• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HONCKATablet
    Obecna diskuze zamerena na zkusenosti s novymi tablety nezavisle na platforme, noflame
     

    rozbalit záhlaví
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    JAMILLOS: V tom lenovu je Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) a u něj Qualcomm uvádí - Up to 4K Ultra HD video playback , H.264 (AVC), H.265 (HEVC). Tak v tom by snad problém být neměl. Jediný problém by mohl být jak tam prostě ten film (který má třeba 8GB) dostat. Ještě by mohlo jít kopírovat přímo přes síť (několik souborových managerů pro Android umí udělat "FTP" přístup a potom ze sítě kopíruješ přímo do zařízení). Ale bude to pomalejší než přímo skrz paměťový média a samozřejmě na cestě to nedáš (kdežto kartu/flašku si klidně na cestu vezmeš).

    Problém je hlavně v tom jak tu paměťový médium naformátovat. Windows v základu pracujou na NTFS a FAT32. Jenže Android NTFS neumí (určitě ne v základu, jestli to jde nějak rozšířit nevím) a FAT32 prostě větší file než 4GB nedá. Takže najít formát, kterej by Android na paměťových mediích spolknul a neměl by limitaci na nějakých pár giga na soubor a zároveň s ním uměl manipulovat i Windows (nebo něco z čeho ty filmy teda budeš kopírovat). Asi by bylo lehčí zkoušet dorvat podporu pro diskový formát do Win (kde má člověk většinou i admin práva), než zkoušet rozšířit tuhle věc na Androidu (kde bude většinou ještě bez rootu). Nevím jak dalece Android zvládá třeba exFAT, ext3/4 a podobné na paměťových médiích.

    Můžu zkusit doma, jestli nepříjdu na nějaký easy řešení. Nebo spíš jestli by nevěděl někdo fundovanější, kdo to třeba už řešil, ať tady nebo jinde na netu.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    N0NECZ: No to je svinstvo, to mě ani nenapadlo. Teď je otázka, jestli kdybych si z toho vyndal externí microSDxc (kterou si k tomu určitě koupím), připojil ji k pc, hodil na ni ten film a zkusil to na tabletu přehrát, jestli by měl problém i s tím, nebo jestli se jedná čistě o věc toho přenosu/kopírování...?
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    JAMILLOS: Sorry u tý M3 Huawei jsem se asi uhlídnul, teď koukám znova a LTE nejspíš nemá (jsou evidentně dvě verze s a bez LTE a u nás se asi prodává hlavně ta bez LTE). Tím pádem už není mezi Huawei M3 a Lenovo takovej cenovej rozdíl a šel bych do toho Lenova.

    https://www.alza.cz/lenovo-tab-4-10-plus-64gb-black-d5095673.htm

    Pak je tu s příplatekm ještě možnost novější Huawei M5, co má Android 8. Ale nejsem si jistej jestli ten příplatek za to stojí.
    Huawei MediaPad M5 10.0 WiFi Space Gray - Tablet | Alza.cz
    https://www.alza.cz/huawei-mediapad-m5-10-8-d5271310.htm

    Ještě bych se být tebou kouknul, pokud to chceš na filmy, jak je to s podporou přenášení velkých souborů.
    Já mám třeba karty a flashky co používám mezi telefonem/tabletem (Android) a PC (WIN) na formátu FAT32, ale ten nezvládne velký soubory (4GB a víc). U filmů bohužel tohle není problém překonat.
    Bohužel si nejsem jistej který formáty Android na externích zařízeních spolkne(ext3/ext4 ? který rozhodně zase nemá rád Windows). NTFS zase v základu rozhodně nefunguje na Androidu.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    N0NECZ: Díky! Já bych radši i větší, aspoň 12", ale to už koliduje s rozpočtem. O LTE mi nejde, stačí mi to bez simky, páč na cestu mi v tomhle ohledu stačí mobil a tyhle věci tu cenu fakt nastřelujou.
    Ještě na to mrknu.
    N0NECZ
    N0NECZ --- ---
    JAMILLOS: Google store řešíš jenom přes svůj google účet a je jedno jak si připojený k netu, jestli přes wifi nebo přes mobilní data (SIM).

    Nicméně to Lenovo (první odkaz) má možnost zastrčit SIM a mít tak mobilní data. Dokonce Lenovo to má udělaný i tak, že se s tím dá i volat a SMSkovat, takže to může posloužit i jako velmi velký telefon.
    Zmíněný ASUS tohle nemá (vůbec nemá možnost SIM), pokud se dívám dobře.

    Osobně koukám většinou po zařízeních, který nemají řešení od MediaTeku (což jsou oba dva zmíněný).

    Pokud tedy desítkový a s možností připojení LTE (což se na cestách/mimo domov hodí), asi bych volil něco takového.
    Lenovo TAB 4 10 Plus 64GB LTE Black - Tablet | Alza.cz
    https://www.alza.cz/lenovo-tab-4-10-plus-64gb-lte-black-d5118813.htm
    Huawei MediaPad M3 Lite 10 Space Gray - Tablet | Alza.cz
    https://www.alza.cz/huawei-mediapad-m3-lite-10-space-gray-d5076553.htm

    U Lenova - tab4 už jsou novější modely, tab3 je starší řada. Osobně bych se kvůli hardware držel i označení PLUS.
    Huawei má už také novější řadu označenou jako M5, ale v desítkový už mi příjde dost drahá a ještě k tomu nevidím na Alze, že by měla LTE.
    Pokud bez LTE, tak bych se díval i tak po stejných modelech, co jsem tady načrtnul akorát bez onoho zmíněného LTE v názvu. Většinou na takovém řešení ušetříš tak 1000. Je otázka jestli to stojí za to, se o tu možnost připravit.

    Bohužel s tabletama je dneska celkově potíž.
    JAMILLOS
    JAMILLOS --- ---
    Ahoj, mám pár laickejch dotazů.
    Chci si koupit tablet, uvažuju o něčem takovýmhle:
    Lenovo TAB 3 10 Plus LTE 16GB Slate Black - Tablet | Alza.cz
    https://www.alza.cz/lenovo-tab-3-10-plus?dq=5315271
    nebo
    ASUS Zenpad 10.1 (Z301MF) šedý - Tablet | Alza.cz
    https://www.alza.cz/asus-zenpad-10-1-z301mf?dq=5101276
    O tabletech ale nic nevím, tak se chci zeptat, jak to tam je se stahováním app. V telefonu to dělám přes google store, ale ten je napojenej na můj mail a jde to přes sim kartu, ne? Tady by ale simka nebyla, akorát wi-fi, čili jakým způsobem se k appkám dostanu?
    Dále, stačil by mi takovejhle tablet na videa s rozlišením 1920 atd., zejména taky v kombinaci s pamětí? Aby mi to běželo čistě. Jde mi tam hlavně o videa, youtube a taky bych ho měl na cesty. Hry apod. neřeším, na to mám noťas.
    Doporučili byste mi něco takovýho?
    OZMAR
    OZMAR --- ---
    TOOMIX: Vies ma odkazat na nejake blizsie info o tomto? idealne postup/navod?
    OZMAR
    OZMAR --- ---
    NEVILL: Mam v nom 32GB, ale berie ju ako externy priestor, nevie ju pouzit na rozsirenie pevneho priestoru (podla for mu na to prave chyba ta aktualizacia)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    OZMAR: s paměťovou kartou to neumí pracovat?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    OZMAR: dat instalacku na flashku, nabootovat to z ni a dat cistou instalaci
    OZMAR
    OZMAR --- ---
    mam pocit, ze uz sa to v tejto sekcii riesilo (alebo niekde inde na fore) .. mam problem s windows tabletom. je to klasicky 16GB tablet s win 10, na ktory mi prisla collectors update. som aktualne zacykleny, pretoze
    a) po odinstalovani vsetkych kritickych aktualizacii zostane tabletu 4GB pamate free,
    b) automaticky sa stiahne update, a ostane mi volnych par mb,
    c)update sa nepodari, pretoze system potrebuje at least 8GB pamati. rucne ho vymazem a vratim sa do bodu a)

    je nejaky sposob, ako sa z tohto vymotat?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    PECA: s woknama si moc nepomůžeš, buď to má okolo 12" nebo je to pomaly (Atom, eMMC)
    imho jedinej androidi tablet, z posledni doby, kterej se mi trochu libil, byl Shield, rozumnej vykon za rozumny prachy, s dobrou podporou, ale byl to 8". Pokud chces 10", tak jedina rozumna volba je ipad, mam pro 10.5 e nemuzu si to vynachvalit
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OZMAR: no chtel jsem windows 7
    OZMAR
    OZMAR --- ---
    RAINBOF: Mam tablet s dual bootom win+android 5.1 . Viem tam nahrat libreelec (keby sa konecne odhodlam nainstalujem si dual boot do xiami padu (teraz je v nom len android)

    Co ine potrebujes do tabletu nahrat a preco?
    PECA
    PECA --- ---
    TL;DR: Taky mě to sere :)
    PECA
    PECA --- ---
    "Zákazníci" řeší cenu. Tím pádem je trh zavalenej šrotem za pár stovek až 2 tisíce a pořádný tablety nejsou. Domnívám se, že odbyt těch top modelů byl slabí a tak to výrobci zařízli. Druhá věc je SW. Já jsem tedy od svého čekal poněkud víc. Sakra, vždyť je to regulérní počítač, ve srovnání s mojí 286 z devadesátek má přímo kulervoucí výkon a přitom pitomá úprava dokumentu je na tom nadlidský výkon. Externí klávesnice funguje na principu náhodného připojení, internet vypadává mezi každým načtením stránky v prohlížeči a vůbec netuším, čím by to mohlo být, jak bych to měl řešit... (Lenovo Tab 3 - 10 business)
    Jediné co celkem funguje je připojení skrz VPN na vzdálenou plochu do práce na stolní PC přes RDP a minecraft :/
    Na broušení po netu dobrý, na výuku jazyků dobrý, na občasný hraní blbostí dobrý, na čtení beletrie mám čtečku s einkem.
    Na úřadování (office) slabota, mejly jakž takž, nějaký psaní románů na cestách - no to bych se asi zvencnul.
    Na CADění (modelování pro 3D tisk) nic moc - problém spíš SW a trochu HW. Nějaké SW jsem našel. Domníval jsem se, že nějaký BT pero to pořeší. Měl jsem zjišťovat víc předem a nasypat prachy do nějakýho Samsunga "note" s s-penem.
    Chtěl jsem Android kvůli deskovkám, ke kterým jsou doprovodné aplikace hlavně na iOS a Android (a iOS jsem nechtěl). Dneska bych zkusil možná ty Win 10 - ale tam bych se bál nenažranosti OS a HW výkonu. Nebo nějaký jiný android, ale s perem. Samsung mě zase odrazuje svým vlastním bloatwarem, takže nevím, nevím...
    Velikost 10" mi přijde jako minimum, bohužel větší by se blbě přenášel a byl náchylnější na rozbití.
    Aktualizace OS jsou tragédie. Tento měsíc nějaká přišla. Nikde jsem nezjistitl co řešila, verze OS je furt stejná (6.0) a to tablet vyrobili v době, kdy nastupovala 7.0 (věřil jsem, že přijde aktualizace a ono prd). Měl jsem více věřit mému úsudku a po to špatné zkušenosti se zmršením thinkpadů nevěřit Lenovu ani v tabletech.

    A fakt si myslím, že tomuto smutnému stavu hodně pomohlo zavalení trhu lacinými srajda tablety, který si koupil kde kdo a tím pádem na ty kvalitní nezbylo moc uplatnění a část zákazníků opustilo tablety ze zklamání stech srajdoidních se kterými se setkali. Apple je trh sám pro sebe - uzavřenej jak windows před 25 lety, plnej vlastních nekompatibilních pseudostandardů - do toho nejdu (možná jen mé předsudky).

    Suma sumárum. S tím co mám ještě pár let vydržím a uvidím, co na to evoluce :/

    PETER_PAN: Přesně Slušněj malej telefon (cca jako Nokie 6110) na telefonování/sms a pouze nouzové juknutí do jízních řádů. Klidně tlačítkový, ale se synchronizací a organizérem jako starý dobrý Palm III... Na zbytek tablet.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GILDARIUS: android to dsva vpohode to ten marketing. to vis zakaznici to chteji.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    s těma tabletama to je potíž, přítelkyně mi koupila tablet - našla si ho na heurece a šla ho koupit do krámu, jen na heurece byla verze se 2GB ram ale ta co přinesla ma jen 1GB, v roce 2013 jsem si koupil za dva ticíce tablet se stejnema parametrama kde je nějakej progres? Proč je android tak zkurveně rozežraný systém kde se nedá nic nastavit? Na PDF dobrý a baterka vydrží věky ale na nic jinyho to dobry není
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    mam kacirskou otazku, uz jste nekdo zkousel na win (s intel atomem samozrejme) nainstalovat neco jinyho ? jak je to tam poreseny ? predpokladam ze kdyz pres otg pripojim dvd tak to nepojede ze to nepojede bude tam neco jako ADB rozhrani na androidech...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KORAL: Telefony jsou kapitola sama pro sebe. Kazda recence na Androidi telefon se nese v duchu "dalsi plus je take ze nova generace ma vetsi display" - ne to je hlavni minus ve skutecnosti. Jako ja neverim ze na tom trhu neni ta poptavka. Musi tam bejt nejaky komunikacni error.
    KORAL
    KORAL --- ---
    PETER_PAN: Krásná ukázka toho, jak to dopadá, když nikdo nedrží bič a šablonu s rozumně možnou mírou rozptylu a nechává volnou ruku výrobcům.
    A tohle není jen u Tabletů, ale i Androidích telefonů. Nikdy jsem nechtěl Apple, ale poslední dobou po něm koukám, jako po možné stabilní variantě telefonu a tabletu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam