• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    SCHWEPZ: jojo, začíná hezké počasí.. :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Už téměř dva týdny v centru Paříže kempuje několik stovek demonstrantů. Ti se schází především k večeru a pak celou noc debatují.
    Původně se mladí Francouzi začali scházet na protest proti nepopulární reformě pracovního trhu. Brzy ale jejich setkávání nabralo mnohem širší směr - protestují tak například proti korupci nebo sociální nerovnosti.
    Z Paříže se hnutí rozšířilo také do dalších měst.

    Mladí Francouzi téměř dva týdny protestují v centru Paříže. V zemi možná vzniká nové hnutí rozhořčených |
    http://zahranicni.ihned.cz/...ozhorcenych-mladi-francouzi-temer-dva-tydny-protestuji-v-centru-parize
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    V historii společnosti zkolabovaly, protože bohatí neplatili daně. Nesmíme dopustit, aby po zveřejnění Panama Papers nedošlo k nápravě, argumentuje Paul Mason. Italskému městu Perugia se vyhnula renesance, protože tamější bohatí přestali platit daně. Elita v Perugii se stala uzavřenou vrstvou mafiánů, kteří vydělávali na žoldácké práci v zahraničí, žárlivě střežila rodinné dědictví, potlačovala sociální mobilitu. Něco vám to možná připomíná, píše Paul Mason.

    Panama Papers nejsou jen politický skandál, ukazují hlubší nemoc. Globalizovaný kapitalismus se stal organizovanou a legalizovanou formou korupce, v němž práce manažera, vynálezce a podnikatele je až na druhém místě, po lidech, pro něž "jejich bohatství pracuje" - pokud možno v jurisdikci, kde je nikdo nevidí.

    Smash the mafia elite: we should treat offshore wealth as terrorist finance | Paul Mason | World news | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...1/smash-uk-mafia-elite-treat-offshore-wealth-terrorist-finance-perugia
    Měli bychom zacházet s offshoreovým bohatstvím tak jako s financemi teroristů | 12. 4. 2016 | Britské listy
    http://www.blisty.cz/art/81887.html
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SCHWEPZ: jo, to rikam uz dlouho: kdyby elita nekradla ve velkem, nikoho nebudou zajimat nejake socialni davky atd.. a prachu bude dost.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro DR o Panama Papers i daňových rájích popisuje kroky, které je třeba dle něj podniknout. Pokud bohatí daní v Karibiku, na veřejné služby zákonitě chybí peníze.

    David Ondráčka: Hlavní zpráva Panama Papers? Část elity nás okrádá - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/.../22710-david-ondracka-hlavni-zprava-panama-papers-cast-elity-nas-okrada

    ...JEN PRO PŘEDSTAVU Na daňových únicích přicházejí členské země unie podle Evropské komise ročně o více než jeden bilion eur, tedy asi 27 bilionů korun"
    srovnejte třeba s penězi vynakládanými na řešení migrační krize (nejen uprchlické tábory, hot-spoty ap. ale i 6 miliard pro Turecko ap.), s penězi vynaloženýnými na záchranu euro.bank "too big too fail" (desítky až stovky miliard eur) a s penězi které chybějí na...

    podle kvalifikovaných analytických odhadů TRANSPARENCY int. u nás "pseudo-elity" a jejich kamarila "odkloní" do svých kapes 100-150 miliard korun ročně.
    ROZPOČET ČR JE NĚCO PŘES BILION, takže se jedná o desetinu peněz z národního rozpočtu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Panama Papers turn up heat on Iceland PM over offshore holdings
    http://www.ft.com/cms/s/0/30ed262c-fa44-11e5-8f41-df5bda8beb40.html#axzz457vELNei

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poslední týden zažívá Francie nebývalou vlnu pouličních protestů, které svým charakterem připomínají to nejlepší z dob Occupy Wall street.

    Francie nespí | A2larm
    http://a2larm.cz/2016/04/francie-nespi/

    V následujících dnech se uvidí, jaké konkrétní požadavky bude hnutí formulovat a jestli se promění v nějakou politickou sílu i za cenu hierarchizace, nebo zůstane u samosprávných veřejných shromáždění, která budou dále nabývat na síle.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    UNAOIL: World's biggest bribe scandal
    http://www.theage.com.au/interactive/2016/the-bribe-factory/

    Tomu se říká pech. Novináři z Fairfax Media a The Huffington Post půl roku pracovali na odhalení - jejich slovy - největšího korupčního skandálu světa: o tom, jak firma Unaoil podplácela vlády zemí Afriky a Asie, aby ropným společnostem zajistila výhodné kontrakty.

    Dva dny po tom, co svá zjištění zveřejnili, vyšlo na svět zjištění o obřím zneužívání daňových rájů ‪panamapapers‬ a skandál Unaoil najednou nikoho nezajímá.

    Obří korupce při těžbě ropy a zemního plynu znamenala mimo jiné také to, že zisky z této těžby nezůstávaly v těchto zemích, ale byly vyváděny mimo, a už tak těžce zkoušené země jako Irák, Jemen nebo Libye, přestože bohaté na přírodní zdroje, se utápěly do další chudoby, korupce a chaosu, který vedl k nestabilitě a růstu extrémismu. Mimo jiné tím potvrzuje, že to zdaleka nemusí být jen vojenské zásahy, ale také "běžný byznys", co má potenciál destruovat rozvíjející se státy.



    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dvanáct současných nebo minulých hlav států světa, 128 dalších významných politiků, řada jejich přátel či příbuzných a navíc nepřeberně různých podnikatelů. Takovou strukturu má skupina lidí, jež měla dle zatím publikovaných odhalení využívat v letech 1977-2015 služeb panamské právně-poradenské společnosti Mossack Fonseca, která je jednou z největších firem na světě zajišťujících zakládání a správu offshorových společností – tedy vyvádění peněz do daňových rájů a případné praní ilegálně vzniklé části z nich.
    Putin, Assad i Porošenko. Skandál Panama Papers ukazuje na všechny strany - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/...putin-assad-i-porosenko-skandal-panama-papers-ukazuje-na-vsechny-strany

    ****

    1) Že existují daňové ráje jistě není žádné tajemství ani překvapení. Panama Papers ale odhalují několik zásadních věcí. Za prvé rozsah: jen tato právní kancelář - je "čtvrtá největší", ale podobné operace dělají stovky kanceláří - vytvářela čtvrt miliónu (!) společností, které byly pouze prázdnými schránkami pro účely typicky daňových optimalizací, odhalených dokumentů bylo 11 miliónů (sama právní kancelář "uklidňuje klienty", že unikla jen "malá část" dokumentů). Jen z ČR se jednalo o cca 300 osob a několik desítek tisíc dokumentů. Za druhé z dokumentů vyplývá, co všechno se přesně dělalo a jak, v jakém množství a objemu. Za třetí, což bude zřejmě nejexplozivnější, jakých konkrétních osob se to týkalo a co tyto osoby prováděly.

    2) Právě tak není překvapením, že mezi osobamy, které využívaly daňových rájů, jsou nejvyšší představitelé ze zemí, kde bez úplatku pomalu ani nepřejdete křižovatku na zelenou: Rusko, Ukrajina, Egypt, Libye či Sýrie. Překvapením ale je, že těchto služeb využíval například islandský premiér nebo otec současného britského premiéra. Zdroje tvrdí, že je v tom namočeno 72 hlav států: myslím, že budou padat hlavy a nebude jich málo. (Chudák islandský premiér zřídil offshore společnost pro zacházení se svým dědictvím a nejspíše se nedopustil ničeho nezákonného, ale nejspíš to odnese i tak).
    Právě tak budou s největší pravděpodobností budou na povrch vyplouvat jména známých celebrit, sportovců či "úctyhodných" podnikatelů. Seznam uvádí 29 lidí ze seznamu 500 nejbohatších osob planety nebo třeba taky fotbalistu Messiho.

    3) Podstatné: je tato činnost legální nebo nelegální? Obojí. Metody "daňové optimalizace" využívají platných zákonů, mohou být sice nehezké a eticky sporné, ale zákonné; právě tak ale mohou být za hranou zákona. Než samotné offshore procesy je potřeba posuzovat samotný nabytý majetek: pokud jej do offshoru uloží podnikatel, který jej získal férovým podnikáním, je to zcela něco jiného než když přes Panamu protečou dvě miliardy dolarů pro Putina, který má jediný legání příjem z prezidentského platu (Putin v roce 2013 přiznal celkový příjem 1.52 mil. Kč, na uvedené dvě miliardy by tedy musel prezidentovat asi 1200 let).
    Právě peníze veřejně činných osob budou ostře sledované, protože budou-li výrazně přesahovat jejich mzdy, není pro to prakticky jiné vysvětlení než že a) pocházejí z korupce, b) cílem použití offshoru bylo skrýt jak původ peněz, tak jejich vlastníka.

    4) Další podstatné: pojem "daňový ráj" je v tomto spíše zavádějící. Ještě spíše než o nezdanění výnosu jde o to, že v těchto proslulých offshore lokacích jsou nedohledatelní vlastníci a nevysledovatelné též samotné převody peněz. Offshore lokace nejsou součástí mezinárodních finančních systémů, jako je ESD (European Savings Directive) v Evropě; offshore státy či domicily odmítají sdělovat jakékoli informace, nespolupracují s vyšetřujícími orgány EU nebo USA, nevydávají podezřelé osoby atd.

    5) Panama Papers ukazují hezky černé na bílém, jak v některých případech probíhala malá domů. Státní peníze (v bance kontrolované státem, jiná aktiva státu či města) se bez řádného zajištění a ručení půjčily nějaké firmě, tato firma s domicilem v daňovém ráji zase poslala peníze dál a pak zase dál, nakonec skončily v offshore společnosti, kterou vlastnil ten člověk, který půjčku podepsal. Firma, která si peníze půjčila, je nevrátila a zkrachovala. Offshore lokace tak posloužila k zakrytí peněžních toků a vlastního ilegálního jednání. Toto se dle Panama Papers dělo např. u ruských bank.

    6) Další častá využití offshore společností
    a) U manželských párů, z nichž jeden je bohatý a nechce riskovat dělení majetku při rozvodu.
    b) U režimů, které jsou pod mezinárodními sankcemi k provádění zakázaných obchodů, vyvádění peněz atd.
    c) K praní špinavých peněz, tj. k legalizaci peněz získaných jinou trestnou činností
    d) K vyhýbání se placení daní: výnos je poslán do daňového ráje, není tedy zdaněn (schránka v daňovém ráji nafakturuje fiktivní činnosti a tím pádem inkasuje), schránka pak koupí nemovitosti či jiná aktiva ve prospěch konkrétního beneficienta atd.

    7) Zcela nepochybně zahájí daňové úřady evropských i dalších zemí rozsáhlá vyšetřování (zřejmě již mají kompletní Panama Papers k dispozici) a bude se danit a budou se doměřovat pokuty, které mohou být i obrovské. Žádný stát si nenechá ujít příležitost dostat zpátky domů miliardové sumy.

    8) Dopad se týká i obřích evropských bank, jako je HSBC, Credit Suisse, UBS nebo Societe Generale (vlastník Komerčky). Tyto banky dle Panama Papers pomáhaly zakládat svým klientům offshorové bankovní účty a provádět transakce, a to v tisících případů.

    9) Jak může offshore byznys tak "prosperovat", že jej bezproblémově využívají stovky tisíc lidí a že kromě neetických, ale legálních využití slouží i k zakrývání evidentně kriminálních aktivit? Jakkoli je boj proti němu obtížný, je zřejmé, že snaha je často jen předstíraná. Řada věhlasných offshore rájů patří mezi britská zámořská teritoria, tj. pod britskou jurisdikci (např. i ony vyhlášené "Kajmany", Isle of Man atd). Britská vláda verbálně slavnostně vyhlašuje boj proti daňovým rájům, zatímco otec britského premiéra je sám využívá. Je nepochybně možný a realizovatelný daleko tvrdší postup, ale není k němu evidentně ona pověstná "politická vůle": běžní voliči problém podceňují a ti neběžní z něj naopak velmi těží.


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Unprecedented Leak" Exposes The Criminal Financial Dealings Of Some Of The World's Wealthiest People | Zero Hedge
    http://www.zerohedge.com/...d-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TTIP není smlouva upravující obchodní vztahy mezi Evropou a USA, jak se můžeme dozvědět z oficiálních zdrojů. Ve skutečnosti se jedná o smlouvu upravující vztahy mezi občany a korporacemi - a to silně v neprospěch občanů.

    Chcete-li se dozvědět více, zde je rozsahem sice delší, ale velmi poutavá diskuse o nejdůležitějších aspektech TTIP.

    TTIP
    https://www.youtube.com/watch?v=WD7VHxSoBZs
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TTIP: Big business and US to have major say in EU trade deals, leak reveals | Business News | News | The Independent
    http://www.independent.co.uk/...nd-us-to-have-major-say-in-eu-trade-deals-leak-reveals-a6937141.html

    Členské státy EU i Evropský parlament budou v rámci dohody zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) „odstaveny stranou“ ve prospěch velkého byznysu a zájmů Spojených států.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    V ekonomice, kde je návratnost kapitálu vyšší než míra růstu hospodářství, poroste zděděné bohatství vždycky rychleji než bohatství, které si lidé vydělají
    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...odvod-a-klam-pp8-/recenze.aspx?c=A160315_180825_pozice-recenze_lube
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Na Islandu či ve Švýcarsku, se ozývají hlasy, aby banky přišly o pravomoc tvořit peníze. Švýcarské iniciativě Vollgeld požadující stoprocentní krytí vkladů se koncem loňského roku podařilo získat na 100 tisíc podpisů k referendu na toto téma. Hlasování o „vykleštění“ bank – staly by se jen úschovnami peněz – čeká Švýcary příští rok.
    Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/...vo-vytvaret-penize-fqz-/tema.aspx?c=A160313_212836_pozice-tema_lube

    * Podle kritiků to bylo riskantní chování bank – jejich nezodpovědné poskytování úvěrů –, co způsobilo nejednu finanční krizi, a proto by měly o tuto schopnost přijít

    * Finanční domy by měly podobnou roli, jako dnes mají například nebankovní poskytovatelé půjček, kteří nevytvářejí žádné nové peníze

    * Myšlenka, že by komerční banky vůbec neměly právo vytvářet peníze, není nová. Podobné úvahy přinesla velká hospodářská krize ve třicátých letech

    Vytvářejí bezhotovostní peníze prostřednictvím poskytování úvěrů. Dnes jich takto tvoří více komerční než centrální banky

    zdaleka největší množství nových peněz dnes vzniká při poskytování úvěrů obchodními bankami nebankovním subjektům (tzv. úvěrová expanze).
    Jak dnes vznikají peníze? - podrobněji - Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko
    http://www.mises.cz/clanky/jak-dnes-vznikaji-penize-podrobneji-150.aspx

    + profesor Steve Keen z londýnské Kingston University:

    „Peníze netvoří jen banky, může to dělat i vláda"
    Česká pozice | Informace pro svobodné lidi
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...edly-spatnou-praci-fwl-/tema.aspx?c=A160212_103751_pozice-tema_houd
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Overwhelming Majority of Americans Believe Both Parties Are Too Corrupt to Change Anything ... "This, In Fact, Is A Revolution" | Zero Hedge
    http://www.zerohedge.com/...-majority-americans-believe-both-parties-are-too-corrupt-change-anything

    Výzkumy politické nálady v USA ukazují na tendence, které vytváří vskutku revoluční podhoubí. Osmdesát čtyři procent Američanů se domnívá, že politickým lídrům jde jen o moc a privilegia, a jednaosmdesát procent věří, že moc obyčejných lidí každým dnem slábne, protože politici obou stran jednají pouze ve svůj vlastní prospěch. Sedmdesát osm procent se domnívá, že demokraté ani republikáni nemůžou nic změnit, protože jsou v zajetí zájmů, které jakoukoli smysluplnou změnu bojkotují. A pětasedmdesát procent uvádí, že americká vláda nepracuje v nejlepším zájmu občanů. Tato čísla jsou i z dlouhodobého hlediska výjimečná.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Práce, prekarizace, alternativy (19.3.2014)
    https://www.youtube.com/watch?v=nHR5Vrm2uug
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZÁSADNÍ TERMÍN JE PRACUJÍCÍ CHUDOBA!
    případně prekarizace práce

    http://atimes.com/2016/03/the-mceconomy/

    tady je kupa odkazů na relevantní statistické zdroje (ČSÚ:

    Nízké mzdy a pracující chudoba v ČR: makroekonomické souvislosti
    http://blisty.cz/art/75788.html

    Ilona Švihlíková: Až pětina pracujících je na hranici chudoby
    http://www.rozhlas.cz/...va-az-petina-pracujicich-je-na-hranici-chudoby-a-to-uz-neni-sranda--1430251

    Problém pracující chudoby se v Česku zhoršuje
    http://www.statistikaamy.cz/2015/05/problem-pracujici-chudoby-se-v-cesku-zhorsuje/

    Prekarizace je termín označující nahrazování plného pracovního poměru jiným druhem vazby mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejčastěji částečným úvazkem, jednorázovým nákupem služby, dohodou o provedení práce či obchodním vztahem. To vede jedince ke ztrátě sociálních a finančních jistot plného pracovního poměru.
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Prekarizace
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    k sociální mobilitě a možnost "vypracovat se"

    Intergenerational Social Mobility in OECD Countries

    http://www.oecd.org/eco/growth/49849281.pdf
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    dobré shrnutí hned několika studií k sociální mobilitě. Jednak na rovinu konstatuje, že ono „vypracování se“ je americké civilní náboženství. Analýzy ovšem ukazují, že právě Spojené státy mají menší sociální mobilitu než Kanada a západoevropské země:

    http://www.nytimes.com/2012/01/05/us/harder-for-americans-to-rise-from-lower-rungs.html?_r=1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam