ? myslis takovy.....

    Army records at odds with Occupy veteran's claims - City & Region - The Buffalo News
    http://www.buffalonews.com/city/article645035.ece
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: no tak právě to asi budí sympatie veřejnosti, že nemají žádné nástroje.

    KAILASH: já nechci, aby tady byly jenom jejich názory a nechci to řešit ani banem. (takový zabanovaný klub tady už jeden je...)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: no dobre stoji na ulici a protestuji. jake ale maji NASTROJE pro prosazeni zmeny ktere pozaduji?
    ja se tem lidem nedivim. samotnyho me sere zit vsystemu v CR ale jsem znalej systemu natolik, ze vim ze nejaky pokrikovani na namesti nic nezmeni a ze to jen vulgarizuje veskery snahy.
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: tebe jeste bavi diskutovat s nekym kdo diskutovat nechce? Hledim ale s respektem na tvou trpelivost :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: v americkém kontextu to nějaký smysl má. nezapomínej, že demonstrací v Oaklandu se účastnili třeba veteráni z Iráku. A zapojují se i jiné osobnosti. Navíc to nevypadá ani na nějaké jednoduché "hnutí za znovuzvolení Obamy", nebo tak něco.

    musíš to zařadit třeba do kontextu vyšetřování těch krachů z roku 2008... kdy třeba vyšetřovatelé byli hrdí, že odhalili nějaké přelévání nějakých čísel někam vždy před nějakou účetní kontrolou - aby se vzápětí zjistilo, že to skutečně bylo perfektně legální (i samozřejmě, kdyby se to nedělalo, tak by samozřejmě ty oficiální uzávěrky dopadly katastrofáně).

    některé lidi prostě sere žít v takovém systému. divíš se jim?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    XCHAOS: no rozhodne z tech vzajemne nesrozumitelnych definic nedelam nejake obrodne hnuti:)
    KEDRIGERN: stanovanim a drzenim ceduli u silnice?:-) ale no tak...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    FEMUR: Docela dost, já a kolegové jsme takhle 2x ovlivnili vývoj internetu u nás.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FEMUR: dobře.... ale když vynecháš narážky, co čekáš jinýho, než vzájemně nesrozumitelné definice?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    KEDRIGERN: co se prosimte snazi zmenit stanovanim a drzenim papundeklovejch ceduli? pokud chci neco zmenit realne jdu neco delat a ne ze stojim u silnice.)

    "Jenže pokud člověk není úplný hajzl a není extrémista středu, tak se musí přiklánět ke každé změně oproti současnému stavu."

    ta forma hosi, ta forma!
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NAGASAWA: Víš oni se něco snaží změnit. Ty mi dáš spojovník mezi socialismus a komunismus. On je to dost rozdíl. Oni mají bod za snahu, ty máš záporný. Navíc čím víc bojují, tím víc se ukazuje, že je tu i neuvěřitelná absence pravicových hodnot.

    A stále si ještě nepochopil, že problémem jsou problémy. Nikoliv požadavky. Odstraň problémy a nemáš požadavky. Jenže současný "kapitalismus"/"volný trh", res. západní model je příliš zkorumpovaný, konzervativní, neinovativní a především arogantní na to, aby dokázal udělat sebereflexi. Většina neočekává až tak velkou... ale ani to se nedostává.

    I když mi to občas lidé nevěří jsem ve skutečnosti dosti středově nudný liberál. Akorát vidím problémy a nehodlám se k nim otáčet zády (pak musím sahat po nějakých řešeních). Jenže pokud člověk není úplný hajzl a není extrémista středu, tak se musí přiklánět ke každé změně oproti současnému stavu.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    je to takovej prima legranda happening..nic vic..

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: pochopení odlišnosti toho, co udělali na Islandu v prakticky té samé situaci ve srovnání s většími zeměmi, je ale zásadní.

    Zdá se, že velké země z hlediska demokracie dosahují nikoliv na "úspory z rozsahu", ale spíš na "náklady z rozsahu": prostě na Islandu stačila trocha mlácení do pánví, a bylo to. Spoustu sociálních her, které zamotávají všechno na Západě, tam ani nikdy nerozjeli: je to vesnice, a ukázalo se, že to může mít i své výhody.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam