• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ANNAWA: HAWKS: Ela knížky miluje, obzvlášť ty s těmi magnetky, kdy můžeme příběh budovat... a často s ní musíme s knížkami hrát "kde je", kdy hledá na obrázcích předměty, které řekneme
    ale jak jí jsou 4 roky, už má také své oblíbené filmy a hlavně písničky
    beru to jako její zábavu se svým tátou - fascinuje mne, jak přítel se svými synovci společně citují celé pasáže z oblíbených filmů, malá teď takhle zpívá filmové písničky
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HAWKS: ale stejně se dají prohlížet i knížky, že jo? Ale ano, taky Bartolomějovi pouštíme youtube, ovšem ne denně a ne na dlouho, pouštíme mu vlaky a bagry, což samozřejmě vede k tomu, že čas od času obchází všech šest dalších členů domácnosti a jakmile někdo zahlédne u počítače, prosí ho, aby mu to zase pustil. Ale děláme to spíše výjimečně.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ILLUZE:
    v tom mas taky pravdu, ja jsem ted ve fazi, kdy treba vezmu elisku na klin, pustim na youtube vceli medvidky nebo krtka a vykladam si s ni, jak jde dej, tak ji rikam, ze toto je kiki a tohle je snehulak a ze takovyho jsme vcera taky staveli apod.
    a je pak vesele pozorovat, jak se tam objevuji zviratka, tak eliska na ne ukazuje a rika baf baf a pod..
    rozhodne se nechci dostat do stadia, kdy posadim decko pred televizi, pustim film a nezajima me..brrrr.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: bohužel, moje velké děti už hry paří. zvláště ten nejstarší, ale je jim 15 a skoro 13 a do takových 12 staršího nehráli prakticky nic, ono ani neměli své vlastní počítače, že, takže na čem by pařili? - před časem si nejstarší syn uškudlil na bazarový notebook a bohužel, tráví u něj více času, než by se mi líbilo, ale stejně si troufám tvrdit, že mají dobrý základ z let, kd yu počítače neseděli.
    Oba pořád i tak hodně čtou a dokonce si tuhle stavěli z lega :-D
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    SINSEMILLA: já to mám před očima úplně názorně. Veškerý kontakt mého sedmiletého syna s výpočetní technikou spočívá v tom, že mu občas dovolím stavět si u mě na počítači virtuální lego, anebo že spolu něco vyhledáváme na internetu, co nás zajímá, případně že si pustíme nějaký film, který nemáme na DVD.

    Ve školce měl nerozlučného kamaráda, s kterým neustále něco společně kreslili a stavěli a budovali... pak se rozešli každý na jinou základku, nicméně občas jsme se tedy s kamarádem a jeho matkou sešli, u nás nebo u nich. No a zatímco můj syn neustále něco zkoumá a studuje, buduje úžasné stavby a artefakty, píše knihy a sám si je ilustruje, tak jeho stejně starý kamarád veškerou svou volnočasovou aktivitu věnuje hraní na počítači. Po půl roce si spolu neměli co říct, protože syna ty hry jednoduše nezajímají, daleko víc ho baví aktivně něco sám dělat, a kamarádství vychladlo.

    Tím jsem si zase potvrdila, že na výpočetní techniku má synek ještě času dost. S internetem umí pracovat už teď velmi dobře, naučila jsem ho s vyhledávačem, zná wikipedii, umí si najít spoustu věcí. A aby pařil hry? Mám temnou obavu, že v pubertě se tomu stejně nevyhneme, ale proč to dopustit předčasně?
    ADD
    ADD --- ---
    SINSEMILLA: Mě něco podobného trápí u dupla - za mého mládí to byly jen kostky a člověk si musel všechno domýšlet. Že teď vyrábějí autíčka hotová a ne jen podvozek a pár dílků na sestavení, to beru. Ale když jsem zjistila, že vyrábějí i látkové deky do postýlek a OBVAZY PRO ZRANĚNÁ ZVÍŘÁTKA, tak jsem se orosila. Fází olepování rozbitých kolen panenek a medvídků jsem si někdy ve čtyřech letech taky prošla - a použila jsem tehdy normální leukoplast z lékárničky. Když jsem chtěla panenky přikrýt, dala mi maminky rozstříhaný hadřík... Kupovat za několik desítek korun pár centimentů speciálního duplo obvazu, to mi rozum nebere. Nejen, že si dítě necvičí obrazotvornost, ale vůbec ho to nenutí improvizovat. Bojím se, že takhle "vychovaný" člověk člověk pak nedokáže uvařit jídlo, když nemá přesně to, co píší v receptu, neporadí si s drobnou opravou v domácnosti, pokud nemá k dispozici sadu konkrétních pomůcek a návod... Už se děsně těším na jaro do lesa, abychom mohli stavět domečky z mechu a větviček.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HAWKS: jeden známý mi řekl, že do auta fakt ne... že nechce dopadnout jako spousta rodičů kolem něj, kdy děti při jízdě vůbec nekomunikují - čučí do obrazovek (čehokoliv), nasadí sluchátka - ať si rodiče hučí... prostě se vzájemně izolují...
    jeho názor sdílím - asi jsme byli jako děcka na zabití, ale vzpomínám si, že mamka s taťkou cestou na Slovensko s námi "vystříleli" všemožný repertoár písniček a her, co znali, probírali jsme, kudy právě projíždíme a co tam zajímavého je... jak už jsme cestu znali, předem jsme říkali, co tam bude, co se nám na kterém místě stalo...
    ráda na to vzpomínám...
    a děláme to teď s dětmi také tak - té mladší to je ještě fuk, ale starší už ví, kde je cestou do Budějovic, ten véééélikáááánský tunel, kde ten obr most, kde prodávají létající draky, kde se pasou koně...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    Mozna je to psane rozumne, ale ja se nemuzu zbavit dojmu, ze uzivani tabletu dite zavira pred jeho vlastni kreativitou, pred tim, ze se uci kombinovat nespojite veci, pridavat jim vyznamy. Me proste prijde super, kdyz erik prijde s kostkou a rekne mi, ze je to houba, protoze ma podobny tvar. Jednou ta sama kostka muze byt houba, podruhe patnik u silnice, ktery pocura pes. A myslim, ze fakt neni nutne, aby se dite ve trech letech ucilo cist. Navic si podle me zvykne, ze je tu vzdy nejaka technologie, co ho zabavi, co ho pochvali, co mu da podnety a prestane si podnety vytvaret sam. A jiste, ze to dnesi batolata zajima, erik umi uz par mesicu odemknout iphone, posunovat fotky v galerii, presoupavat ikonky atd.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ANNAWA: za sebe musím říct,že taky ne,ale pokud to dítě zajímá a je "napřed"!Náš Maty teda kliká v 3,5letech myší na hraveuceni.cz,kde počítá apod.,ale pokud tak třeba půl hodky.Jinak jsem si ted do mobilu taky stáhla nějakou aplikaci pro něho,kdyby bylo potřeba zabavit.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HAWKS: každého věc, já bych to neudělala.
    Jasně, že máme doma počítače a ne málo, i tablet máme a chytré mobily a tohle všechno, ale cpát to coby osobní vlastnictví v podstatě batolatům? Každý to má jinak.


    SANTAL: neexistuje špatní počasí, jen špatné oblečení ;-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HAWKS: Tablet patrně dostanou příští Vánoce (jim bude 3 a 6), tedy jeden.
    Letos dostali Kinect, a je to tedy jen pro staršího (nyní 5), kvůli velikosti, ale vyhrajem si krásně...
    Navíc u toho nesedí, ale hýbe se - a utahá (většina her je pro dva) postupně oba rodiče .-)

    Jo, někdo by řekl že "maj běhat venku", ne skákat doma v obýváku, ale já 5-letého na celý den venku nepustím - nežijem v rodinném domě ale ve městě - natož samotného - ani v létě, nemluvě o počasí teď.
    Takže skáče v obýváku (a nikoli mě na nervy .-) )
    Koupili jsme kvůli tomu extra měkký koberec.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ANNAWA:
    no zrovna ty televizni porady je vec, o ktere uvazuji, zda do auta nestrcit..protoze zabavit na dve hodiny zasrakovane a vyspane dite je nadlidsky ukol.

    mne osobne to prijde taky docela rozumne napsane.. proste vyvoj doby je takovy, nasi dedeckove strihali pismenka z novin a podlepovali je kartonem, nasi rodice meli nasobilku, kde se spojovali cisla dratkama, my jsme meli nu pagadi... proste kdyz o to dite zacne projevovat zajem, proc ho do toho nezasvetit ?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    HAWKS: jasně, o čemkoli se dá napsat tak, že člověk snadno získá dojem, že je on neb jeho dítě sto let za opicema, pokud tu věc nevlastní. Ale za sebe říkám, že tablet tříletému dítěti ne, fakt ne. Stačila mi třeba věta, že pisatelova dcerka má díky tabletu i při cestě autem před sebou své oblíbené televizní pořady. Eh?
    IJACZEK
    IJACZEK --- ---
    HAWKS: myslim, že je to napsaný docela rozumně..
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    ted jsem si precetl tenhle clanek
    co si o tom myslite ?
    Mobil nebo tablet pro tříleté škvrně? Ano! | Dotekománie.cz
    http://dotekomanie.cz/2013/01/mobil-pro-trilete-skvrne-ano/
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DOCTOR23:
    tady ty fotky, kde je detska dlan velka jak nehet dospeleho me vzdycky dostavaji
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    ruku na to..;)
    CTIRY
    CTIRY --- ---
    HAWKS: nene nejsem zastáncem chodítek... Znakování se osvědčilo, dcera mlůví líp než některé o rok starší holčičky, teď už řekne prakticky cokoli a u 80% ví o čem mluví. Hlavně je to zábava, když dítě ještě nemluví a řekne si co potřebuje. Ale věty zatím spíš něco jako "tatínek doma není" "Agátka jogurt chceš" "babička brejličky nemá" :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ANNAWA: Taky jsem takhle dceři koupila medvěda, vybrala si ho sama (ale tak v tomhle věku kolem 1 roku si "vybere" skoro všechno, co je v hračkářství na dosah :o) Je krásný, chlupatý, hnědý, měkký, spí s ním v posteli a ráno nám ho hází na hlavu a vřeští, že jako rodiče vstávat :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: ano, ano a ještě jednou ano. Už takové ambice ani nemám :-D B třeba dostal od O rodičů fakt hezkého plyšového medvídka do postýlky, je vyloženě k pomazlení, vkusný, měkký, akorát pro mimina a setrvale ho ignoruje. Všimne si ho jedině, když mi chce dát najevo, že teď spát nebude a vyhodí ho ven.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    MADIETTA: Tak L. má oblíbené hračky...ale nic EXTRA oblíbené...ale nějakého muchláčka-mazlíka jsem si říkala, že by mohla mít...a uvidíme, jak se chytne...

    Ovšem teˇd mě maximálně potěšila - tchýně přivezla naprosto odporného plyšáka (sám o sobě je tak hnusný až je hezký a k tomu je ještě růžový jak cukrová vata....prostě ta krysa vypadá, že je stažená z kůže....). Takže ideální adept na nejoblíbenější hračku....naštěstí mě moje princezna šetří a ani si ji nevšimla...ignoruje ji statečně už víc jak týden, tak jsem ji už uklidila :-) Vůbec se během návštěvy L. předvedla v nejlepším světle - podpořila mamku... Když jsem řekla, že bude spát až do...tak spala...řekla jsem, že krásně jí a jedla ještě lépe než normálně... prostě hodná holka... Zato od odjezdu si mě vychutnává (vzhledem k tomu, že slintá jak bernardýn, tak si myslím, že další zuby jsou na cestě... ). :-)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    NIENNA:
    KRKA: Podle mé zkušenosti si dítě nikdy nevybere za mazlíčka to, co mu vybereš ty. ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam