• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SCHWEPZ: ale ani "kapitalismus" v dnešní podobě netrvá extra dlouho - samotné korporace jsou poměrně nový vynález, i poměrně velké továrny byly často až do poloviny 20.století v opravdu "soukromých" rukou (ale málo se ví, že nejvyšší stupeň daňové progrese např. v USA v 50tých letech byl současně až 90%). v podstatě lze akcie chápat jako decentralizovanou formu vlastnictví, oddolnější proti snahám vynutit si právě třeba právě větší daňovou progresi u přímočaře dosaženého zisku)

    takže určitě: dnešní podoba korporátního kapitalismu, která se dost vzdaluje i své vlastní rétorice, a je dnes hodně kolektivistický/masový (zaměstnanci sedící v openspacech, dopravní zácpy, masivní vyjadřování konsensu, sdílení přes facebook...) určitě skončí - a to možná i docela brzo (stačí si představit dopad technologií jako 3D tisk nebo bitcoin.. nemluvě o exotičtějších variantách, které možná máme na dosah ruky)

    otázka je, jestli vznikne systém, ve kterém nebudou existovat konfontační proudy různého druhu, z různého důvodu. vezmi si třeba jen různé protesty automobilistů proti např. omezení rychlosti, které mají často charakter kolektivního aktivismu. no a třeba i bitcoin je vlastně kolektivní protest proti zdanění.

    takže spíš se budeme bavit o tom, jak se "aktivismus" i "protesty v rámci něj" budou dále kultivovat... určitě se boj o ovládnutí médií přenese nějakým způsobem na sociální sítě, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    40% of Americans Now Make Less Than 1968 Minimum Wage | The Contributor
    http://thecontributor.com/40-americans-now-make-less-1968-minimum-wage
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    KERRAY: Tohle je úchvatný článek. Díky, díky!
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    (...) španělské hnutí Indignados představuje jednu formu protestů – bylo to v mnoha ohledech velice omezené liberální hnutí, které nemělo veliký dopad. Daleko agresivnější protesty se odehrály kupříkladu v Řecku, kde byla přímá konfrontace se státem a s policií součástí politické koncepce. Ve Velké Británii studenti také bojovali s policií a v Chile, jak jistě víte, bylo hnutí rovněž velmi antagonistické. Ve Spojených státech hnutí vypadala spíše různorodě. Některé okupace byly extrémně nenásilné, chvíli odolaly, a když bylo lidem řečeno, aby odešli, tak odešli. Některé měly zase charakter více konfrontační. Okupace, na které jsem se podílel, se nazývala Occupy Oakland a byla asi nejkonfliktnější. Často docházelo ke střetům s policií a také byl použit slzný plyn, gumové projektily a různé jiné zbraně. Ale ne námi.

    Joshua Clover: Kapitalismus nebude trvat věčně | Socialistická Solidarita
    http://www.socsol.cz/2013/rozhovory/joshua-clover-kapitalismus-nebude-trvat-vecne


    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    Indiánská stezka: IDLE NO MORE - domorodé národy přestávají nečinně přihlížet a táhnou do boje
    http://indianskastezka.blogspot.cz/2013/01/idle-no-more-domorode-narody-konci-se.html
    a
    First Peoples Worldwide » Cree Youth Journey 1,100km for Unity
    http://firstpeoples.org/wp/cree-youth-journey-1100km-for-unity/

    Idle No More je grassroots hnuti za prava puvodnich obyvatel Kanady, ale presahuje do univerzalnejsich otazek vztahu lidi k pude, vztahum spolecnosti ke svym mensinam a vyrovnani se z dusledky kolonizace. Socio-ekonomicky stav mnoha jednotlivcu, rodin i komunit z rad prvnich narodu v Kanade je uz delsi dobu kriticky (Kanada se v tomto ukazately propadne ze 4. mista na 72. misto na svete, pokud se prumer pocita jen z puvodnich obyvatel.) Kanadska pravicova konzervativni vlada je hodla dale kratit na jejich pravech a mimo jine usnadnovat komercni tezbu zdroju na jejich uzemich. Toto jednani vseobecne i specificky porusuje jejich vlastni kanadskou ustavu, smlouvy s jednotlivimi narody a rezoluci OSN o zachazeni s puvodnimi obyvateli.
    FESTER
    FESTER --- ---
    DOOMBRINGER: lsam ses blbecekmty zkurvenej kretene
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    FESTER: Blbecku, nez tady zacnes postovat naprosty kraviny, zjisti si svoje zdroje. http://www.snopes.com/college/exam/socialism.asp
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    XCHAOS: nojo, island, tam je mozne vsechno..
    Meet the Coolest Mayor in the World | Messy Nessy ChicMessy Nessy Chic
    http://www.messynessychic.com/2012/11/28/meet-the-coolest-mayor-in-the-world/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Iceland Kicked Out FBI Agents Who Flew in Unannounced to Investigate WikiLeaks Operations in the Country | Cleveland Leader
    http://clevelandleader.com/node/20013
    FURIUS
    FURIUS --- ---
    Anticopyright
    http://anticopyright.antifa.cz/
    zdroj filmu a dokumentu
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Disent je palivem pro motor pokroku. Věci se nemění, pokud lidé opravdu nezatlačí na změnu," říká v rozhovoru s amerikanistou Kryštofem Kozákem Ralph Young z Temple University, autor knihy Dissent in America a v současnosti hostující profesor na Katedře amerických studií FSV UK. O Tea Party, o Occupy Wall Street, o tom, proč je tak důležité, aby disent rozšiřoval dimenzi uvažování a rozpor nutný pro dialog. Rozhovor poskytuje výjimečný vhled nejen do formování a historie amerického disentu, ale na politickou konstituci USA vůbec.

    Jak se daří disentu v USA?
    http://www.blisty.cz/art/67100.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tvrdě pracovat nestačí

    Václav Klaus ve svém již posledním novoročním projevu vyslovil řadu tezí, které dokonale zakrývají povahu současné společnosti. Patří k nim i jeho tvrzení, že je třeba více pracovat, máme-li se mít lépe.

    Bylo by to krásné, ale bohužel takto společnost nefunguje. Nedávno byla publikována data o vývoji příjmů ve Francii. Je z nich patrné, že vývoj životní úrovně nesouvisí tolik s tím, jak tvrdě kdo pracuje, ale mnohem více je dán tím, jak vysoko člověk stojí v hierarchii moci.


    Jestliže za střední vrstvy považujeme 60 procent populace, která stojí pod pětinou nejbohatších a nad pětinou nejchudších, pak vidíme, že příjmy těchto lidí (mnozí z nich jsou vysokoškolsky vzdělaní) během posledních dvaceti let stagnují. Zcela bez ohledu na to, jak usilovně pracují.

    U hrstky těch nejlépe odměňovaných je to právě naopak. V posledních letech se příjmy jednoho procenta nejlépe placených zvedly o 19 procent. Za stejnou dobu se příjmy jedné desetiny procenta nejlépe placených zvedly o 32 procent. A příjmy jedné setiny procenta těch úplně nejlépe placených vylétly dokonce o 43 procent. Hrstka nejlépe odměňovaných manažerů a lidí činných především v oblasti finančnictví zvyšuje své příjmy stále rychleji a do stále nedozírnějších dálek se vzdaluje všem ostatním.


    Jak poznamenávají autoři jedné z těchto studií, s přihlédnutím k těmto skutečnostem bude třeba přehodnotit některá klišé a zavrhnout hloupé stereotypy. Zastaralý slogan, podle kterého "je nutno pracovat tvrději, aby člověk více vydělával", bude třeba nahradit jiným a mnohem pravdivějším rčením: "Je třeba vystoupat v hierarchii co nejvýše, aby člověk více vydělal."

    Ale jsou i země, kde není třeba šplhat v pyramidě řízení co nejvýše. Stačí si nakrást a pak trpělivě čekat na amnestii. Francouzi se mají od takových zemí ještě hodně co učit.
    (Prof. PhDr. Jan Keller, CSc.,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Obama: "My, občané, chápeme, že naše země nemůže být úspěšná, pokud se v ní daří jen zmenšující se skupině bohatých a ostatní bojují o přežití"
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "(...) A tak jejími ústy příliš často hovoří bankéři a velké právní kanceláře. Obrazně řečeno je politika v eurokrizi „předformulována“ u Goldman Sachs. Proto se politika prvořadě snaží chránit evropský finanční průmysl a důsledkem je, že ze severu na jih Evropy se transferují peníze ku prospěchu finančních aktérů."

    Petr Robejšek: Evropské státy prodávají suverenitu za německé peníze | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/petr-robejsek-evropske-staty-prodavaji-za-nemecke-penize-suverenitu/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    repost

    IF YOU'VE ever suspected politics is increasingly being run in the interests of big business, I have news: Jeffrey Sachs, a highly respected economist from Columbia University, agrees with you - at least in respect of the United States.

    In his book, The Price of Civilisation, he says the US economy is caught in a feedback loop. ''Corporate wealth translates into political power through campaign financing, corporate lobbying and the revolving door of jobs between government and industry; and political power translates into further wealth through tax cuts, deregulation and sweetheart contracts between government and industry. Wealth begets power, and power begets wealth,'' he says.

    Sachs says four key sectors of US business exemplify this feedback loop and the takeover of political power in America by the "corporatocracy''.

    The four business gangs that run the US | smh.com.au
    http://m.smh.com.au/business/the-four-business-gangs-that-run-the-us-20121230-2c1e2.html
    FESTER
    FESTER --- ---
    NYC Police Bust Occupiers With Cache Of Weapons And Bomb Making Materials…



    Woman of privilege and beau charged with having bomb material in Greenwich Village apartment - NYPOST.com
    http://www.nypost.com/p/news/local/manhattan/bombmaking_in_the_village_LoRDqNzP02SDZyfC1pLVXN

    Number of Tea Partiers busted with bomb making materials stuck at zero.

    NAKASHI
    NAKASHI --- ---
    Sedm lekcí z katastrofy hnutí Occupy
    http://blisty.cz/art/66712.html

    "Občanský protest je cosi jako povstalecká operace vedená nenásilnými prostředky - a řada zásad, které platí pro povstání, platí i pro občanské protesty. Jednou z nejdůležitějších je vyhýbání se "rozhodující bitvě", pokud na ni nejsme skutečně připraveni. Tuto zásadu Occupy nedodrželo, ale postavilo ji na hlavu. Právě tím umožnilo protistraně bezprecedentní mobilizaci zdrojů proti jasně definovanému cíli. Podobné situace budou i napříště v naprosté většině případů končit neúspěchem. "
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Pirátské Noviny - Islandští bankéři odsouzeni za operace, které vedly k finanční krizi
    http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=697414
    FESTER
    FESTER --- ---
    NAKASHI: tezka realita... zato tvy komunisticky prispevky jako ten posledni you tube ovsem ma vahu ze.. tak jsem ti odpovedel co je to za lidi a hned u tebe troll...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam