NAGASAWA: nesmrtící prostředky nejsou tak docela nesmrtící, jak se ukazuje, že ... popravdě, smyslem všech těhle donucovacích prostředků je v první řadě 99% účastníků něčeho "nežádoucího" zastrašit. Zastrašení ovšem nemá ten efekt, když to použiješ v případech vyjmenovaných v tom článku: jinými slovy, v mezinárodním obchodu se zbraněmi ti projdou věci, které by ti jako drobnému místnímu živnostníčkovi neprošly ani náhodou. (A ano, když už mám být idiot - radši dám přednost té užitečnosti - i když etymologii tohohle spojení znám, ano)
NAGASAWA: problém je spíš v prodeji alkoholu rowdies :-) ale to je celkově problém starý, jako celá lidská civilizace... alkohol dělá s lidmi asi tak 1000 různých věcí a z toho dobrá polovina je tak či onak životu nebezpečných... ale kvůli té druhé polovině si ho holt nikdo vzít nenechá (ani já ne). No comment k tomuto... snad jen, že donucovací prostředky by se měly prodávat někomu, kdo jaksi dokáže, že je způsobilý je využít tak, jak jsou určené - a ne anonymně přes půl zeměkoule. Ale to už bychom se dostali i k "nevinnému" prodeji čínských mačet do Rwandy, apod... neříkám, že znám jednoduchá řešení.
(doneslo se ke mě info od profesionála, pracujícího jako člen ochranky na fotbale: když Baníkovcům zakázali nože nože, začali si nosit vidličky. když zakázali i vidličky, začali nosit lžíce :-)