• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: proc by meli? Je to jen jeden ze stripku mozaiky. Nic se z toho vyvozovat neda.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: je to pouze ironizujici komentar - ne postreh. Krom toho je to obycejny novinar, ale narozdil od valne vetsiny, alespon vtipny a drzici krok s dobou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: předpokládám, že z toho vyplývá, že "příznivci hnutí Okupujte" jsou registrovaní, platí členské příspěvky, a každý blábol, který řeknou do médií, jim musí odhlasovat alespon' nadpoloviční většina ostatních "příznivců"? :-)

    ... to je skoro, jako by se v médiích objevila hláška "uživatelé serveru NYX berou drogy" :-) taky by si byl nadšený, co? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAKASHI:
    NAGASAWA: ... spíš jde o klasický princip, že když mají lidé práci, která je uspokojuje a/nebo dobře živí, tak pochopitelně nemají potřebu protestovat. Společnost, kde roste procento lidí, kde tomu bude jinak, bude jednoduše náchylnější k protestům všeho druhu.

    Miloš čermák sice není čůrák - ale jeho postřeh není v ničem objevný ani zábavný ani nový. Je to prostě jen nudný novinář, nic víc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Republicans increasingly worried about GOP’s Latino problem | Page Two | Scoop.it
    http://www.scoop.it/t/page-two/p/1454910031/republicans-increasingly-worried-about-gop-s-latino-problem
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rozhovor Hvížďala Bělohradský

    Bělohradský: Teď je dějinotvornou silou levice - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=737773

    Když jsme ten rozhovor pro MF Dnes dělali na začátku devadesátých let, globalizace byla neurčitým předmětem beze jména, který se sice zřetelně rýsoval na horizontu, ale ne ve své současné zločinné podobě - zločinné ve smyslu nadvlády oligarchií, které nemusí hrát žádnou hru podle demokraticky dohodnutých pravidel, protože vždy mohou emigrovat tam, kde ještě pravidla nejsou, kde „politika ekonomiku ještě nedostihla". Mnoho liberálů, jako třeba Dahrendorf nebo i Sartori, začalo ekonomickou globalizaci, nesenou trinitárním dogmatem „privatizace, liberalizace, vyrovnaný rozpočet", vnímat jako velkou hrozbu pro demokracii. Od poloviny devadesátých let i já považuji ekonomickou globalizaci kapitalismu v její převažující podobě za neslučitelnou s demokracií.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    NAGASAWA: prehlednul jsem slovicko "ciste", asi tak.. stane se
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAKASHI: odpovedel sis sam.
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    NAGASAWA: hadas spravne. a dodam, ze nejen tam. a nejen kvuli "politice" ;))
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    NAKASHI: hadam ze je curak ciste ve tvem okruhu pratel :)
    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    NAGASAWA: ano, Milos Cermak je curak a je to o nem znamo jiz dlouho :) diky za pripomenuti
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Miloš Čermák

    Dnesni protest proti vlade porada mimo jine Akcni spolek nezamestnanych. Chci za Reakcni spolek zamestnanych oznamit, ze my se nezucastnime.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Protest: Stop vládě – 19. 3. | proalt
    http://www.proalt.cz/?p=3218
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Příznivec hnutí Okupujte vyzval na Twitteru k zabíjení policistů  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/262263-priznivec-hnuti-okupujte-vyzval-na-twitteru-k-zabijeni-policistu.html?ref=stalo-se
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Okupanti Wall Street se vrátili, zadržela je policie - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/amerika/clanek.phtml?id=737649

    Newyorská policie v noci zatkla desítky demonstrantů, kteří si v Zuccottiho parku připomínali půl roku od vzniku protestního hnutí Okupujte Wall Street. Podle agentury Reuters policisté zasáhli ve chvíli, kdy se demonstranti v parku snažili obnovit stanové městečko, které zde na podzim stálo několik týdnů.

    Už v sobotu odpoledne se na Manhattanu konalo pod hlavičkou Okupujte Wall Street několik demonstrací a protestních pochodů. Část protestujících se při nich střetla s policisty a 15 lidí bylo zadrženo. Při střetech utrpěli tři policisté zranění. "Toto je naše jarní ofenziva. Lidé si myslí, že hnutí Okupujte je pryč. Je důležité, aby viděli, že jsme zpátky," prohlásil třicetiletý demonstrant Michael Premo, který se označil za mluvčího hnutí.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Nejsem vyloženě proti holešovické výzvě natož lidem kteří tam demonstrovali, ale prostě o proaltu jsem věděl dříve a zdá se mi že je to lepší rozcestník a spojovatel.. a jsou v něm angažováni zajímaví lidé jejichž názory a přednášky mě oslovili.. :)
    Nevím proč bych se měl akcí pořádaných holešovickou výzvou účastnit..

    Ale je fakt že proalt také není ve všem dokonalý :)
    Neinformoval o tom že je vstupné (a kolik) na přednášky které byly v městské knihovně.
    A některé akce jsou ve stejnou dobu:
    Daně, moc a spravedlnost – kvadratura kruhu? v Praze 19. 3. | proalt
    http://www.proalt.cz/?p=3268
    http://www.proalt.cz/?p=3259
    A člověk neví kam vyrazit :))
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Já nevím, mě se od začátku líbil proalt a lidé kteří se v něm angažovali.
    Zajímavé názory, přednášky atd.

    Slušný člověk Slávek Popelka | antikapitalista.cz
    http://www.antikapitalista.cz/Slusny_clovek_Slavek_Popelka

    Co by ale bylo, když by proalt svrhl vládu také nevím.
    Problém se netýká české republiky, ale celého kapitalismu a důsledků globalizace (nebo alespoň "západního" kapitalismu..).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: bavme se ale o tom, zda vůbec mám právo dosahovat prospěchu (úvěru, zisku) ze zcela anonymní činnosti, o jejíž podstatu se vůbec nezajímám - ano. a.s. je dohoda mezi investorem a podnikatelem, kde podnikatel vymenou za penize nabizi (s urictym rizikem) dividendny a/nebo zhodnoceni akcii. Pujcka je dohoda mezi tebou a bankou ze banka ti pujci penize a ty ji je vratis s nejakym urokem. Ani investor, ani banka nenese zodpovednost za pripadne tvoje prusery (ledaze bys treba za ty prachy postavil atomovky a oni o tom predem vedeli, a podobne) Jestli chces takovehle svobodne dohody mezi dvema lidma zakazovat, tahni do severni koreje.

    někomu to může připadat, že melu blbosti - ano.

    prvními "akciovými společnostmi" výslovně založenými za účelem osvobození investorů od rizik - ne. Vychodoindicka spolecnost (a podobne) mela i jine funkce a hlavne rizika nikoho nezbavovala, jen ho rozprostirala na vic lidi: kdyz se jedna z deseti lodi plujicich do Indie cestou potopi, je rozumejsi kdyz se deset obchodinku dohodne a posle jich tam deset spolecne, misto aby kazdej posilal svoji. V tom prvnim pripade budou mit sice o fous mensi zisky, ale nikdo nezkrachuje. Coz je v podstate princip pojistovny. Ty ti taky vadi?

    A btw, ohlede toho ruceni za skody: rekneme ze nekdo ma podil v sro rekneme sedmdesat tisic. Kdyz to sro zkrachuje, mel by dotycny podle tveho navrhu platit petinasobek sveho podilu?

    různé postoje k odpovědnosti za negativní externality - coz se obavam ze zase jen nerozumis tomu co je "negativni externalita". Kdyz auto vytvari spoustu smogu, tak to je negativni externalita protoze postihuje ty, kteri s tim nemaji nic spolecneho a je spravne ji nejak kompenzovat (treba emisni dani). Kdyz zkrachuje a.s. a jeji veritele nedostanou svoje penize protoze zadne nema a akcionari nemaji xchaosovu absurdni povinnost "rucit do vyse petinasobku cen akcii", tak to _neni_ negativni externalita, protoze s tou a.s. kazdej obchodoval dobrovolne a vedel ze to je a.s. a vedel jake ma zakladni meni a mohl si zjistit v jakem je stavu nez s ni zacal obchodovat. Platebni neschopnost te a.s. nedopada na vsechny vcetne nezucastenych, ale pouze na ty co vedomne a dobrovolne vstoupili do nejakeho vztahu s ni. (jo, jasne, lze vymyslet specialni pripady kdy krach a.s. dopadne i na nezucastnene, ale spousta z nich je pokryta jinak)

    Samozrejme, neco jineho je moralni hazard kdyz velka banka zhrabne zisky kdyz se dari a stat (my vsichni) ji podrzi kdyz se nedari. To za negativni extarnalitu brat zhruba muzes a je potreba to nejak osetrit. Kazdopadne to ale neni obecna situace kvuli ktere by bylo potreba zavadet pitomosti jako "akcionar ruci petinasobkem ceny akcii".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam