• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    JORIM
    JORIM --- ---
    EKIM: Nejsem si jistý, jestli ten příspěvek něco znamená, nebo jde pouze o surrealistickou poezii. Každopádně, na mou otázku to neodpovídá.
    EKIM
    EKIM --- ---
    JORIM: No vzhledem k tomu že ,,nejbohatším,, člověkem světa je Bill Gates ... no a nevobložil on tenkrát někoho? Ikdyž v té době se tomu říkalo bussines. Svět co plodí knihy o drahém kamení, svět jehož součástí jsou války. Příklad je gaza a spoiler s vystoupením Billa, kde říká chudoba do r.2035 nebude existovat. Také bych chtěl vědět jak se omluvit obětem testování nových zbraní. Myslim že kdyby se mi někdo přišel omluvit, že mi pozabíjel příbuzné a kamarády.,, Prostě jsem chtěl vědět jestli bychom vám nemohly pomoc trochou fosforu? mno a,, I kdyby se pro takové skutky našlo v srdci odpuštění, myslíš že by stačilo 21let?
    JORIM
    JORIM --- ---
    SCHWEPZ: EKIM: Jsem zmatený... Oni ten majetek někomu ukradli? Či ho získali podvodem? Nepoctivě? Nebo ho snad zneužívají k trestné činnosti?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tři muži budou postaveni před soud, že "ukradli" vyhozené potraviny z popelnice u supermarketu
    http://www.blisty.cz/art/71957.html

    Britská prokuratura tvrdí, že je ve veřejném zájmu, aby muži, kteří si vzali jídlo z popelnice, byli stíháni za krádež.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EKIM
    EKIM --- ---
    Oxfam: Nejbohatších 85 lidí dnes vlastní 33 bilionů Kč
    http://www.blisty.cz/art/71823.html
    DALIBOR
    DALIBOR --- ---
    snad to není úplně OT, natáčel jsem o okupovaném divadle http://artycok.tv/lang/cs-cz/24424/teatro-valle-occupato
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Oxfam ve své zprávě poukazuje na to, že nejbohatších 85 lidí na světě vlastní celkem bohatství v hodnotě 1 bilionu liber (cca 33 bilionů Kč).

    Je to tolik, kolik celkem vlastní 3,5 miliardy nejchudších obyvatel na této Zemi.

    Oxfam: 85 richest people as wealthy as poorest half of the world | Business | theguardian.com
    http://www.theguardian.com/business/2014/jan/20/oxfam-85-richest-people-half-of-the-world
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    repost

    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    O svobodě shromažďovací v České republice
    http://blisty.cz/art/71624.html
    EKIM
    EKIM --- ---
    Slepá skvrna systému | č. 3 | 2013 | archiv - A2 – zvíře nikdy nespí
    http://www.advojka.cz/archiv/2013/3/slepa-skvrna-systemu
    GUSTAVTUTRE
    GUSTAVTUTRE --- ---
    BBC News - Iceland jails former Kaupthing bank bosses
    http://www.bbc.co.uk/news/business-25349240
    MTO
    MTO --- ---
    S_TEJK: kazdopadne dobrej zmatek. uvidime co se s toho vyvrbi...
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Itálie: Fašismus na vidlích | Presseurop.eu: European news, cartoons and press reviews
    http://www.presseurop.eu/cs/content/article/4403701-fasismus-na-vidlich
    MTO
    MTO --- ---
    patri sem to co se deje v Italii?

    http://www.zemavek.sk/2013/12/na-rim/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "K inovacím dospějete, jen pokud můžete volně dýchat. Děti v Americe nejsou trestány, ale naopak odměňovány za to, že se nebojí nabourávat stávající pořádky"

    prohlásil viceprezident J. Biden v Číně v rámci proslovu ke studentům
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    The lies behind this transatlantic trade deal | George Monbiot | Comment is free | The Guardian
    http://www.theguardian.com/.../2013/dec/02/transatlantic-free-trade-deal-regulation-by-lawyers-eu-us

    Jak nám Evropská komise lže o obchodní dohodě, která bude mít katastrofální následky pro všechny
    http://www.blisty.cz/art/71238.html

    Plány na vytvoření jednotného trhu mezi Evropskou unií a USA umožní korporacím, aby žalovaly vlády u tajných panelů, které budou mít pravomoci větší než soudy a parlamenty
    EKIM
    EKIM --- ---
    Ekonom spočítal: Češi přišli kvůli ČNB o 76 miliard během jednoho dne | EuroZprávy.cz - Aktuální události z domova i ze světa
    http://ekonomika.eurozpravy.cz/...nom-spocital-cesi-prisli-kvuli-cnb-o-76-miliard-behem-jednoho-dne/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JORIM: cílem nebylo podpořit banky, ale upozornit na fungující praxi, kdy vymahatelské firmy vykupují nesplacené dluhy za desetinu své hodnoty, tedy dluh každé jedné libry za 10 pencí a předpokládají, že se jim "různými druhy teroru" podaří od dlužníků dostat asi 20 procent nesplacených dluhů. Je to velmi lukrativní podnikání, má roční hodnotu asi 800 milionů liber (25,6 miliard Kč) ročně. Tím netvrdím, že dělat dluhy je v pořádku, to by bylo na delší rozbor.

    ***

    Btw. tohle je taky zajímavý fenomén - někteří sociologové tomu říkají KRIMINALIZACE CHUDOBY

    "V USA řeší sociální problémy jednoduše tím, že už více než dva miliony chudých lidí zavřeli od počátku 80. let do vězení. Naprostá většina tamějších vězňů jsou mladí, málo kvalifikovaní lidé černé pleti. Tímto způsobem si v USA vydatně snížili míru nezaměstnanosti oproti Evropě.Existují dokonce grafy, které dokládají, že např. výdaje na sociální bydlení klesaly v jednotlivých státech Unie stejným tempem, jakým rostly výdaje na stavbu a provoz vězení. Vězení se stává sociálním bydlením těch nejnižších vrstev. Přitom až třetina vězení je ve Spojených státech už zprivatizována, takže z kriminalizace chudoby bohatnou majitelé věznic. Čím více lidí končí za mřížemi, tím více peněz pro provozovatele vězení ze státních dotací plyne."

    Dokonce v USA řešili případ soudce, který měl kamarády majitele soukromé věznice a tam jim "posílal" nějaké juvenilní delikventy a vandaly, za pitominy drakonické tresty, a nechal je vydělat.

    Americké firmy, které podnikají v oblasti soukromých vězení, se stále častěji zaměřují na export svých služeb. Jak vyplývá ze zprávy organizace The Sentencig Project, jež má své sídlo ve Washingtonu a pomáhá vězňům, sporný experiment soukromého vězeňství praktikují dnes americké firmy v tuctu států světa.
    USA exportují soukromá vězení. Levnější ale nejsou | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...ka/usa-exportuji-soukroma-vezeni-levnejsi-ale-nejsou_281841.html#.UoSDBBzckYI

    A tahle studie je taky zajímavá:

    Víc než tři tisíce vězňů si v USA odpykává doživotní trest bez možností propuštění za nenásilné trestné činy. Třeba za krádeže či držení drog. Upozorňuje na to organizace American Civil Liberties Union. Děje se tak podle ní hlavně kvůli tvrdým zákonům ze 70. až 90. let nastoleným hlavně v rámci boje s drogami.

    https://www.aclu.org/files/assets/111213a-lwop-complete-report.pdf
    Za krádež bundy doživotí. USA drží nadosmrti pod zámkem i drobné zloděje - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...iklad-za-kradez-bundy-1ul-/zahranicni.aspx?c=A131113_145737_zahranicni_ipl
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam