• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Původně se tu řešily i Wikileaks, no... toto je obzvlášť vtipné - "o nás bez nás":
    WikiLeaks denounces UNESCO after WikiLeaks banned from UNESCO conference on WikiLeaks
    http://wikileaks.org/WikiLeaks-denounces-UNESCO-after.html
    WikiLeaks denounces UNESCO for banning WikiLeaks from conference about WikiLeaks
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Na nyxu je případně ještě tento klub, blízký agendě, kterou tu řešíme

    [ Globální stávky, rioty, nepokoje, demonstrace, povstání ]
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ale no tak kluci, nebuďte vepři! :)

    Nestačilo by prostě, kdyby se diskutovalo k tématu (+-) a argumentovalo se věcně a fakticky?

    Předem díky za ochotu.

    NAGASAWA: Případnou grafomonii nechť si provozuje na svém blogu, či jinde, tady jsem nic takové od něj nezaznamenal.
    NAGASAWA: Ty a ban? Neumím si to ani představit, pardále!
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAKASHI: vidis a ja se zeptam stranicky cinneho Xchaose na to, proc neumi komunikovat s delnickou tridou a dotaz mi hned zmizi :) V tom pripade diskuse ani vzniknout z principu nemuze :)
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    NAGASAWA: ono by stacilo, kdybyste se tu neprojevovali jako kreteni
    me opozice nevadi, naopak :) ale s festerem (kvuli jeho "stylu") vubec diskuse mozna neni
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    BBC News - Achill-henge: A monument that divides Ireland
    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17034637

    Vcelku nevsedni, i kdyz originalni forma protestu proti irske ekonomicke krizi, kdy jednotlivec ziska zrejme vetsi pozornost a sirsi uznani, nez cele OWS hnuti.

    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAKASHI: neboj, nakonec ten ban dostanu a konecne se tu z toho stane k marxismu leninismu duplicitni klub a ty budes konecne docista stastnej.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    koukam, ze se tu klube dalsi ovocnej kandidat :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Zda se mi to, nebo mi "zahadne" zmizel dotaz na Xchaose?
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: v tom pripade jeste zabanuj grafomana Xchaose a pote se diskuse teprve odblokuje :)
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    SCHWEPZ: tisicere diky!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: Protože se mi v poště "stěžovali" lidi, že tu "blokuje diskusi" přívalem off-topicu, kecama o Obamovým utrácení a záplavou videí jako "Syn režiséra nás nabáda ke konverzi k Islámu". V poště jsem mu situaci velmi slušně (i s "omluvou") osvětlil a jde o dočasné, "pokusné", opatření. Anketu dělat nebudu. Z třetí světové bylo také pár lidí odejito...i pro mnohem malichernější důvody.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Proc ma Fester RO? :))
    KINGFISHER
    KINGFISHER --- ---
    What FACEBOOK and GOOGLE are Hiding from world. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=bOE1HFEL8XA&feature=share
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: dobře, nakonec dávám plus za toto:
    Mimochodem, před více než 50 lety napsal Joseph Schumpeter, že ve chvíli, kdy se ambiciózní buržoazie postavila na odpor vojensko-byrokratickým monarchiím 19. století, bylo rozhodnuto o zániku kapitalismu.

    Ale není to současně proto, že Nikdo jiný nedokáže udržet novou protikapitalistickou třídu v patřičných mezích. - toto je zásadní nepochopení: lidé mají skutečně tendenci vyhledávat "pohodlné otroctví" všechny ty fašismy i mírnější formy vojensko-byrokratických systémů jsou skutečně zhmotněním přirozené aspirace zástupců "pracující třídy" (pokud by vůbec něco jako "třída" existovalo, což současně popírám - dělíme se v podstatě do kmenů, klanů a sekt, a vnějšková podobnost zástupců těchto klanů neznamená, že tvoří třídu se společnými zájmy). Většina lidí koncepci "abstraktní svobody" odmítají - a dávají přednost "konkrétní zašívárně", kdy často podporují u svých reálně bezmocných reprezentantů akumulaci vnějškových znaků moci. Většina populace absolutně neřeší, jestli jejich práce má smysl, pokud "dostanou zaplaceno - a "dostat zaplaceno" znamená jednoznačně dožadovat se represivních prvků systému garantujícího hodnotu peněz.

    Přiznat si tyto věci na rovinu je velmi depresivní, je to katastrofa, rezignace. V podstatě jediné zbývající hobby je kopat do chudáků, jako FESTER a vysmívat se jim, že to neumí říct tak kultivovaně, jako já.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    XCHAOS: Právě - ta série článků mě zaujala taky proto - ač v mnohém bych polemizoval, či nesouhlasil - že docela trefně a pregnantně vykresluje složitost situace současné postmoderní globalizované society propojené novými technologiemi a penězovody ...a to v situaci vrcholné fáze "mafiánského kapitalismu" a rostoucích disproporcí uvnitř lokálních ekonomik i v celosvětovém měřítku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: ale zase musím uznat, že toto:

    Kapitalistické společnosti se skutečně dostávají do dlouhodobé krize, kterou není možné v rámci těchto společností vyřešit. Příčinou ovšem není neomezené panství buržoazie. Podnikatelé se naopak dostali mezi utlačované. A socialisticky revolučním elementem není dělnictvo, nýbrž intelektuálové a státní byrokracie.

    ...je v podstatě geniální popis situace... protože já se skutečně (jako podnikatel) cítím utlačovaný - ale s nadějí na revoluční změnu se obracím pochopitelně na intelektuály a ne na "dělnickou třídu" (se kterou bych asi ani neuměl komunikovat - kdybych to uměl, asi budu úspěšný podnikatel a nebudu se cítit "utlačovaný", protože státní útlak je poměrně snadné buď "ochcat", nebo se dokonce místo utlačování nechat ještě rozpočtem ještě sponzorovat...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: V prvních třech dílech eseje jsme si připomněli, že žijeme v třídně rozdělené společnosti. Vládnoucí třída sestávající ze státních zaměstnanců, manažerů korporací a intelektuálů potřebuje k uhájení svého postavení přijímat opatření, která brání podnikat a která zastavují hospodářský růst.

    Podotýkám: Internet je realizovaná beztřídní utopie (pokud nepočítáš "třídu systémových administrátorů", tedy "bastard operators from hell", kteří teoreticky mají určitou moc...). To, že tady na sebe navzájem pokřikujeme s id FESTER je toho důkazem: jistě, ne všichni lidi mají čas takhle se online hádat - ale ne všechny by to taky vůbec bavilo, že jo. A právě v tom, že čelní mocenský střet byl nahrazený diskuzí, vidím já skrytou revoluci, která už proběhla, a není už cesty zpět: je to revoluce, která svrhla propagandu, reklamu a pí-ár (všech politických odstínů) a zcela to nahradila nelineární, neřiditelnou, nepředvídatelnou diskuzí. V podstatě jde o revoluci jednoho žánru proti jinému.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zakončení serie úvah
    [ SCHWEPZ @ Occupy Wall Street 99% Rusko 146%, Spanish indignados , Island constitution ]
    [ SCHWEPZ @ Occupy Wall Street 99% Rusko 146%, Spanish indignados , Island constitution ]

    Zde:
    Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení IV: Co přijde po kapitalismu
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-iv-co-prijde-po-kapitalismu/

    Zabýváme-li se tématem třídního panství, máme tendenci začít přemýšlet o revoluci. To je ovšem varianta, na kterou můžeme rovnou zapomenout. Dnešní vládnoucí třída – to není další senilní elita jakešovského typu. Jedná se o schopné, inteligentní a kreativní lidi, kteří mají dostatek prostředků, dostatek motivace a dostatečně silné přesvědčení o správnosti své věci, aby své panství uhájili. Navíc je to elita početná. Na straně vykořisťovatelů není horní jedno procento, nýbrž horních dvacet procent. Právě na tom je založen podvod nazývaný „Okupujte Wall Street“, spočívající v tom, že příslušníci vyšších tříd požadují, aby jim nižší třídy platily více než dosud. A víme také, že pokud k nějaké násilné revoltě nižších tříd přece jen dojde, odnášejí to převážně drobní obchodníci a obyčejní lidé, kteří parkují své renaulty na ulicích.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: jde hlavně o to, že konkurenční WikiLeaks/Assange/Manning klub má dost přísnou moderaci.

    hele, klub je teď tvůj, dělej jak myslíš.... je fakt, že já prostě záběr rozšířil až moc, a tím jsem přilákal troly. (Snad jen id FESTER byl dlouhodobě konzistentně jak radikálně proti Manningovi, tak radikálně proti Occupy - a byl tam schopen nacházet snad ještě více styčných bodů, než já :-) jako že jsou to všechno liberální teplouši a tak :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam