FESTER: .. však jsme z něj taky mimo Ameriku skoro všichni byli docela nadšený, zpočátku :-)
hele, tohle jsou fakt offtopic debaty, který se točej kruhu. já fakt nejsem moc kolektivista - jenže kromě toho, že nejsem v odborech, tak nejsem ani moc nadšený patřit "do té naší správný party" co mluví tím správným jazykem, chodí v neděli do toho správného kostela, apod.
fakt se cítím hodně spřízněný s kosmpolitními míšenci, emigranty, vystěhovalci, přistěhovalci, cestovateli, apod. všeho druhu: na jednoho takového, ze kterého se stane fundamentalistický islamista, totiž podle mě připadá 9 normálních, kteří jsou svým způsobem "normálnější", než typický příslušník svého rodného stáda kdekoliv na světě. mám spoustu známým mezi překladateli. čtu si na webu zprávy v angličtině (což není můj rodný jazyk), místo abych čuměl správně vlastenecky na bednu a nechal si vymývat mozek v češtině, apod. ... ostatně, paradoxně, i ty jsi emigrant... a já byl doma vedený k tomu emigranty spíš obdivovat a respektovat, než jimi nějak pohrdat... legrační.
ale je milé vědět, že i takto izolovaný, nekolektivistický, individualistcký jedinec může být pro někoho komouš. to fakticky potěší a pobaví :-)