• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Nejsem samozřejmě jediný, kdo si povšiml korelace mezi tím, jak byla uvolňována omezení toku mezinárodního kapitálu a tím, jak se začaly šířit finanční krize. Dani Rodrik z Harvardu na to začal upozorňovat již v 90. letech. Až donedávna tu byl ale protiargument, který tvrdil, že problém se týká pouze chudších zemí. Bohaté ekonomiky měly proti němu být z nějakého důvodu imunní a nehrozilo jim riziko toho, že do nich rychle přiteče velký objem peněz a poté je zase rychle opustí. Byla to jistě lákavá myšlenka, ale vývoj v Evropě ukazuje, že šlo spíše o přání."
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---

    Krugman: Globální kapitalismus se stane méně globální - Patria.cz
    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2299773/krugman-globalni-kapitalismus-se-stane-mene-globalni.html

    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Nejaka ta propaganda ...tentokrat ze Severni Koreje :-)

    Doporučuji všem: Propaganda (2012) | Wertyz Report
    http://wertyzreport.com/2013/02/07/doporucuji-vsem-propaganda-2012/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Bill Gates zkritizoval kapitalismus: na plešatost jde víc peněz než na malárii – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/ekonomika/296231-bill-gates-zkritizoval-kapitalismus-na-plesatost-jde-vic-penez-nez-na-malarii.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Wealth Inequality in America - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bradley Manning served democracy far better than the generals who want him sent to jail - Comment - Voices - The Independent
    http://www.independent.co.uk/voices/comment/bradley-manning-served-democracy-far-better-than-the-generals-who-want-him-sent-to-jail-8518338.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Activist arrested for wearing ‘Occupy Everything’ jacket — RT USA
    http://rt.com/usa/occupy-everything-jacket-arrest-798/
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    NAKASHI:

    Aneb jak rozhorceni a politicky protest vykastrovat od jeho politickych presahu a dostat ho do galerie moderniho umeni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Database documenting payouts to UK slave-owners to be launched for public use - Boing Boing
    http://boingboing.net/2013/02/25/database-documenting-payouts-t.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: tam je hlavně hodně zajímavé, kdo to je:
    Stéphane Hessel - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/St%C3%A9phane_Hessel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    poroba.. +3 za příspěvek, který když tu, tak vidím, že mi tam z vět vypadlo hned několik slov :-) potřeboval bych nějaké předtiskové redakční úpravy :-)

    samozřejmě na základní myšlence trvám: v jakémkoliv systému bude existovat disent. u nás na střední škole kdysi spolužáci protestovali proti provinném přezouvání do bačkor (mě to nevadilo, me to bylo v podstatě příjemné.. ale ve veřejném prostoru je to dnes už stěží představitelné, takové nařízení... zase třeba v mešitách je to norma :-))
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Jak došlo k tomu, že i velcí státníci naší doby nechali věci dojít až k takové degradaci základních hodnot, za které, jak připomínáte, lidstvo draze zaplatilo. Selhaly osobnosti nebo ti, kdo je zvolili?

    Ve skutečnosti politici podlehli ideologii volného trhu. Tedy: nechte trhy, ať samy řeší všechny naše problémy, a zejména nedopusťte, aby do toho zasahovaly vlády, nechte svobodně působit, jak to doporučuje Milton Friedman, tržní a finanční síly, a uvidíte, jak z toho budou mít všichni prospěch. Neosvědčilo se to. Dnes prožíváme nejhorší krizi za posledních padesát let, což je nepopiratelný fakt. Nemůžeme z toho přitom vybřednout jinak, než že znovu nastolíme demokratické hodnoty.
    "Už nežijeme v demokracii," říká Stéphan Hessel — Osobnosti na ČT24 — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/169214-uz-nezijeme-v-demokracii-rika-stephan-hessel/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: ale ani "kapitalismus" v dnešní podobě netrvá extra dlouho - samotné korporace jsou poměrně nový vynález, i poměrně velké továrny byly často až do poloviny 20.století v opravdu "soukromých" rukou (ale málo se ví, že nejvyšší stupeň daňové progrese např. v USA v 50tých letech byl současně až 90%). v podstatě lze akcie chápat jako decentralizovanou formu vlastnictví, oddolnější proti snahám vynutit si právě třeba právě větší daňovou progresi u přímočaře dosaženého zisku)

    takže určitě: dnešní podoba korporátního kapitalismu, která se dost vzdaluje i své vlastní rétorice, a je dnes hodně kolektivistický/masový (zaměstnanci sedící v openspacech, dopravní zácpy, masivní vyjadřování konsensu, sdílení přes facebook...) určitě skončí - a to možná i docela brzo (stačí si představit dopad technologií jako 3D tisk nebo bitcoin.. nemluvě o exotičtějších variantách, které možná máme na dosah ruky)

    otázka je, jestli vznikne systém, ve kterém nebudou existovat konfontační proudy různého druhu, z různého důvodu. vezmi si třeba jen různé protesty automobilistů proti např. omezení rychlosti, které mají často charakter kolektivního aktivismu. no a třeba i bitcoin je vlastně kolektivní protest proti zdanění.

    takže spíš se budeme bavit o tom, jak se "aktivismus" i "protesty v rámci něj" budou dále kultivovat... určitě se boj o ovládnutí médií přenese nějakým způsobem na sociální sítě, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    40% of Americans Now Make Less Than 1968 Minimum Wage | The Contributor
    http://thecontributor.com/40-americans-now-make-less-1968-minimum-wage
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    KERRAY: Tohle je úchvatný článek. Díky, díky!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) španělské hnutí Indignados představuje jednu formu protestů – bylo to v mnoha ohledech velice omezené liberální hnutí, které nemělo veliký dopad. Daleko agresivnější protesty se odehrály kupříkladu v Řecku, kde byla přímá konfrontace se státem a s policií součástí politické koncepce. Ve Velké Británii studenti také bojovali s policií a v Chile, jak jistě víte, bylo hnutí rovněž velmi antagonistické. Ve Spojených státech hnutí vypadala spíše různorodě. Některé okupace byly extrémně nenásilné, chvíli odolaly, a když bylo lidem řečeno, aby odešli, tak odešli. Některé měly zase charakter více konfrontační. Okupace, na které jsem se podílel, se nazývala Occupy Oakland a byla asi nejkonfliktnější. Často docházelo ke střetům s policií a také byl použit slzný plyn, gumové projektily a různé jiné zbraně. Ale ne námi.

    Joshua Clover: Kapitalismus nebude trvat věčně | Socialistická Solidarita
    http://www.socsol.cz/2013/rozhovory/joshua-clover-kapitalismus-nebude-trvat-vecne


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam